Втома від прийняття рішень: що це і коли виникає?

#саморозвиток

Ви тижнями працювали над презентацією свого проекту, від якого залежить ваша кар’єра. Ваша помічниця пропонує організувати презентацію в 8:00, 11:30, 18:00. Який час ви виберете?

Прийняття рішення – процес виснажливий. Кожному, хто коли-небудь замовляв ноутбук в інтернет-магазині або підбирав собі екскурсійний тур, бронював готель чи авіаквитки, знайоме це почуття: після порівняння, зважування і обдумування варіантів настає повна знемога. У науці це називається втомою від прийняття рішень.
Втома від прийняття рішень небезпечна. Як споживач ви станете сприйнятливішими до реклами і необдуманих покупок. Як відповідальна особа ви станете піддаватися еротичним спокусам. Через деякий час сила волі слабшає в міру зниження рівня цукру в крові в вашому організмі. Щоб її відновити, потрібно зробити паузу, розслабитися, щось з’їсти.

Приклад: четверо ув’язнених ізраїльської в’язниці подали прохання про дострокове звільнення. Справа 1 [слухання призначено на 8: 50]: араб, засуджений на два з половиною роки за шахрайство. Справа 2 [13:27]: єврей, засуджений на півтора року за нанесення тілесних ушкоджень. Справа 3 [15:10]: єврей, засуджений на півтора року за нанесення тілесних ушкоджень. Справа 4 [16: 35]: Араб, засуджений на два з половиною роки за шахрайство. Яке ж судове рішення було винесено?

Ключовим фактором стала не тяжкість злочину або релігія, а втома суддів. Прохання №1 і №2 були задоволені, адже в організмі суддів було достатньо глюкози [вранці — сніданок, вдень — обід]. А прохання №3 і №4 були відхилені. Суддям не вистачило сили волі, щоб знову піти на ризик дострокового звільнення. Дослідження більше тисячі судових постанов показало: процентне співвідношення “хоробрих” вердиктів в межах одного дня судових розглядів становить спочатку 65%, а потім падає майже до нуля. Після перерви воно знову піднімається до 65%. Так у скільки вам коштує робити презентацію свого проекту?

Рольф Добеллі, з книги ” Територія помилок»

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *