Які справи розглядає Європейський суд з прав людини?

#Європейський суд

До Європейського суду з прав людини звертаються тоді, коли вичерпані всі засоби національного правового захисту своїх прав. Загальні стандарти політичних, економічних, соціальних і культурних прав та свобод людини містяться у Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Їхнє дотримання є обов’язковим для усіх країн-членів Ради Європи, в тому числі і для України.

Ви можете звернутися до Європейського суду з прав людини, якщо вважаєте, що держава порушила ваші права. Юрисдикція Європейського суду поширюється на всі питання, які стосуються Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. При цьому слід розуміти, що Європейський суд не виконує функції національного суду та не має повноважень скасовувати або змінювати рішення національних судів. Він розглядає заяви, які спрямовані проти держав. Тобто ви можете звернутися до Суду зі скаргами, предмет яких перебуває у сфері відповідальності суб’єкта владних повноважень – наприклад, уряду, суду або прокуратури вашої держави. Суд не розглядає заяви, спрямовані проти приватних осіб або недержавних інституцій.

Читайте також: Єдиний реєстр судових рішень: як легко і швидко знайти рішення

Нова стратегія обробки справ

Нещодавно Європейський Суд заявив про запровадження нового підходу до обробки справ. Як відомо, існуюча політика пріоритетів суду визначає сім категорій справ, починаючи від найбільш невідкладних (категорія I) до найменш важливих (VII категорія). Справи, що підпадають під категорії I-III, Суд розглядає шляхом судових рішень або рішень, які в основному приймаються Великою палатою або палатами із семи суддів. Повторювані справи та явно неприйнятні справи за категоріями V-VII швидко розглядаються Судом за допомогою різних механізмів фільтрації.

Однак, як повідомляє Європейський Суд, у категорії IV є справи, здатні порушити дуже важливі питання для держав та системи Конвенції в цілому, тому вони мають бути оброблені більш оперативно. Ці випадки будуть ідентифіковані за новою категорією IV-High.

До нової категорії увійдуть справи, висновки яких можуть призвести до змін або роз’яснень міжнародного чи внутрішнього законодавства або практики, справи, що торкаються моральних чи соціальних питань та справи, що стосуються нових чи важливих питань прав людини. Також Суд братиме до уваги, чи висвітлювалась судова справа у ЗМІ в національному масштабі та чи є вона політичною.

Як подати заяву до Європейського Суду

Згідно з п. 1 статті 35 Конвенції, Суд приймає заяви до розгляду лише після того, як були використані усі внутрішні засоби юридичного захисту, і лише протягом шести місяців з дати винесення остаточного рішення. 

На початковій стадії подання заяви правила не зобов’язують вас мати представника або адвоката. Однак, якщо Європейський Суд вирішить запропонувати уряду висловити свою позицію у справі, Вам потрібно буде мати представника, який є практикуючим юристом в одній із держав, що ратифікували Конвенцію. Представник повинен володіти однією з офіційних мов Суду – англійською або французькою.

На початковій стадії Суд дозволяє листуватися офіційною мовою однієї з держав, що ратифікували Конвенцію. Однак як тільки Суд звернеться до уряду з пропозицією висловитися у справі, листування вже вестиметься однією з офіційних мов Суду.

адвокат АБ “Цыпин и партнери” Марина Суткович

«У своїй першій заяві до Європейського Суду ви повинні викласти факти, щодо яких ви скаржитися, суть скарг та права, гарантовані Конвенцією або протоколами до неї, які, на вашу думку, були порушені, – зазначає адвокат АБ «Ципін і партнери» Марина Суткович. – Також ви маєте вказати національні засоби юридичного захисту, якими ви скористалися, та перелік рішень судів або інших державних органів у справі, із зазначенням дати кожного рішення та органу, який його виніс, а також коротку інформацію про зміст цього рішення. До листа необхідно додати копії самих рішень. При цьому слід враховувати, що суд не повертає надіслані йому документи, тому необхідно надсилати копії, а не оригінали».

Заява має бути підписана вами або вашим представником.

Відкритість, віддаленість, безкоштовність

Слід враховувати, що за правилами Європейського Суду, всі документи, що надходять до Секретаріату Суду, за винятком поданих з приводу переговорів щодо дружнього врегулювання, можуть бути доступними для громадськості, якщо Голова Палати Суду не вирішить інакше. Інформація щодо справи може, зокрема, розміщуватися на офіційному сайті Суду. Іноді Голова Палати Суду може надати дозвіл на анонімність. Якщо ви не хочете розкривати свою особу, ви маєте зазначити про це одразу при першому зверненні.

Суд розглядатиме вашу справу письмово, і не потребуватиме вашої особистої присутності. Усі листи слід направляти до Суду звичайною поштою на адресу The Registrar, European Court of Human Rights, Council of Europe, F–67075 STRASBOURG CEDEX, FRANCE. Усі сторінки листування мають бути відокремлені і пронумеровані, не слід їх скріплювати степлером або зшивати.

Процедура розгляду справи у Європейському Суді безкоштовна. Відкривши справу, Суд повідомить вам її номер, який потрібно буде вказувати щоразу при листуванні. Про будь-яке рішення, винесене Судом у вашій справі, вас буде обов’язково повідомлено. І хоч зазвичай розгляд справ у Європейському Суді триває по п’ять-шість років, результат може бути того вартий, адже рішення Суду є обов’язковим для виконання будь-якою країною, що ратифікувала Конвенцію про захист прав людини.

Як пояснено на сайті самого Суду, він дуже перевантажений: «Суд отримує десятки тисяч заяв щороку. Він не має ресурсів для розгляду малозначущих справ. Подібні скарги можуть бути визнані неприйнятними через зловживання правом на подання заяви. Заява так само може бути відхилена, якщо оскаржувані заявником обставини не завдали йому дійсної та суттєвої шкоди, не піднімають нові питання захисту прав людини, які потребують розгляду на міжнародному рівні, та були вже розглянуті національними судами».

«Суд на власний розсуд вирішує вищезазначені питання, тому, готуючи заяву, недостатньо просто заповнити формуляр, – зауважує Марина Суткович. – Важливо висвітлити проблему через призму значущості вирішення цього питання для загальної європейської практики із захисту прав людини. Тому заяву до Європейського Суду потрібно складати з фахівцем, який знає ці особливості та може правильно зосередити увагу на ключових моментах».

Читайте також: Як правильно звернутися до державних органів: розповідає юрист

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *