«Три кити» сучасного лідера або якості сильної особистості. Як їх розвинути в дитині

#лідер

Дехто вважає, що бути лідером – це лише бути здатним зібрати навколо себе людей та повести їх за собою. Але насправді все набагато глибше. Щоб до людини дійсно прислухалися, потрібно надихати своїм прикладом, не соромитися себе, своїх думок і вподобань та, за потреби, вміти їх відстояти. Тому виникає запитання – хто ж такий сучасний лідер та на яких «трьох китах» тримається сильна особистість? Ділиться думками та практичними лайфхаками психологиня в школі КМДШ_Осокорки Дар’я Гудир-Наумова.

Унікальність

Насамперед, лідер – це унікальна особистість, яка знає це і не соромиться бути не схожою на інших. Людина, яка прагне заглибитися в себе і відшукати саме те, що властиве тільки їй, те, що вирізняє її від сірого натовпу. Знайти цю унікальність і мати бажання та мужність її розвивати. Вміти сказати “ні”, коли це суперечить бажанням та переконанням. Прагнення до самовдосконалення, розуміти та приймати не лише свої сильні сторони, а й недоліки та працювати над ними. Вміння аналізувати свої дії та наслідки цих дій.

Впевненість

Надихнути, переконати та досягти поваги оточуючих може лише впевнена в собі людина, яка не боїться висловлювати та відстоювати власну думку. Яка розуміє, що досягнення мети не завжди супроводжується оплесками та має легкий шлях. Важливо розуміти, що на тому шляху можуть бути ризики і труднощі, тому треба бути готовими та впевнена в тому, що рано чи пізно все можна подолати. 

Але впевненість не варто плутати з впертістю. Потрібно бути гнучким та вчасно починати пошуки альтернативного шляху або альтернативних ідей, якщо якимось чином досягти бажаного не вдається.

Цілісність

Безперечно, сильну особистість вирізняє цілісність. Це означає мати синхронізацію між думками та вчинками, бути надійним в своїх переконаннях. Вміти контролювати свої емоції та дії. 

Цілі мають бути синхронізовані з можливостями їх досягання та не мають суперечити цінностям та переконанням. Такі люди сприймають кожен момент життя як акт життєтворчості та вдосконалення. Цілісна особистість знаходиться в психологічному комфорті як наодинці з собою, так і в оточенні інших людей.

Прийоми, що допоможуть виховати саме таку особистість

  • Підтримуйте дитину в її починаннях.
  • Навчіть не соромитися власної точки зору.
  • Привчайте розглядати кожну ситуацію з різних сторін та шукати альтернативні шляхи вирішення завдань.
  • Вміння говорити «ні» – дуже важлива якість особистості, яку потрібно виховувати з раннього віку.
  • Блокуйте в дитині внутрішнього песиміста, зосереджуйте увагу на хорошому, шукайте різні нові можливості.
  • Кожного дня звертайте увагу на досягнення дитини, навіть незначні.
  • Не бійтеся привчати дитину брати відповідальність за свої вчинки.
  • Давайте можливість йти на ризик, адже вміння ризикувати – прямий шлях до впевненості в собі.
  • Заохочуйте рефлексувати власні емоції, переживання та прагнення до самовдосконалення. Рефлексія – це знатність аналізувати власні емоції та почуття. Яскравим прикладом рефлексії є запитувати дитину: що яскравого/хорошого/доброго трапилося сьогодні? Що тобі вдалося/не вдалося? Говорити з дитиною про власні почуття, показувати власним прикладом, що говорити про почуття/відчуття не соромно. На заняттях “Я – особистість” в КМДШ ми постійно вчимося не соромитися власних ідей, помічати та вдосконалювати сильні сторони. На заняттях з рефлексії дитина вчимося аналізувати власні емоції та вчинки.
  • Будьте прикладом, який хочеться наслідувати.

Будь-яка людина, незалежно від темпераменту, характеру, здібностей, переконань та життєвих цінностей може бути лідером. В першу чергу, лідером для самого себе.

Для того, щоб допомогти дитині розвивати лідерскі якості, достатньо помістити її в безпечне, творче середовище, де вона не боятиметься бути собою. Де буде впевнена, що її підтримають, зрозуміють та вчасно допоможуть віднайти унікальний життєвий шлях. Де є підтримка в будь-яких починаннях, можливість розвивати критичне мислення, емоційний інтелект та емпатію. Тому при виборі школи дуже важливо звертати увагу на такі моменти.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *