Страх невизначеності – як його подолати?

#тривожність

Пандемія загострила одну з найбільших психологічних слабкостей людства – страх перед невідомим. Нездатність впоратися з невизначеністю може викликати напрочуд сильні переживання і навіть призвести до психічних розладів. Так як же впоратися зі своєю тривогою?

Учені проведи цікавий експеримент, щоб визначити, як на людей впливає невизначеність. Учасників підключили до електродів, які завдають незначні удари струмом. При цьому вимірювалися їхні фізіологічні реакції, пов’язані зі стресом, наприклад, потовиділення та збільшення зіниць. З’ясувалося, що тоді, коли ймовірність удару струмом була лише 50%, учасники експерименту переживали більший стрес, ніж тоді, коли вони знали напевно, що зазнають неприємних відчуттів. Цей експеримент довів – декому з нас невизначеність дається значно важче, ніж негативний результат.

З нейробіологічної точки зору невизначеність активує мигдалину – ділянку мозку, яка відповідає за підвищену пильність. А також запускає передню острівцеву долю мозку, яка аналізує наслідки тієї чи іншої ситуації. Дискомфорт від невизначеності легко пояснюється з погляду еволюції – мозок повинен знати, що станеться далі, щоб підготуватися. Тому невідомість продукує постійне збудження як готовність у будь-яку мить відреагувати на загрозу.

Але що робити, коли таке постійне збудження пригнічує, заважає діяти та почувати себе щасливим? Як вийти зі стресу невизначенності, коли визначитися неможливо?

Читайте також: Як подолати тривогу: когнітивно-поведінкові методи

Впорядкування

Коли ми очікуємо важливого дзвінка або іншого вирішення якоїсь ситуації порада «перестати думати про це» звучить як порада поспати, коли у вас безсоння.

Ігнорування тривоги перед невизначеністю лише поглиблює її. Один із продуктивних виходів – опрацювання негативних почуттів, які вам заважають. Коли ми не вживаємо ніяких заходів, щоб вирішити певну ситуацію, нам завжди страшно. Але як тільки ми починаємо діяти, навіть ще не досягнувши результату, сама активність і розуміння того, що ми намагаємося повпливати на щось, зменшують будь-який стрес.

Ілон Маск, наприклад, на одному із самітів зізнався, що часто відчував стрес у своєму житті. За його словами, велич полягає не в тому, щоб зовсім не мати страхів, а в тому, щоб подолати їх. «Людям слід ігнорувати страх, якщо він ірраціональний», – говорить Маск. Якщо ж страх раціональний, передусім, варто проаналізувати його причини і усунути їх.

Свідоме зменшення причин

Ми живемо у світі, переповненому інформацією. З одного боку, можна дізнатися все, що завгодно. З іншого, надлишок інформації веде до ще більшого стресу, адже деяка інформація сама по собі створює невизначеність, інша є суперечливою або одразу ж піддається кимось сумніву.

Виходить, що коли ми намагаємося втекти від тривожності, ховаючись у телефоні, ми тим самим лише збільшуємо її. Чи не тому все більше людей свідомо обмежують свій час в інтернеті? Приміром, шеф-секретар Facebook Шеріл Сендберг ретельно слідкує за тим, скільки часу вона проводить у смартфоні. Шеріл завжди вимикає телефон на ніч і стверджує, що це дозволяє її відчувати себе бадьорою та сповненою сил зранку.

Але справа не лише у гаджетах. Іноді певні люди здатні бути для нас тригером, що вмикає нашу тривогу. Генеральний директор Apple Тім Кук секрет позитивної поведінки вбачає в тому, щоб позбутися циніків у своєму оточенні та перестати слухати людей, які налаштовані негативно. Він називає це «стратегічною глухотою» і не бачить нічого поганого в тому, щоб час від часу ставати «глухим» до інших, якщо це піде на користь вашому самопочуттю.

Креативність як панацея

Цікаво, що творчі люди менше нетерпимі до невизначеності, ніж інші. Можливо, це пов’язано із самою природою творчості, яка передбачає постійний пошук нового. Тож, щоб краще адаптуватися у час змін, варто розвивати свої креативні навики. До того, хобі та захоплення самі по собі позитивно впливають на психоемоційний стан.

Воррен Баффет, один із найкрупніших інвесторів у світі, наприклад, грає на укулеле і зізнається, що отримує від цього величезне задоволення. А Маргарет Вітмен, американська підприємниця і найбагатша жінка Каліфорнії, яка керувала такими гігантами, як P&G, eBay і Hewlett-Packard, полюбляє рибалку. Не важливо, що саме ви оберете в якості заспокійливого хобі. Якщо це заняття приноситиме вам задоволення, ви з великою ймовірністю легше переживатимете невизначені часи.

Читайте також: Як подолати стрес: секрети успішних людей

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *