Топ-10 подій, які зробили цей тиждень

Пропонуємо огляд найважливіших подій, що відбулися цього тижня в Україні.

Тепер усе стало ProZorro

_1_14593236134410-11A6У понеділок, 1 серпня, система електронних закупівель ProZorro стала обов’язковою для усіх державних тендерів. Повний перехід на електронну систему означає, що відтепер всі тендери, які перевищують порогові значення, повинні проводитись через ProZorro. Відбуватиметься це так:  державний замовник повинен завантажувати в ProZorro тендерні заявки, оголошуючи таким чином закупівлю. Далі він відповідає на запитання постачальників і проводить в електронній системі аукціон чи іншу процедуру, передбачену Законом «Про публічні закупівлі». Після визначення переможця, замовник зобов’язаний також завантажити в систему текст договору з постачальником. А завдяки інтеграції з порталом Є-Data і проектом .007, віднедавна в ProZorro також можна відслідкувати ще й оплату договору, якщо вона здійснюється Державним казначейством.

 

Нове житло в столиці подорожчало

959Також стало відомо про те, що в Києві з початку року значно зросли ціни на квартири в новобудовах. У липні 2016 року середня вартість представлених для продажу квартир на первинному ринку житлової нерухомості Києва становила 23 881 грн/кв. м, що нижче показників травня на 0,4%. З початку року ціни зросли на 3,4%, а щодо липня 2015 року – знизилися на 6,7%. Найдешевшу квартиру можна придбати у Деснянському районі (в середньому – 14 577 грн/кв. м), найдорожчу – у Печерському районі (в середньому 38 274 грн/кв. м).

 

ДФС повідомила, на які авто не розповсюджується акциз

3cab_1444842 серпня ДФС розповіла, на які авто не поширюється зниження акцизного податку. Зниження такого податку відбувається у разі, якщо вживане авто ввозиться на територію України не більше 1-го разу на рік, та стосується двох категорій осіб: які ввозять легкові автомобілі для власного використання або ввозять легкові автомобілі на користь інших осіб. В інших випадках знижені ставки акцизного податку не застосовуються. Не поширюються пільги також на авто, які мають походження або ввозяться з країни, визнаної державою-окупантом та/або державою-агресором стосовно України.

 

Названо найбільш корумповані посади в Україні

b7598dcb95feae6932f6b527142db0d4_0-1Стало відомо також, які посади Національне агентство з питань запобігання корупції назвало найбільш схильними до корумпованих дій.

До цього переліку входять:

  • Глави Адміністрації Президента та його заступники;
  • керівники та заступники керівників структурних підрозділів у складі самостійних структурних підрозділів центрального апарату Нацбанку України;
  • керівники та заступники керівників самостійних структурних підрозділів територіальних управлінь Державної судової адміністрації;
  • керівники держпідприємств, установ, організацій та інших суб’єктів господарювання державної форми власності та їхні заступники, призначення яких керується державою;
  • держслужби, визначені структурою державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, у разі недоцільності утворення структурних підрозділів.

Мінаграрполітики “зловили” на хабарі

3 серпня чиновницю з Мінагрополітики затримали на хабарі. Працівниця Міністерства вимагала від підприємця 150 тисяч доларів неправомірної винагороди в обмін на сприяння перемозі у тендері на покупку дeржавного сільгосппідриємства. Майновий комплекс дeржактиву, який пeрeбуває в процeсі ліквідаціі за борги, знаходиться поблизу Харкова. Співробітники СБУ спільно з Національним антикорупційним бюро та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою “взяли” чиновницю у столиці на службовій стоянці міністерства під час отримання всієї суми хабара.

 

Українські стартапи вийдуть на масовий ринок збуту

Innovation Road Sign with dramatic clouds and sky.Також стало відомо про те, як інноваційний проект Hi-Tech Office допоможе підтримувати українські стартапи та збільшить робочі місця. Офіс буде створювати інноваційну екосистему для стартапів, де вони зможуть отримати доступ до фінансування та вийти на ринки збуту. Це допоможе знайти експертів, менторів, необхідну інфраструктуру та багато чого іншого. Проект має на меті посилення захисту інтелектуальної власності, збільшення культури співпраці між бізнес-партнерами та забезпечення доступу до світового ринку.

 

Неприємності з увезеними з-за кордону автівками

used-cars-for-sale-10jpg4 серпня експерти розповіли про неприємні сюрпризи при ввезенні авто з Європи. Заступник голови ДФС Мирослав Продан дав роз’яснення важливого моменту: для зниження акцизу потрібно мати сертифікат походження, щоб уникнути ввезення машин з РФ. «І щоб ввезти, наприклад, з Польщі, «Мерседес», потрібно їхати в Німеччину і брати в їх Торгово-промисловій палаті цей сертифікат. Інакше під час розмитнення в Україні будуть неприємності», – пояснив Назаренко.Складнощі виникають і з машинами, що є дорожчими $10 тис. – доведеться пояснити, звідки взялися гроші. Згідно із законом, вивозити готівкою понад $10 тис. можна, та й з меншою сумою придбати автомобіль навряд чи вийде.

 

Затримано очільника анти-українських груп у соцмережах

Backlit_keyboard-1000x563У цей же день співробітники Служби безпеки України затримали місцевого мешканця, який адміністрував антиукраїнські групи в соціальних мережах. Під час обшуків за місцем мешкання зловмисника співробітники спецслужби виявили на комп’ютері листування з кураторами з Росії та т.зв. ДНР/ЛНР, сепаратистські матеріали та агітки. Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України.

 

Учителів скорочують

teacher1-1-5 серпня стало відомо про намір Міносвіти скоротити тисячі учительських ставок. У межах оптимізації шкільної мережі планується скорочення близько 3 800 ставок учителів. “У нас є попередні дані в зв’язку з процесом створення опорних шкіл й оптимізацією шкільної мережі. За інформацією органів місцевого самоврядування, за станом на 1 липня будуть скорочені близько 3 800 ставок учителів”, – повідомила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

 

Голову профспілки затримано за хабар

handcuffs-1462609378xqEТого ж дня СБУ повідомила про затримання голови однієї з профспілок України, який вимагав від представників Держгеокадастру гроші в сумі 100 тис. доларів США за припинення безстрокової акції протесту під держустановою. Чоловік був затриманий в одному із столичних торгівельних центрів під час одержання частини обумовленої суми у розмірі 150 тис. гривень. У ході слідства правопорушнику повідомлено підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 189 КК України та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *