Обережно, булінг: адвокат радить, як захистити свою дитину від знущань однолітків

#відео

Причини знущань над дітьми бувають різними, але наслідки завжди тяжкі. Про те, як вчасно розпізнати булінг та ефективно протидіяти йому ми запитали адвоката, директора Адвокатського бюро «Ципін і партнери» Дениса Ципіна

8 із 10 українських дітей є жертвами булінгу в школі

Переслідування, залякування, відбирання грошей або побиття – згідно зі статистикою Українського інституту дослідження екстремізму 8 із 10 українських дітей стикаються з булінгом у школі. 48% із тих, кого цькують, про це мовчать, ще 22% – узагалі вважають ситуацію нормою.

Дитяча та підліткова жорстокість набуває масового характеру. І до знущань щораз частіше вдаються дівчата, а не хлопці. Наприклад, минулої осені соціальні мережі вибухнули новиною про те, що в Чернігові дівчата- підлітки побили восьмикласницю та її подругу. Свідки байдуже слідкували за знущаннями з дітей, знімали це на відео та підтримували кривдників викриками.

Одна з жертв побиття опинилася в лікарні зі струсом мозку. Але невідомо, чим би закінчилася історія, якби жінка, що проходила поруч, не пригрозила викликати поліцію.

Але іноді наслідки булінгу бувають трагічними. Приклад – події жовтня того ж року. На Житомирщині компанія з двох хлопців та двох дівчат ледь не до смерті побила 17-річну дівчину, яка начебто заборгувала друзям п’ятсот гривень. І знову мовчазними свідками жорстокого побиття стали сусіди та перехожі.

Спочатку дівчину в них на очах били у дворі біля будинку, далі події розгорталися в іншому кінці села. Коли дівчина знепритомніла, знайомі залишили її помирати на вулиці. А зранку дівчину знайшла місцева жителька та викликала швидку. Після майже тижня перебування в комі дівчина померла, так і не прийшовши до тями.

Поліція встановила всіх причетних до трагедії. Але досі того, хто завдав смертельного удару, не названо й не покарано.

Схожа ситуація сталася того ж року в Одеській області. Через подібні знущання помер 15-річний хлопець. Причина смерті – травма живота, яку він отримав у школі на перерві.

Не дивлячись на те, що подібні ситуації завжди викликають резонанс та осуд суспільства, агресивні підлітки продовжують знущатися з однолітків. Адже вони й подеколи їхні батьки впевнені у своїй безкарності. А жертви знущань здебільшого мовчать, тому що бояться ще більшого тиску.

Водночас експерти розповідають, що більшості таких ситуацій можна було б уникнути, якби батьки відразу виявляли, що над їхніми дітьми почали знущатися.

Те, що над дитиною знущаються, помітно з кількох ознак

Щоб виявити булінг на самому початку, психологи радять уважно слідкувати за емоційним станом та поведінкою дитини. Є перелік ознак, що вказують на стрес у дитини, з якої знущаються:

  • різкі зміни в поведінці та настрої
  • зниження успішності
  • замкнутість
  • зниження апетиту
  • апатія
  • небажання ходити до школи
  • поява на тілі дитини слідів від ударів та синців

Якщо ви помітили, що ваша дитина повертається зі школи пригнічена або із синцями чи подряпинами на тілі, відразу поцікавтеся, що з нею трапилося. Не можна закривати очі навіть на найменший прояв булінгу, адже це серйозна проблема, яка матиме для дитини негативні наслідки, – розповідає адвокат, директор Адвокатського бюро «Ципін і партнери» Денис Ципін

Якщо ж із розмови з дитиною ви дізналися, що вона стала жертвою булінгу, – адвокат радить діяти негайно.

Мою дитину цькують у школі. Що мені робити?

Не дивлячись на те, що цькування дітей у навчальних закладах набуває масштабів епідемії, в українському законодавстві досі немає такого визначення, як булінг. А отже, відсутнє правове регулювання таких суспільних відносин.

Утім, адвокат Денис Ципін запевняє, що навіть за таких умов протидіяти булінгу можна, і у вітчизняних адвокатів вже є практика цього:

Якщо вашій дитині спричиняють шкоду здоров’ю, шкоду майну, або якусь іншу шкоду, то за все це відповідають: по-перше, батьки кривдника дитини, по-друге – вчителі, які не вжили заходів, щоб це зупинити

Алгоритм дій при цьому наступний:

  1. Подати заяву до навчального закладу про те, що вашу дитину цькують.
  2. Подати заяву до поліції.
  3. Зафіксувати наявність матеріальних збитків, завданих дитині.
  4. Звернутися до лікарів та до психологів, які підтвердять той факт, що ваша дитина потерпає від знущань.

І найголовніше – в жодному разі не звертайтеся до батьків хулігана, щоб вирішити проблему самостійно. І не радити своїй дитині «дати здачі» кривдникам. Це лише ускладнить ситуацію. Краще зверніться за допомогою до фахівця, який допоможе вирішити ситуацію в межах закону, – підсумовує адвокат Денис Ципін

І насамкінець: якщо ваша дитина є жертвою булінгу, незалежно від обраного шляху вирішення проблеми, – вона не має проходити через це сам на сам. Саме підтримка родини в більшості випадків допомагає вирішити проблему або звести її наслідки до мінімуму.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *