«Плюшки» для роботодавців, які законно працевлаштовують своїх працівників

#поради юриста

На період карантину діяв мораторій на проведення планових трудових перевірок. Вже з вересня стартує масштабна інспекційна кампанія Державної служби України з питань праці з виявлення неоформлених працівників. Найретельніше збираються перевіряти власників бізнесу у сфері торгівлі, громадського харчування та готельно-ресторанного бізнесу

За інформацією Державної служби України з питань праці кількість працівників у травні цього року була майже на півмільйона менше, ніж у травні минулого року. Це може свідчити про збільшення кількості випадків неофіційного працевлаштування.

На виконання доручення Кабінету Міністрів України Держпраці починає за участі та сприяння інших органів (Державної податкової служби, Пенсійного фонду, центрів зайнятості, органів місцевого самоврядування, Національної поліції тощо) проведення контрольних заходів з питань виявлення неоформлених працівників, – зазначено на сайті відомства

Чому йти в «тінь» – не вихід

Хоча на перший погляд багатьом роботодавцям здається привабливішим працевлаштовувати працівника неофіційно, проте вони не можуть бути впевнені, що в один непрекрасний ранок цей працівник не напише скаргу до управління Держпраці.

Читайте також: Який штраф доведеться заплатити за неоформленого працівника: пояснюють юристи

Чим це загрожує, розповідає адвокат Адвокатського бюро “Ципін і партнери” Тетяна Журавель:

За фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування й сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків передбачено штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (стаття 265 Кодексу законів про працю), – зазначає вона.

Про преференції для роботодавців

Справедливості заради варто зазначити, що українським законодавством передбачено і преференції, на які має право роботодавець, укладаючи трудовий договір з працівником. Особливо це стосується працевлаштування вразливих категорій громадян. Але не всі роботодавці знають про це та користуються своїми пільгами. Тож розповідаємо, на які пільги має право роботодавець:

а) компенсація 50% ЄСВ, якщо роботодавець наймає працівника із зарплатою не менше трьох мінімальних заробітних плат;

б) компенсація 100% сплаченого ЄСВ упродовж 12 місяців при працевлаштуванні особи з числа зареєстрованих у центрі зайнятості безробітних на строк не менше ніж два роки.

Для того, щоб отримати зазначені преференції, необхідне дотримання низки вимог. Так, це має бути нове робоче місце, та з працівником укладається трудовий договір не менше ніж на два роки. А заробітна плата працівника повинна бути не меншою за три мінімальні заробітні плати.

Виплата компенсації здійснюється на підставі інформації, отриманої від територіальних органів Держпраці та Пенсійного фонду України, щомісяця протягом 12 календарних місяців після завершення аналогічного періоду з дня укладення трудового договору з особою, працевлаштованою на нове робоче місце, шляхом перерахування коштів з рахунка центру зайнятості на банківський рахунок роботодавця (пункт 8 Порядку компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), – пояснює Тетяна Журавель;

в) компенсація витрат роботодавця на оплату праці зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб. Роботодавець може отримати компенсацію витрат на зарплату працівника строком до 6 місяців або до 12 місяців – у випадку працевлаштування внутрішньо переміщених осіб на строк, вдвічі більший за строк виплат. Компенсація здійснюватиметься за кожен непарний місяць роботи.

Компенсація витрат роботодавця на оплату праці проводиться за кожен непарний місяць роботи протягом року, але не більше ніж за шість календарних місяців (за працевлаштованих зареєстрованих безробітних із числа внутрішньо переміщених осіб, які належать до категорії громадян, зазначених у частині першій статті 14 Закону України «Про зайнятість населення», – за кожен непарний місяць роботи протягом двох років, але не більше ніж за 12 календарних місяців).

Існує перелік осіб, яких особливо вигідно працевлаштовувати. За них передбачено додаткові гарантії на законодавчому рівні, зокрема виплати за них здійснюються не 6 місяців, а 12 (відповідно до частини першої статті 14 Закону України «Про зайнятість населення»).

До речі, крім матеріальних переваг роботодавець, який працевлаштовує офіційно своїх працівників, виглядає надійніше та серйозніше в їхніх очах. І за статистикою працівники такого роботодавця налаштовані на більш довгу співпрацю.

Читайте також: Працівник не з’явився в останній робочий день: що робити з трудовою?

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *