Мінрегіон тисне на ринок будівельної експертизи: примус і залякування

Міністерство розвитку громад і територій розпочало кампанію знищення ринку експертних послуг у сфері будівництва. Віднедавна велика кількість компаній, через незаконні дії Міністерства, лишилась змоги надавати експертні послуги. А тепер, щоб не потрапити в перелік неугодних, компанії мають звільняти своїх фахівців та висловлювати всебічну підтримку політиці Міністерства.

 

Днями стало відомо, що Мінрегіон почав вибірково викликати на “профілактичну розмову” керівників деяких експертних організацій. Про це нам повідомив інформатор з самої установи. Власників експертного бізнесу змушують звільняти фахівців, які оформлені не за трудовою книжкою. Крім того, що така вимога є незаконною, в експертному середовищі ходять чутки, ніби таким чином хочуть створити нездорову конкуренцію. Тиск на підприємства тепер здійснюється не тільки через Робочу групу, яка базпідставно та незаконно виключила з переліку експертних організацій біля п’ятнадцяти компаній, а й через особисті зустрічі. 

З іншого боку, почались залякування профільних об’єднань. Так, Національний експертно-будівельний альянс України вчора зробив заяву, в якій висловив підтримку політиці Мінрегіону.

“Наша позиція співпадає з позицією профільного міністерства в частині посилення відповідальності експертних організацій та збільшення вимог до останніх”, — заявляє Президент НЕБАУ та групи компаній Win Experts Віктор Лещинський. 

 Такі заяви можуть казати тільки про активне залякування з боку Мінрегіону, адже в коментарі телефоном представник Альянсу висловлював зовсім протилежну позицію. 

Зокрема, кількома днями раніше, в Альянсі сказали, що Мінрегіон, як і будь-який інший державний орган, заточений під чиїсь бізнес інтереси. Також, за словами представника організації, вони лобіюють саморегуляцію ринку експертних послуг, яку постійно гальмує Міністерство. Саморегуляція означає самостійність і в питаннях, у тому числі, визначення вимог до експертних компаній. Проте, сьогодні риторика Альянсу кардинально змінилась.

Як ми писали раніше, Мінрегіон почав зачистку ринку експертних послуг у сфері будівництва. Минулого літа Робоча група при Міністерстві, не маючи на те повноважень, з дивних причин позбавила можливості працювати ряд компаній. Зі списку виключили близько п’ятнадцяти експертних компаній, а це майже четверта частина всіх експертних організацій. Ходять чутки, що у високих кабінетах планують прибрати ще стільки ж, а рішення прийматиметься найближчими днями. Учасники ринку експертних послуг впевнені, що місце розчищають для великих компаній, які бажають отримати монополію. Адже у вузькому колі простіше дотримуватися конкуренції та домовлятися про відкати.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *