Війни по-дорослому: з ким залишаються діти після розлучення

Якщо ви впевнені, що в нашій державі після розлучення дитина майже завжди залишається жити з матір’ю, – ви помиляєтеся. Ще донедавна було так, але часи змінюються й щораз частіше саме чоловіки звертаються до суду, аби діти проживали з ними, а суди виносять рішення на їхню користь. Шанси обох батьків на проживання з дитиною після розлучення сьогодні зрівнялися. Як за таких умов домогтися, аби дитина залишилася саме з вами? Та чим керуються суди, визначаючи місце проживання дитини?

Зазвичай, під час розлучення перед подружжям постає цілий ряд невирішених питань: як розділити майно, накопичені заощадження та навіть борги. Але все це відходить кудись на другий план і стає неважливим, коли мова заходить про дітей. Нерідко в боротьбі за чадо мати та батько стають заклятими ворогами. Але хто з них та чому має більше шансів залишити дитину собі?

А, може, по-мирному?

Сімейний кодекс України встановлює рівні права для чоловіка та жінки, які перебувають у сімейних відносинах. І після розлучення обоє батьків, не дивлячись на те, з ким залишається проживати дитина, мають обидва брати участь у її вихованні. Той з батьків, хто починає проживати окремо, зобов’язаний допомагати дитині та має право на особисте спілкування з нею, а той з батьків, із ким проживає дитина, не має перешкоджати іншому в цьому. І це, так би мовити, ще райдужна перспектива.

Якщо колишній парі вдалося зберегти більш-менш нормальні стосунки після розлучення, вони можуть домовитися та піти на мирову: скласти графік зустрічей із дитиною для того, із ким вона не живе. Всі формальні деталі, типу адресу мешкання та умов утримання, також вносять в мирову угоду.

Але будьмо реалістами: на практиці більшості пар після розлучення не вдається дійти згоди. Маючи особисті образи або якісь інші причини, мати чи батько, з якими проживає дитина, не дозволяють своїй колишній половині бачитися з нею. Що робити в такому випадку? Де шукати справедливості?

Орган опіки та піклування допоможе?

Якщо один із батьків не дозволяє іншому бачитися з дитиною, необхідно звернутися із заявою до органу опіки та піклування. Після подання такої заяви працівники соцслужби мають вивчити умови життя кожного з батьків, відношення матері та батька до дитини, а також дізнатися думку самої дитини про кожного з батьків.

Далі — за результатами перевірки на спеціальній комісії — орган опіки встановлює графік зустрічей батька або матері з дитиною. Складаючи такий графік, орган опіки бере до уваги декілька факторів: де знаходиться школа дитини, який в неї стан здоров’я, графік роботи батьків тощо, — зауважує адвокат Тетяна Войнова

Проте, за словами юриста, існує певна правова колізія: хоч рішення органу опіки за законом обов’язкове для виконання, проте ні державний виконавець, ні навіть правоохоронці не можуть змусити батька або матір, з якими проживає дитина, виконувати його.

Справа в тому, що рішення органу опіки та піклування не тягне за собою наслідків за його невиконання. Тому, якщо інший з батьків не погоджується виконувати ці умови, відразу звертайтеся до суду. Іще одне: не варто недооцінювати участь органу опіки у вирішенні цього питання, адже під час розгляду справи в суді орган опіки долучається до справи як третя особа, він надає свій висновок щодо того, з ким з батьків дитині буде краще проживати, а також щодо графіку побачень, — каже адвокат

Не гайте часу – йдіть до суду!

Отже, позов про визначення місця проживання дитини потрібно подавати за місцем проживання дитини і того з батьків, з ким вона живе. Ви маєте переконати суд у тому, що саме з вами дитині буде комфортніше. Адже законом визначено, що, розглядаючи справу, суд має приймати рішення, виходячи з сукупності матеріальних, морально-психологічних, етичних та інших факторів – з ким дитині проживати буде краще.

Кому дитину не віддадуть?

Cуд не зможе передати дитину для проживання з матір’ю або батьком, якщо така особа не має відповідного фінансового доходу, зловживає спиртним, або веде аморальний спосіб життя. Якщо особа поводиться з дитиною неналежним чином або несерйозно відноситься до виконання своїх батьківських обов’язків, зазвичай, суд також виносить рішення на користь іншого з батьків, — зазначає пані Войнова

Які потрібні докази?

Для того, аби суд визначив проживання дитини з вами, необхідно не лише довести, що ви можете забезпечити дитину фінансово. Велику роль відіграє та кількість часу, яку ви зможете приділяти дитині (це залежить від вашої професії, режиму роботи), і навіть можливість виділити дитині окрему кімнату. Для того, щоб встановити всі ці обставини, суд може запросити додаткові докази, тому будьте готові їх надати.

Суд, ти не правий

Слід наголосити, що при вирішенні питання про місце проживання дитини після розлучення батьків не може бути вирішальним лише якийсь один фактор, наприклад, умови проживання, відносини матері чи батька з дитиною тощо, адже суд зобов’язаний оцінювати ці фактори в сукупності. Тому, якщо ви вважаєте, що суд безпідставно відмовив вам у задоволенні позову, оскаржуйте це рішення, — підсумовує адвокат

Звичайно, однозначно відповісти на питання, з ким залишиться дитина після розлучення батьків, не можна, адже кожен випадок унікальний. Проте, якщо ви заручитесь допомогою кваліфікованого юриста, це надасть вам додатковий пріоритет і шанси, що дитина залишиться проживати саме з вами, значно зростуть.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *