Закон про нову судову реформу: що змінилося

#судова реформа

7 листопада набув чинності закон президента Володимира Зеленського про судову реформу, яким передбачається скорочення суддів Верховного суду і новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Вчора документ був опублікований у виданні «Голос України».

Про найбільш значущі положення нового закону ми розпитали адвоката Адвокатського бюро “Ципін і партнери” Тетяну Журавель.

За словами адвоката, планується запровадити Комісію з питань доброчесності та етики, яка «утворюється з метою забезпечення прозорості й підзвітності членів Вищої ради правосуддя та членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України». У цю комісію будуть входити міжнародні експерти. На що це вплине? Процедура відбору членів ВККС стане зрозумілішою.

Водночас найбільш неоднозначним та резонансним положенням нового закону стало скорочення кількості суддів Верховного Суду з 200 до 100 осіб. При цьому тих, хто залишиться, будуть обирати «за критеріями професійної компетентності, етики та доброчесності». Це при тому, що два роки назад за конкурсом у новий Верховний Суд слідкувала уся країна, «уже обраних» суддів перевіряли у кілька етапів на предмет порядності, знання законодавства. На що це вплине? За словами Тетяни Журавель, скорочення кількості суддів однозначно вплине на строки розгляду справ. Скільки справи будуть «лежати та чекати своєї черги», наразі важко спрогнозувати.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *