Як успішно підготуватися до ЗНО? Поради випускників КМДШ

#ЗНО

Підготовка до ЗНО – це не тільки вивчення та повторення матеріалу, а й креативні лайфхаки, що допомагають запам’ятати великий обсяг інформації, важкі дати та імена

Одинадцятикласники Креативної Міжнародної Дитячої Школи (КМДШ) поділилися своїми секретами, які вони використовують при підготовці.

Еріка, випускниця КМДШ: “Розклеїти стікери по кімнаті з різними датами”

Барбара Оклі у своїй книжці “Навчитися вчитися” пише, що існує два режими мислення: сфокусований та розпорошений. Найяскравіший приклад,  з яким зіштовхувався майже кожен – це неможливість пригадати чиєсь ім’я в момент фокусування на цьому та раптове його згадування під час їзди в таксі. Навіть в момент, коли ваша дитина, здається, не сидить над книжкою в процесі підготовки до ЗНО, такий лайфхак як стікери, розклеєні по квартирі, вмикають процес запам’ятовування у фоновому режимі та завдяки м’якому розфокусуванню дозволяють краще запам’ятати інформацію. А для того, щоб мозок не “звик” до розположення стікерів і перестав їх сприймати – бажано раз у декілька днів міняти наліпки місцями.

Софія, випускниця КМДШ у підготовці до ЗНО рекомендує: “Щоб запам’ятати те, що для вас важке – проведіть паралель із чимось смішним або зрозумілим для себе”.

Асоціації – найефективніший спосіб запам’ятати назву або дату. Недарма ми так гарно запам’ятовуємо історичні дати, які відбулися у день нашого народження. Ім’я українського гетьмана може здатися схожим на прізвище вашого знайомого, а математична формула – на римовану лічилочку. 

Також Софія рекомендує використовувати YouTube, як корисний ресурс при підготовці. Саме на YouTube є безліч відео, що допоможуть розібратися у темах, в яких може “плавати” дитина. Безперечний плюс подібних відео – це манера викладання та самі викладачі, які дуже часто є однолітками випускників або студентами профільних спеціальностей, а сам спосіб викладання дуже драйвовий та наповнений підлітковим сленгом.  І навчання стає чимось схоже на бесіду з друзями.

Також важливим фактором у вивченні тестів є вміння правильно прокрастинувати. Найголовнішим у підготовці до зовнішнього оцінювання – є почати цю саму підготовку, а особливо вивчення тем, які важко даються. Дуже часто ми відкладаємо трудомісткі на наш погляд задачі, бо не знаємо як підійти до вивчення об’ємної та важкої теми. Та сама авторка Барбара Оклі дає такі поради, як все ж вирватися з вирію прокрастинації та почати підготовку.

  1. По перше, пам’ятайте, що мати певні негативні відчуття перед початком роботи – цілком нормально. Згадайте, як вперше ви почали опановувати Excel або вчитися кататися на велосипеді – спочатку буде важко, але після декількох спроб – все обов’язково вийде. Надихніть своїм прикладом дитину, якщо бачите, що процес прокрастинації, через страх невдачі, ніяк не пройде.
  2. “Зїдайте всіх жаб вранці”. Чудовий спосіб для виконання будь-яких задач. Порекомендуйте своєму випускнику займатися три години одразу після сніданку. А потім без докорів сумління можна робити все, що заманеться. 
  3. Плануйте нагороди та відпочинок. Три години навчання = одна серія фільму на Netflix. Або порція смачного морозива. Або півгодини в улюбленій соціальний мережі. До речі, рекомендуємо доповнення для обмеження часу на сайтах StayFocused для Google Chrome, для того, щоб півгодини не перетворилися на дві 🙂 

Підготовка до ЗНО – це задача, яка вимагає від старшокласника самостійності, концентрації, навичок тайм-менеджменту, а також вміння правильно прокрастинувати. Задача батьків та менторів – підтримати випускників, дозволити підходили до задач творчо та запевнити, що у  них все обов’язково вийде.  

Читайте також: Навчання дітей на карантині: поради від експертів

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *