Про автошколи: як отримати водійське і не натрапити на шахраїв

«Найкраща автошкола міста! Все за 1999 гривень!», — популярна реклама закладів, що навчають керуванню автівками. Щоправда, хто визнав саме цей заклад найкращим та що входить у «все за 1999 гривень», ніхто не пояснює. Про різні методи сучасних автошкіл поговорили з юристом та з’ясували, як упізнати шахраїв, зберегти гроші та вивчитися на водія

За своєю кількістю на один квадратний кілометр автошколи можуть позмагатися хіба що з аптеками. Бюджетні й дорогі, приватні й державні, з розкішними іномарками чи «Жигулями» — обрати є з чого. Великий попит породжує велику конкуренцію, тож часто-густо в боротьбі за клієнтів школи не гребують брудними прийомами.

Для того, щоб зекономити час та гроші, запам’ятайте декілька прикметних рис, за якими можна розпізнати шахраїв та здирників.

Ознака 1 – Акційний купон

Гачок, на який ловиться немало майбутніх водіїв. Звісно, неймовірні знижки під 90% не можуть не приваблювати. Ті, хто стають учнями такої школи, насамкінець розуміють, що то був лише рекламний хід. А, по факту, вони заплатили навіть більше, ніж могли деінде.

Тут причин декілька:

  • щойно договір підписано, виявляється, що сплачені за навчання гроші покривають не всі витрати, а лише якусь частину теоретичних і практичних занять
  • автошкола взагалі не має ліцензії, тож чекати своїх посвідчень доводиться роками

Звісно, й порядні автошколи проводять акції та заохочують клієнтів пропозиціями. Однак у будь-якому випадку треба ретельно перевіряти договір про навчання.

Обов’язково перевірте обраний вами заклад у переліку легальних автошкіл на сайті МВС — це допоможе уникнути багаторічного чекання своїх прав через відсутність ліцензії

Чим більше часу ви витратите на пошук школи, тим менша ймовірність натрапити на неперевірений заклад. Якщо розпитування знайомих не зарадили, промоніторте форуми та спільноти в соцмережах — відгуки учнів багато про що можуть сказати.

Ознака 2 — Сумнівний договір

Ми вже розповідали, чому треба читати все, що підписуєте. Саме договір про навчання є основним документом, який підписує майбутній водій із навчальним закладом. Автошколи замилюють очі неймовірно низькими цінами та милозвучними обіцянками, сподіваючись, що в текст угоди ніхто не буде вчитуватися.

Не сплачуйте жодних коштів, доки не вивчите і не підпишете договір

Від угоди краще відмовитися, якщо:

  • не прописано повну точну вартість навчання, натомість ціна значиться «від 1000 гривень». Оте саме «від» — можливість «здерти» необмежену кількість коштів
  • відсутня точна кількість годин теоретичних і практичних занять
  • не вказано, чи враховується вартість навчальних матеріалів у загальну ціну
  • не вказано, чи враховується вартість бензину

Що варто пам’ятати під час навчання

Навіть така прискіплива перевірка автошколи не дає гарантій. За довгі роки практики деякі заклади напрацювали собі схеми, що дозволяють хоч і незначно, але таки нажитися з учнів.

Інструктор систематично спізнюється або відпускає учнів раніше? Ці питання треба вирішувати з адміністрацією школи, оскільки причиною спізнення може бути банальна лінь.

Під час практичного заняття можна спокійно заїхати до крамниці за морозивом, автозапчастинами або на заправку. Навіть якщо це потрібно інструктору. Ви платите за заняття, а не за час.  Якщо ж у договорі зазначена платня за кількість практичних годин, —справа інша.

Не погоджуйтеся ставити підпис за більшу кількість занять, аніж у вас дійсно було. Потім буде дуже важко довести, що уроків не було, й повернути свої гроші.

Під час навчання раптом виявляється, що вам треба сплатити щось додатково. Якщо в договорі про це ані слова, не платіть за це. Хіба що вам можуть запропонувати підписати додаток до угоди, але вибір також за вами.

Додаткові лекції з надання медичної допомоги, психологічної підготовки та захисного стилю водіння є обов’язковими курсами і ви не маєте платити за них додатково

Пошкодили авто під час заняття і вас змушують відшкодувати збитки? За пригоду повністю відповідає автошкола, що надає відповідну оплачувану послугу. Автомобілі, які знаходяться у власності автошколи, підлягають страхуванню, а в разі ДТП страхова компанія покриває збитки.

Проте якщо договір підписаний на надання індивідуальних послуг, то відповідальність за ДТП покладається на вас.

Крім цих настанов, є безліч інших юридичних порад на всі випадки життя. Наприклад, як уберегти свій смартфон від атак та зламів та як покарати недбалого туроператора.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *