Банк звертається до третейського суду для стягнення заборгованості з клієнта: законно це чи ні?

#поради юриста

Ви взяли кредит і прострочили його повернення? Тоді маєте знати, що банки не завжди користуються законними методами для стягнення заборгованості.

Щоб не допустити свавілля банку, позичальник завжди має контролювати ситуацію і слідкувати за процедурою стягнення. Про те, як це зробити, розповідає юрист, помічник адвоката АБ «Ципін і партнери» Діана Сопіна

Розберемо ситуацію, коли банк під час надання кредиту прописує в договорі пункт, яким відносить спори, які можуть виникнути внаслідок використання кредитних коштів, до юрисдикції того чи іншого третейського суду.

Для початку варто визначити, що третейські суди не є судами в традиційному розумінні, вони є недержавними незалежними органами, які у своїй діяльності керуються спеціальним законом (Закон України «Про третейські суди»). І хоча цим законом й передбачається незалежність таких установ, на жаль, це не завжди співпадає з реальністю, – наголошує Діана Сопіна

За її словами, банки досить часто користуються необізнаністю громадян щодо сутності третейського судочинства (що це за орган, чим він відрізняється від традиційного суду та чи відрізняється взагалі, які справи він може вирішувати тощо).

Банки розуміють, що людина, яка бере споживчий кредит, навряд чи буде звертатися за професійною юридичною допомогою для вирішення своїх фінансових проблем. Це значно полегшує діяльність банків, адже дає їм можливість звертатися до третейських  судів, які, як правило, цими ж банками й створені. А людина, яка отримала рішення третейського суду, не маючи спеціальних знань, та усвідомлюючи, що вона дійсно має заборгованість перед банком, зазвичай, одразу складає руки і чекає, коли банк прийде й забере борг, – говорить Діана Сопіна

Непоодинокі випадки, коли особа навіть не здогадується про те, що банк розпочав процедуру стягнення коштів шляхом звернення до третейського суду. Особа дізнається про наявність рішення третейського суду безпосередньо від виконавця, коли останній відкриває виконавче провадження й починає накладати арешти, заборони тощо.

Однак, все ж таки існує можливість захиститися від таких неправомірних дій банків.

Слід пам’ятати, що спори, пов’язані із споживчим кредитуванням не можуть розглядатися в третейських судах, така заборона прямо встановлена Законами «Про третейські суди» та «Про захист прав споживачів».

Якщо ж ви вже уклали кредитний договір, у якому міститься пункт щодо передання спорів до третейського суду, й вже є навіть рішення такого третейського суду, необхідно звернутися до апеляційного суду за місцем розгляду справи третейським судом (в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України) із заявою про скасування рішення третейського суду з підстав непідвідомчості останньому цієї категорії справ. Така правова позиція підтверджена також висновками Верховного Суду, наприклад, у справах №774/64/18, №751/3833/17, №755/19089/15-ц, – наголошує юрист

Однак, важливо знати, що строк на оскарження рішень третейського суду становить 90 днів і, на відміну від інших процесуальних строків, він не підлягає поновленню.

Говорячи юридичною мовою, цей строк називається присічним/преклюзивним. Це означає, що навіть якщо ви не здогадувалися про рішення третейського суду, вас офіційно не повідомляли про наявність третейського провадження чи наявні будь-які інші поважні причини пропуску строку оскарження, норма закону побудована таким чином, що якщо ви пропустили 3-місячний термін, ви не маєте можливості за жодних підстав поновити строк на оскарження

Для того, щоб не пропустити строк, юрист радить ознайомитися із текстом кредитного договору, визначити, до компетенції якого саме третейського суду віднесені спори між сторонами договору, та контролювати це питання, періодично телефонуючи в цей суд. Також важливо вчасно забирати поштову кореспонденцію, яка приходить на адресу, що зазначена в реквізитах кредитного договору.

Якщо про наявність рішення третейського суду на користь банку вам стало відомо вчасно, протягом трьох місяців з дня його проголошення, ви маєте всі шанси на успішне оскарження такого рішення у судовому порядку, – зазначає Діана Сопіна

Після того, як ви оскаржили рішення третейського суду, банк, звісно не позбавлений можливості звернутися в загальному порядку до суду за стягненням заборгованості. У цьому випадку необхідно звернути увагу на строки позовної давності. Якщо з моменту виявлення банком порушення позичальником умов кредитного договору минуло понад три роки, необхідно подати в суд заяву про застосування строків позовної давності, й звернути увагу судді на те, що банк втратив право на звернення до суду за захистом свого права на повернення коштів.

 Тож, як бачимо, шляхи вирішення спорів, що випливають із кредитних договорів із банками, існують. Закон дає позичальникам можливості захисту, щоб банк стягнув тільки те, на що має право відповідно до чинного законодавства. Потрібно лише вчасно вжити необхідних заходів та звернутися за кваліфікованою правовою допомогою.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *