Що таке ефект Даннінга-Крюґера?

#психологія

Ви задумувались колись, чому некомпетентні працівники зазвичай вважають себе суперкласними фахівцями? Або чому люди, які взагалі не вміють співати, беруть участь в різноманітних талант-шоу із цілковитою впевненістю у своїй перемозі?

Виявляється, це явище має назву ефект Даннінга-Крюґера. І ось декілька цікавих фактів про нього.

Суть цього ефекту полягає в тому, що люди з низьким рівнем кваліфікації роблять помилкові висновки, приймають невдалі рішення і при цьому вони не здатні усвідомлювати свої помилки через низький рівень кваліфікації. Це призводить до виникнення у таких людей завищених уявлень про власні здібності.

Цікаво, що дійсно висококваліфіковані люди, навпаки, схильні занижувати оцінку своїх здібностей і страждати недостатньою упевненістю у своїх силах, вважаючи інших більш компетентними.

Гіпотеза про існування подібного феномена була висунута в 1999 році Джастіном Крюґером і Девідом Даннінгом. Для перевірки своєї гіпотези вони провели серію експериментів за участю студентів-слухачів курсів з психології в університеті Корнелл. Результати досліджень продемонстрували, що некомпетентність здебільшого виникає через незнання основ тієї чи іншої діяльності.

Крім того, дослідники визначили, що для людей з низькою кваліфікацією характерним є наступне:

  • вони схильні переоцінювати власні вміння
  • вони не здатні адекватно оцінювати дійсно високий рівень вмінь інших
  • вони не здатні усвідомлювати всю глибину своєї некомпетентності

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *