Приватизація кімнати у гуртожитку: складно, але можливо

Не дивлячись на те, що у квітні цього року українцям дозволили приватизувати кімнати у гуртожитках, в яких вони проживають більше 5-ти років, на практиці зробити це не так просто. У яких гуртожитках можна приватизувати приміщення та що робити, якщо вам відмовляють у приватизації?

Справді, приватизувати кімнату або квартиру у гуртожитку можна за умови вашого фактичного проживання в ній не менше п’яти років. Проте, слід наголосити, що ви повинні проживати у приміщенні гуртожитку виключно на законних підставах: мати ордер на вселення або будь-який інший документ, що буде підтверджувати цей факт.

Хто та що може приватизувати?

Законом визначено, що українці можуть приватизувати квартири у гуртожитках, які передаються у власність територіальних громад. До речі, приватизувати можна і ті приміщення, які були самовільно переплановані під коридори, кухні тощо, але у такому випадку необхідно владнати усі питання пов’язані з дотриманням технічних умов подібного перепланування. Однак не можуть бути приватизовані:

  • квартири, які є музеями;
  • об’єкти нерухомості, які розташовуються на територіях національних парків;
  • службові квартири;
  • аварійні приміщення;
  • будинки-гуртожитки, які знаходяться недалеко від ЧАЕС.

Передача гуртожитку територіальній громаді

Як ми вже зазначали, без передачі гуртожитку територіальній громаді приватизація мешканцями гуртожитку кімнат є неможливою. Як це відбувається? На засіданні селищної або міської ради вирішується – давати згоду на передачу конкретного будинку громаді, або ні. Якщо рішення позитивне – гуртожиток отримує інший статус. Після цього можна розпочинати приватизацію приміщень гуртожитку.

Як приватизувати?

Загалом процедура приватизації кімнати у гуртожитку має приблизно такий алгоритм: спочатку ви збираєте необхідні документи та отримуєте ордер, після цього заново реєструєтесь, далі – виготовляється новий технічний паспорт. Після отримання технічного паспорта можна звертатися до органу приватизації, де ви заповнюєте заяву. Крім цього, до заяви потрібно додати наступні документи:

  • довідку про склад сім’ї та кімнату або кімнати, які ви займаєте;
  • копію ордера на вселення до приміщення;
  • копію документа, який підтверджує право на пільгові умови приватизації;
  • заява членів сім’ї, які тимчасово відсутні, про те, що вони не заперечують проти процедури приватизації.

Прослідкуйте, щоб ваші документи зафіксували у відповідному журналі. Якщо з документами все гаразд – орган приватизації прийме позитивне рішення і наступним кроком буде реєстрація права власності на приміщення у державному реєстрі. Після цього залишиться лише отримати витяг з Держреєстру.

Якщо отримали відмову?

Проте далеко не завжди рішення про дозвіл на приватизацію може бути позитивним. Відмовити можуть з різних причин. Зазвичай це пов’язано з відсутністю ордера, який, наприклад, може знаходитись в архіві і видавати вам його ніхто не збирається. Адвокат Тетяна Войнова у такому випадку радить витребувати копію ордера з архіву через суд. Юрист також пояснює, що робити у разі відмови у приватизації приміщення в гуртожитку.

Якщо так сталось, що вам відмовили у приватизації, зберіть усі квитанції про оплату за весь період свого проживання у гуртожитку. Крім цього, вам знадобиться підтвердження ваших сусідів, мінімум двох,  про те, що ви проживаєте у гуртожитку більше п’яти років. Зібравши ці документи, ви можете звертатися до суду. Через суд вирішуються також спори, пов’язані з ремонтом аварійних гуртожитків. Відповідно до законодавства ремонти у гуртожитках здійснюються власниками цих гуртожитків, а не наймачами. Тому у разі виникнення спорів з цього питання можете звертатися до суду, — додає адвокат

Отже, приватизація кімнати у гуртожитку справді є справою непростою. Проте пам’ятайте, що Конституція України гарантує кожному громадянину право на власне житло. Тож не дозволяйте порушувати ваші права, а у випадках таких порушень звертайтесь за допомогою до спеціалістів в області права.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *