Чи можна хворіти коронавірусом і не знати цього?

#коронавірус

З початку пандемії в світі було діагностовано понад 62 мільйони випадків коронавірусу. Однак ця статистика відображає тільки випадки, виявлені тестуванням, а насправді, за оцінкою медиків, заражених і тих, що вже перехворіли, значно більше. Адже при легкій формі коронавірусу у людини можуть спостерігатися симптоми, на які ми часто просто не звертаємо уваги.

Як заявляють британські лікарі, серед людей, у яких розвиваються симптоми коронавірусу, лише 5% страждають на критичне захворювання з ускладненнями, що загрожують життю. У 15% розвиваються значні захворювання, включаючи важку пневмонію, у 40% – неважка пневмонія. Інші 40% людей мають помірні симптоми без гіпоксії.

Медичний журнал «Торакс» повідомляє про цікаву статистику круїзного судна, що в березні цього року покинуло береги Аргентини із 223 пасажирами та членами екіпажу на борту. Після того, як у кількох пасажирів почалася лихоманка, на борт були доставлені тести для всіх пасажирів судна.

Позитивні результати були виявлені у 128, тобто 59% пасажирів та членів екіпажу. При цьому лихоманка та легкі симптоми були присутні лише у 16 ​​із 128 позитивних пацієнтів, ще 8 довелося евакуювати. Отже, загалом було 24 пацієнтів з COVID-19, які мали симптоматику. Більшість же перебігів коронавірусу була безсимптомною – 104 пацієнти або 81%.

Необхідно зазначити, що з дати відплиття і протягом наступних 28 днів круїзний корабель не мав зовнішніх контактів з людьми і, отже, був абсолютно ізольованим середовищем. Це дозволяє припустити, що при тотальному тестуванні коронавірус міг би бути виявлений у близько 60% осіб, але близько 80% з них не помічали б його симптомів.

Ознаки того, що ви перехворіли

Медики виділяють певні ознаки того, що коронавірус міг бути перенесеним людиною «на ногах». Отже, ви могли перехворіти і не помітити цього, якщо:

  • Ви хворіли дуже сильно (в порівнянні з тим, як хворієте зазвичай).
  • Була виразна втрата нюху або смаку.
  • Після хвороби ви періодично страждаєте задишкою (це один з найбільш затяжних наслідків – результат тривалого запалення в легенях).
  • У вас був довго сухий уривчастий кашель (не пов’язаний з алергією, забрудненням, задимленням тощо).
  • Після хвороби ви ще довго відчували слабкість і втому (сильніше і довше, ніж зазвичай, аж до двох місяців).
  • Ви помітили нехарактерні для себе симптоми, які довго не проходять (скажімо, прискорений пульс навіть в стані спокою, аритмія, шкірні висипи).

Також у вас міг бути ковід «кишкового» типу, якщо до появи простудних симптомів або одночасно з ними вас турбували болі в животі, безпричинна діарея та нудота. Однак пам’ятайте також, що болі в животі можуть вказувати і на запальні процеси в нижніх відділах легень. Крім усіх цих ознак, вчені Оксфордського університету повідомляють і про випадки кон’юнктивіту у людей, які безсимптомно перенесли коронавірус.

І звичайно, шанси, що ви перехворіли, істотно підвищуються, якщо ви впевнені або підозрюєте, що контактували із зараженою людиною.

Втратили нюх – перехворієте легко

Втрата нюху – пощирена ознака, характерна для COVID-19, але не кожен, хто інфікувався коронавірусом, стикається з нею. Нещодавно вчені назвали цей симптом таким, що обнадіює – хвороба пройде легко.

Так, вчені з бельгійського університету Монса і французької лікарні «Фош» переконані, що втрата нюху може служити оцінкою перебігу хвороби. Обробка відомостей про 1300 хворих на коронавірус привела їх до висновку: цей симптом свідчить, що хвороба буде протікати в легкій формі або середньої тяжкості.

Вчені розділили учасників експерименту на 4 групи: легких хворих, у яких не було ускладнень, хворих середньої тяжкості з респіраторними симптомами, тяжкохворих, які потребували госпіталізації та диханні киснем, і вкрай важких хворих, госпіталізованих у відділення інтенсивної терапії. Дослідники встановили, що втрата нюху була тільки у 10−15% тяжкохворих, тоді як цей показник серед легко хворих склав 70%, а серед хворих середньої тяжкості — 85%.

Імунітет на півроку

Згідно з новим оксфордським дослідженням, люди, які заразились коронавірусом, «вкрай малоймовірно» повторно захворіють принаймні протягом шести місяців.

Дослідження охопило 30-тижневий період з квітня по листопад, коли більше 12 тисяч медичних працівників працювали в лікарнях Оксфордського університету. Працівники були протестовані на наявність антитіл до вірусу, який викликає COVID-19, щоб виявити тих, хто раніше був інфікованим. Результати показали, що у 89 з 11 052 працівників без антитіл з’явилася нова інфекція із симптомами. Однак у жодного з 1246 співробітників з антитілами не розвинулась симптоматична інфекція. 

«Це справді хороша новина, тому що ми можемо бути впевнені, що принаймні в короткостроковій перспективі більшість людей, які отримують COVID-19, не отримають його знову», – сказав професор Девід Ейр з департаменту охорони здоров’я Оксфордського університету.

В одному медики впевнені – дотримання заходів безпеки, увага до власного самопочуття та оптимізм дозволяють нам хворіти рідше та переносити інфекції легше. Тож позитивні новини з впевненістю здатні покращити статистику захворюваності у світі.

Читайте також: Я боюсь захворіти на ковід. Що мені робити?

Як захиститися від коронавірусу на підприємстві: рекомендації експертів

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *