Як влаштована альтернативна енергетика в Україні? Частина 2

#альтернативна енергія

Довго наша країна буде жити газом і вугіллям? Сьогодні розповідаємо про те, чим приваблює альтернативна енергетика український бізнес, чому це круто та перспективно і коли це зрозуміють нафтові магнати

Привабливі тарифи для покупки «зеленої» енергії і бонуси для національних виробників

Ми вже розповідали про лідерів альтернативної енергетики в Україні. Для них держава створила і вже давно використовує спеціальне законодавство, яке встановлює гарантоване придбання енергії, отриманої з відновлюваних джерел, за «зеленим» тарифом.

При цьому ціна купованої енергії прив’язана до євро. З 2020 до 2030 року тариф знизиться, але все одно залишиться привабливим для інвестицій.

Покрокові інструкції про те, як отримати «зелений» тариф пропонує Держенергоефективності. В інструкції — не тільки всі плюси, але й можливі підводні камені в отриманні пільгової тарифікації.

«Зелені» тарифи до 2019 року
Види генерації Тариф до 2019 року, євроцентів за 1 кВт⋅год
Домашня сонячна електростанція менше або на рівні 30 кВт 18
Вітрова електростанція для побутових потреб менше або на рівні 30 кВт 12
Геотермальна станція 15
Біоенергетична станція 12
Гідростанція 17

Цікавий бонус для підприємців, які ризикнули розпочати бізнес в енергетичному секторі, — можливість отримати надбавки до «зеленим» тарифом.

Для введених в експлуатацію до 31 грудня 2024 року об’єктів, які виробляють електроенергію з альтернативних джерел енергії, до такого тарифу може додаватися надбавка за використання обладнання національного виробництва. Це, на думку законодавців, сприятиме розвитку української промисловості:

Надбавки за українські комплектуючі енергоустановок
Розмір надбавки Рівень використання обладнання українського виробництва
5% 30%
10% 50%

Розрахунок відсотка проводить НКРЕКП за методикою, яка зафіксована в Законі.

Альтернативна енергія — це вигідні довгострокові інвестиції

Україна рекордно збільшила використання сонячної енергії у побутовому секторі. За офіційними даними Кабміну, обсяг використаної електричної енергії зріс на 25%. У другому кварталі цього року загальна встановлена потужність приватних домашніх електростанцій зросла на чверть.

Та й до приватного сектору альтернативна енергетика увійшла стрімко. Тут обсяги первинних інвестицій менші, а перспективність отримання позикових коштів вища. Численні кредитні програми, зокрема через фінансування Європейського банку реконструкції та розвитку, сприяють нарощуванню приватного енергетичного виробництва.

Розрахунок прибутковості альтернативних енергетичних установок показує, наскільки різними можуть бути підходи й терміни окупності інвестицій. За розрахунками Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, сонячна електростанція потужністю 1 МВт потребує інвестування €1,14 млн і повністю окупається через 7 років будівництва і введення в експлуатацію.

Україна неоднорідна в географічному розташуванні сонячних станцій

Ефективно будувати сонячні станції в регіонах України з найвищими показниками сонячної радіації, а отже, — з найвищим коефіцієнтом корисної дії СЕС. Це Одеська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька та Донецька область.

Середні за показниками ефективності отримання сонячних кіловатів території Кіровоградської, Дніпропетровської, частково Вінницької, Черкаської, Полтавської, Харківської, Луганської областей.

Чим вище обсяг виробленої енергії, тим швидше термін окупності. Так, 30-кіловатна сонячна станція з інвестиціями €36 тисяч окупиться через 7 років, а 5-кіловатна (вкладення на рівні €8 тисяч) — через 11.

У кожного сегмента відновлюваної енергетики свої плюси й мінуси

Свої переваги й недоліки в розвитку та можливості отримання постійної комерційної прибутку є в кожного сегмента альтернативної енергетики.

Сонячна станція вимагає спеціальних енергосховищах і потужних сучасних акумуляторів. Їх активно будує у США та на інших континентах відома компанія Tesla.

Ціна за зберігання 1 кВт⋅год ще більша — від $300 до кількох тисяч. Але ціни поступово знижуються завдяки потужній конкуренції з виробництва сонячних панелей у Китаї. Україна налагодила і власне виробництво панелей на вітчизняних виробничих майданчиках.

Вкладати кошти в альтернативну енергетику на тривалий час вигідно

Навіть песимістичний прогноз розвитку дає зростання споживання електричної енергії на 37%. Це світовий прогноз у діапазоні 2013-2035 років.

Україна, яка активно підключилася до загальноєвропейського енергетичного ринку, найближчим часом планує повністю інтегруватися у цей сектор економіки Євросоюзу.

Виробництво та продаж електричної енергії стає одним із вигідних бізнес-напрямків. Енергія перетворюється на товар, який виробляють не тільки великі учасники ринку, фактично монополії, але й малі виробники зі своєю часткою ринку, що динамічно розвивається.

У США, де традиційно споживають для виробництва електроенергії багато викопних ресурсів, частка поновлюваної енергії досягла межі, коли ВДЕ складно назвати «альтернативною енергетикою». За даними Міністерства енергетики США, у 2016 року частка електроенергії з поновлюваних джерел склала 10,5%. Найбільше зростання спостерігається в сонячній та вітровій електроенергетиці.

Ціни на енергоносії у США впали в першому півріччі 2017 року на 11%. А ось ціна за кіловат/годину електричної енергії у країнах ЄС досі висока. У першому півріччі цього року для побутових споживачів вона склала в середньому 15-30 євроцентів, а для промислового сектора — 9-15.

До 2024 року Україна купуватиме електроенергію у приватних постачальників за «зеленим» тарифом (без урахування надбавок за використання вітчизняних компонентів енергетичних станцій) за 10-16 євроцентів.

Ми переходимо у розряд країн, де альтернативна енергетика стає вигідним бізнесом, де енергію використовують не тільки для внутрішнього споживання, а й для виробництва конкурентної експортної промислової продукції або навіть для продажу на зовнішній ринок. Утім, ця складова спрацює тоді, коли будуть остаточно врегульовані всі питання, пов’язані з інтеграцією енергосистеми України в енергетичні потужності країн Євросоюзу.

Відновлювана енергетика буде поступово зростати й переважати

Щораз більшим стає відсоток використання поновлюваних джерел енергії. Для злагодженої роботи енергетичної системи потрібно чимраз менше компенсаторів під час зниження сонячної активності або сили вітру.

Нові технології скорочують спалювання газу, вугілля й нафтопродуктів для підтримки стабільності в енергетичній системі під час пікових навантажень.

Найближчим часом за допомогою акумулюючих пристроїв альтернативна енергетика може скласти 74% ринку енергії в Німеччині, 38% в США, 55% у Китаї та 49% в Індії. Це перспектива до 2040 року.

Україна показує приріст поновлюваних джерел енергії обсягом 123 МВт, а в традиційній — 58 МВт. Тобто альтернативна енергетика зростає вдвічі швидше традиційної. Це серйозний показник для тих, хто може й хоче почати свою справу в цьому секторі економіки.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *