Ринок землі: які зміни чекають на аграріїв

Чи скасують з 1 січня мораторій на продаж земель? Які законодавчі ініціативи можуть бути прийняті вже найближчим часом? Чи несуть вони ризики для аграріїв? Ці та інші питання обговорювали на засіданні Комітету підприємців АПК при Торгово-промисловій палаті України 27 вересня.

Під час зустрічі президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков наголосив, що бізнес сьогодні очікує ефективних змін та реформ, а тому законодавче врегулювання земельних питань є вкрай важливим.

«Торгово-промислова палата України є організацією універсальною. Ми завжди робимо все для того, щоб знайти баланс між усіма учасниками ринку та вийти до відповідних державних органів з такими конструктивними пропозиціями, які б відображали інтереси усієї бізнес-спільноти», – підкреслив Геннадій Чижиков.

Під час аналізу існуючих законів щодо оренди та використання землі експерти дійшли висновку, що земельне законодавство сьогодні є несистемним та дуже строкатим. Велика кількість нормативних актів лише вносить плутанину та жодним чином не вирішує проблем аграріїв.

«Мораторій, який діє сьогодні, треба скасовувати, це очевидно. Окрім цього, необхідно створювати новий Земельний кодекс, який буде втілювати усі законодавчі напрацювання в цьому питанні. Цей Земельний кодекс має врегулювати ринок земель, питання захисту землі та правила, які працюють на цьому ринку»,  – наголосив директор правничої фірми «Софія»Олександр Поліводський.

Він також висловив свої побоювання стосовно проекту Закону №4010А, який нещодавно був внесений групою народних депутатів на розгляд Верховної Ради.

«Цим законом пропонується розширити застосування емфітевзису (право користування земельною ділянкою) і зробити його альтернативою ринку землі. Але є багато питань з приводу того, як має функціонувати ринок землі і яким має бути сам емфітевзис. До того ж постає серйозне питання про правовий захист власників паїв, оскільки такі операції, як емфітевзис мають відбуватися без згоди власника землі. Я думаю, що такі зміни не зможуть вирішити тих проблем, які є на сьогодні. Цим проектом не скасовується мораторій і не вводиться така правова конструкція, яка могла б могла змусити ринок землі функціонувати в цивілізованих правилах», – наголосив експерт.

З тим, що запровадження емфітевзису як альтернативи ринку землі негативно вплине на аграріїв, погодилися майже всі присутні виробники та представники бізнес-об’єднань.

Голова комітету АПК при Торгово-промисловій палаті України Олег Юхновський про результати цієї зустрічі сказав наступне:

«Проаналізувавши існуючі законопроекти щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, ми прийшли до висновку, що вони несуть в собі дуже багато ризиків для власників земель. Виробники сільськогосподарської продукції критично відносяться до цих новацій. Загальна думка така – це є механізм, який завуальовано намагається підмінити ринок земель сільськогосподарського призначення. Нам необхідно будувати законодавство з урахуванням європейської практики: зрозуміло, з обмеженнями, певними застереженнями, але з чіткою процедурою. На сьогоднішній день ми не можемо навести приклад жодної цивілізованої країни, де такий механізм, як емфітевзис використовується як альтернатива ринку землі сільськогосподарського призначення», – наголосив він.

Схожі теми:

Продаж української землі: хто, скільки та навіщо

Як безкоштовно отримати земельну ділянку?

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *