Що робити, якщо поліція затримала за порушення карантину?

#поради юриста

В Україні разом з подовженням карантину до 31 серпня було подовжено і цілу низку правил, яких повинні дотримуватися українці при перебуванні у громадських місцях

Що робити, коли правоохоронні органи зненацька зупинили за порушення цих правил та вже готуються виписати штраф? Та як цього запобігти? Розповідає адвокат, директор Адвокатського бюро «Ципін і партнери» Денис Ципін.

Як відомо, діюча постанова Кабінету міністрів України №393 від 20 травня 2020 року передбачає ряд обмежень, яких зобов’язані дотримуватися всі громадяни, а також ряд приписів для керівників підприємств і установ, які вони повинні виконувати. Це і перебування в громадських місцях в масці, і завжди мати при собі документи, що посвідчують особистість.

За порушення цих обмежень, на громадян може бути накладено штраф у розмірі від 17 тис грн до 34 тис грн. А за порушення цих обмежень посадовими особами – штраф вже від 34 тис. до 170 тис. грн.  Такі санкції встановлює ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Контроль за дотриманням карантинних правил покладено зокрема і на Національну поліцію, яка має широке коло повноважень, в тому числі заарештовувати, в разі, якщо порушник відмовляється притримуватися карантинних обмежень. Крім того, поліція має право застосувати фізичну силу та спецзасоби.

Щоб цього запобігти,  головна порада – не сперечатися з поліцією, навіть, якщо вам вже зробили зауваження, а ви з ним не зовсім згодні. Справа в тому, що поліція не має права обмежитися попередженням, якщо вважає, що громадянин порушив карантинні вимоги. Вона має спочатку зробити усне попередження і це варто цінувати. Але, якщо громадянин відмовляється піти на зустріч, то тоді виписується штраф.  Тобто,  якщо поліція висуває законну вимогу – пред’явити посвідчення або надіти маску, краще це зробити, так як відмова потягне за собою застосування сили для доставки до поліцейського відділення та складання там адміністративного протоколу.

Тому, якщо у людини немає часу та бажання бути затриманим, потрібно піти поліції назустріч. Якщо справа все ж таки дійшла до складання адміністративного протоколу та штрафу, потрібно уважно прочитати, що саме там викладено. Також затримані мають право написати в протоколі, з чим саме вони не згодні і чому. Потрібно пам’ятати і про те, що правоохоронці не мають право брати гроші за сплату штрафу на місці. Складання протоколу – це не вердикт суду і людина ще не визнана офіційно порушником. Це може зробити лише суд. А вже на судовому засіданні можливо довести те, що людина, у відношенні якої був складений цей протокол, взагалі ні в чому не була винна.

Щоб довести свою невинуватість, радимо звернутися до юристів, які допоможуть оформити всі заяви та зможуть здійснювати юридичне супроводження під час судових засідань.

Читайте також: Як правильно звернутися до державних органів: розповідає юрист

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *