Багатіємо розумно: як захистити свої гроші від девальвації

#гроші

Не знаєте, як в умовах нестабільного курсу гривні захистити свої заощадження? Пропонуємо вашій увазі шість інструментів, що дозволять не лише захистити ваші гроші, а й суттєво примножити їх у такі буремні для країни часи

Золото не знецінюється, а примножується

Купівля дорогоцінних металів завжди була одним із найкращих способів інвестування своїх фінансів. Передусім, це пов’язано з тим, що, на відміну від паперових грошей, золото не знецінюється. Понад того — вкладаючи гроші в золото, можна добре заробити, адже ціна на дорогоцінні метали невпинно зростає.

Золото дорожчає не перший день — цей «марафон» триває уже 11 років. З моменту оприлюднення першого звіту щодо золота п’ять років тому ціна на нього зросла на 140%, — запевняє аналітик Erste Group Рональд Штеферль

Ще одна причина вкладати заощадження в золото — простота процедури його купівлі, яка не вимагає якихось особливих знань.

Проте на деякі особливості під час купівлі дорогоцінного металу все ж таки варто звернути увагу. Спершу ви маєте визначитися, де купувати золото – в банку чи за його межами. В першому випадку на руки золотий злиток вам не видадуть, адже його одразу кладуть на депозитний рахунок. Є в цього способу очевидна перевага – ви не будете платити за виготовлення злитка. Якщо ж ви вирішили прийти вже з готовим злитком, то спочатку банк проведе його експертизу, і лише потім оформить депозит.

Дехто вкладає гроші в інші дорогоцінні метали, наприклад, у срібло. Мовляв, воно дещо дешевше, а отже, можна виготовити більший злиток. Однак експерти радять добре зважити це рішення, оскільки сьогодні далеко не всі банки погоджуються працювати зі сріблом. До того ж воно швидко окислюється, не говорячи вже про те, що сфальсифікувати срібло набагато легше, ніж золото.

Зверніть увагу! Якщо ви вкладаєте свої заощадження в золото, обирайте правильний банк. Для цього краще перевірити, які вам будуть виплачувати відсотки, на який термін з вами буде укладений договір, чи має банк ліцензію на відкриття таких рахунків, а також наскільки цей банк надійний.

На чесність банкірів краще не покладатися — куди краще відразу звернутися до юриста, який уважно вивчить договір та з’ясує, чи не зіткнетеся ви з неприємними сюрпризами, підписавши його.

Вкладайте в нерухомість

Натомість Голова Комітету економістів України Андрій Новак упевнений, що найкращий спосіб захистити заощадження — вкладати їх, наприклад, у нерухомість.

Зараз найкращий час купувати земельні ділянки, нерухомість або розпочинати будівництво, тому що ціни на цих ринках зараз мінімальні і нижчими, напевно, вже не будуть. Водночас після завершення війни ціни і на нерухомість, і на землю будуть тільки зростати. Тому той, хто зараз вкладе у землю чи нерухомість, виграє однозначно, — запевняє економіст

Проте інший економіст Борис Кушнірук стверджує, що вкладаючи гроші, наприклад, у київську нерухомість, потрібно звертати увагу на те, що нещодавно було введено податок на нерухомість. Тому, якщо ви маєте намір вкладати гроші в такі активи, зважайте й на податки, які ви змушені будете сплатити.

Акції іноземного емітента

Ще один спосіб захистити себе від девальвації – придбати акції, номіновані в іноземній валюті. Але спочатку для цього потрібно отримати ліцензію Нацбанку на інвестування за кордон. Зібравши всі необхідні документи та визначившись із тим, які акції та в якій кількості ви хочете купити, потрібно звернутися до головного офісу Нацбанку та чекати на рішення.

На придбання паперів іноземних компаній або фондів необхідно витратити мінімум 100 тисяч доларів, щоб ця операція мала економічний сенс, — радить інвестиційний директор компанії «Фінарт» Євген Пенцак

Чимраз частіше українці, аби не чекати дозволу на ліцензію, купують такі акції нелегально, відкривши рахунок у брокера за кордоном. Проте в такому випадку можна наразитися на серйозні неприємності.

В такому разі ви можете втратити чималу суму своїх заощаджень, адже законодавство визначає великий штраф за здійснення подібної операції без ліцензії. Як наслідок, доведеться заплатити 500-1000 неоподаткованих мінімумів громадян, а це близько 8500-17000 грн, — наголошує юрист ЮК «Центр Конфліктології і Права» Олена Садовець

До того ж основна перевага купівлі паперів індексного фонду полягає в тому, що вам не потрібно підбирати їх самостійно, адже до індексу залучаються акції великих копаній.

Інвестиційні фонди

Якщо ж у вас немає бажання самостійно торгувати на біржі, можна купити папери інвестфонду. В такому разі ваші гроші захищатимуть керуючі такого фонду. При чому дохід, який ви отримаєте, буде залежати від того, наскільки успішно керуюча компанія буде здійснювати управління довіреними коштами. Обираючи фонд, обов’язково перегляньте показники його діяльності.

Так, залежно від коливань на ринку цінних паперів вартість активів інвестиційного фонду буде змінюватися. Це безпосередньо і впливатиме на дохід, який ви зможете отримати.

Облігації як найменш ризиковане заощадження

І останній інструмент, що дозволить захистити ваші заощадження, – облігації. Слід зауважити, що цей спосіб найменш прибутковий, але водночас і найменш ризикований.

Надійність захисту ваших грошей буде прямо залежати від надійності суб’єкта господарювання, в облігації якого ви збираєтесь вкласти гроші. Тому перед інвестуванням обов’язково перевірте, чи компанія добре зарекомендувала себе на ринку. З огляду на це, краще обирати найбільші компанії або корпорації.

Враховуючи те, що сьогодні все більше починає цінуватися інформація, я раджу також вкладати гроші в інноваційні технології. Найпростіший спосіб це зробити – через купівлю акцій великих компаній. На мою думку, це може стати навіть найвигіднішим способом не тільки зберегти, а й примножити свої гроші, — підкреслює юрист

Звичайно, це не всі дієві способи зберегти заощадження. Поза тим, обирати, куди вкласти свої гроші, аби вони не розчинилися в повітрі за нищівних коливань курсу, — вирішує кожен й особисто. Проте, якщо ви взагалі не довіряєте фінансовим установам, є один безпрограшний варіант – вкладати їх власне в себе самого, наприклад, в освіту. Погодьтеся, це не лише вигідно, а й корисно.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *