Що робити, якщо ви потрапили в ДТП за кордоном: від полісу до протоколу

ДТП, незалежно від її складності, подія неприємна. Розбірки з іншими учасниками аварії, виклик поліції, доведення страхового випадку — реалії наслідків порушення правил на українських дорогах. Але що ж робити, якщо ДТП трапилася не на Батьківщині, а за кордоном? Про те, як діяти тим, хто потрапив в аварію на території іншої країни, розповідає юрист ЮК “Центр Конфліктології і Права” Тетяна Журавель

Досить шаблонна порада: якщо ви мандруєте за кордоном на власному авто, подбайте про свою безпеку. Та, будьмо відвертими, ми рідко усвідомлюємо такі прості та зрозумілі настанови, адже просто звикли до такої собі соцреклами. Натомість небезпека чатує автомобілістів щокроку попри багаж наших знань з ПДР і ступеню упередженості на дорозі.

Як оформити «Зелену карту» і що вона дає

Для 47 країн існує міжнародна система автомобільного страхування «Зелена карта» — обов’язкове страхування для автовласників, які виїжджають за межі території України на своєму автомобілі. Без цього полісу прикордонники вас просто не випустять із країни. Власне, саме “Зелена карта” забезпечує виплату вам страхового відшкодування, незалежно від того, хто є винуватцем ДТП.

У кожній країні, де дія система «Зелена карта», існує національне бюро (в нас це — МТСБУ або Моторно-транспортне страхове бюро України), що координує діяльність національних страховиків у сфері страхування цивільно-правової відповідальності за шкоду, спричинену внаслідок ДТП.

Щоб оформити сертифікат чи то в страховій компанії чи під час перетину кордону, зберіть такі документи:

  • технічний паспорт на автомобіль;
  • паспорт громадянина України;
  • ідентифікаційний код (для фізичних осіб)/ код ЄДРПОУ (для юридичних осіб);
  • заява.

Вартість «Зеленої карти» залежить від терміну (від 15 днів до 1 року) та від групи країн, які ви плануєте відвідати.

При цьому варто бути уважним й остерігатися шахраїв, які можуть або оформити карту на несправжніх бланках або внести до неї недостовірну інформацію (наприклад, у вашому примірнику вказати один термін дії, а в своєму – зовсім інший).

В обох випадках особа буде позбавлена захисту в разі ДТП. Ви можете перевірити чинність полісу, здійснивши запит до Централізованої бази даних МТСБУ, — зауважує юрист Марина Суткович

Загалом, схема дій учасників ДТП за кордоном принципово не відрізняється від української, але має свої нюанси.

Що робити, якщо ДТП сталася за кордоном

Звісно ж, перше й основне правило — не панікувати. Якщо є постраждалі, то викликайте швидку і надавайте першу медичну допомогу. Потім відразу ж викликайте поліцію.

Намагайтеся подбати про те, щоб хоча б декілька свідків аварії дочекалися приїзду поліції і дали свідчення. Крім того, у свідків ви можете попросити контактні номери телефонів — вони можуть знадобитися для страхової компанії.

Сфотографуйте місце ДТП та пошкодження свого авто й авто іншого учасника аварії. Попросіть у нього його дані: прізвище водія, номер телефону, назву його страхової компанії та номер полісу.

Не підписуйте жодних документів, якщо ви не можете добре зрозуміти їхній зміст, тим паче, коли ви за кордоном і вся документація точно складена іноземною мовою. У тому випадку, якщо документи просить підписати поліція, а мову цієї країни ви погано знаєте, зазначте це в підписуваному документі.

І не забудьте попросити надати вам копію цього документа.

Поліція або другий учасник дорожньо-транспортної пригоди попросять у вас надати їм документ, що підтверджує вашу страховку. В жодному разі не віддавайте нікому оригінал «Зеленої карти» — лише її копію, про що краще подбати ще на Батьківщині.

Зверніть увагу, що, залежно від того, хто є винуватцем ДТП, процедура її фіксації різна.

Якщо ДТП трапилося з вашої вини (тобто вас як іноземця):

  • якщо немає потерпілих, ви можете не викликати поліцію, натомість оформити Європротокол — бланк форми, що дозволяє спростити оформлення ДТП і видається разом із ОСПВ (ознайомитися, в яких випадках це можливо, ви можете тут);
  • направляйте потерпілого в бюро країни, де сталася ДТП (адреса є на звороті поліса «Зелена карта»);
  • після повернення в Україну якнайшвидше зверніться в СК із заявою про настання страхової події.

Якщо ДТП трапилося з вини іншого:

  • відмовтеся від оформлення Європротоколу, в інакшому випадку ви можете не довести свою невинуватість після повернення до України;
  • за компенсацією вам треба буде звертатися в СК винуватця країни ДТП;
  • після повернення до Україну з’явіться до своєї страхової компанії та повідомте про настання страхового випадку.

Про що іще треба подбати:

  • якщо на авто є пошкодження, вимагайте в поліції, що приїхала на місце фіксації ДТП, довідку про обставини аварії;
  • якщо ви збираєтеся ремонтувати авто вже після повернення до України, зберігайте до цього моменту всі документи, що підтверджують розмір збитків.

Що ж до суми відшкодування, то, відповідно до міжнародної Конвенції про право, що застосовується до дорожньо-транспортних пригод, вона регулюється внутрішнім законодавством країни, де трапилася ДТП.

Ці прості рекомендації допоможуть вам добитися справедливого відшкодування збитків, не нервувати і відпочити якнайкраще.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *