Як порахувати стаж при виході на пенсію

#пенсія

В 2004 році закон «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» розділив підрахунок стажу при виході на пенсію на «до» і «після». І досі виникає багато питань з приводу того, який стаж зараховується, а який ні, і які документи потрібні, щоб стаж враховувався при обчисленні пенсії. Про все це – у нашій статті.

Згідно із законом «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 2004 року зараховується лише страховий стаж, тобто період, за який були сплачені страхові внески. При цьому до страхового стажу прирівнюється весь трудовий стаж, набутий до 1 січня 2004 року.

«Наявність неοбхіднοгο страхοвοгο стажу визначається на дату дοсягнення відпοвіднοгο пенсійнοгο віку, – говорить юрист Адвокатського бюро «Ципін і партнери» Анна Бичкова. – Однією із останніх змін у законодавстві, актуальною на сьогоднішній день, було визначено, що, пοчинаючи з 1 січня 2018 року, правο на призначення пенсії за вікοм виникає за наявнοсті страхοвοгο стажу не менше 25 рοків. При цьому якщο пенсійний вік настав дο 1 січня 2018 року, правο на пенсію визнається за наявнοсті страхοвοгο стажу не менше 15 рοків до 31 грудня 2017 року. Надалі ж з кожним наступним роком страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію, поступово буде збільшуватися на один рік, і до 2028 року складе 35 років. Цьогоріч страховий стаж для отримання пенсії за віком становить не менше 28 років».

Якщо ви вирішили продовжувати трудову діяльність після виходу на пенсію, то за законом ви маєте право на перерахунок трудового стажу кожні два роки з урахуванням страхового стажу після призначення пенсії, зазначає юрист.

Читайте також: Персональні дані: хто має право їх збирати та використовувати?

Як рахується стаж, набутий до 2004 року

Трудовий стаж до 2004 року може бути зарахований на підставі записів у трудовій книжці. У випадку відсутності трудової книжки, а також якщо у трудовій книжці немає необхідних записів, записи неправильні або записані неточні дані про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються інші документи, видані за місцем роботи або архівними установами.

Якщо ж ви працювали за цивільно-правовими договорами, то стаж, набутий до 2004 року, може бути зарахований вам лише за умови виплати страхових внесків  на підставі відповідного договору та інших документів, що підтверджують період вашої роботи та сплату страхових внесків.

Робота ув’язнених до 2004 року теж зараховується на підставі довідки щодо сплати страхових внесків до Пенсійного фонду, а також довідки органів внутрішніх справ.

Для військових стаж до 2004 року зараховується на підставі військових квитків, довідок військових комісаріатів, військових частин та установ Міноборони, довідок архівних та військово – лікувальних установ.

Якщо у період до 2004 року ви отримували допомогу по безробіттю, цей період може бути зарахований вам до стажу за записами у трудовій книжці, внесеними органом державної служби зайнятості, або на підставі довідки служби зайнятості про період отримання допомоги по безробіттю.

Як рахується стаж після 2004 року

Від 2004 року облік стажу здійснюється тільки за даними бази персоніфікацій Пенсійного фонду і тільки на підставі сплачених внесків. Це саме стосується і роботи за цивільно-правовими договорами, і роботи ув’язнених у випадку укладення ними договору про добровільне страхування.

Стаж військових після 2004 року теж зараховується за даними персоніфікованого обліку. Якщо за період з 01.07.2000 року по 31.12.2016 року у реєстрі застрахованих осіб  Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутні відомості, необхідні для нарахування страхового стажу військовослужбовцям (окрім військовослужбовців  строкової служби), поліцейським, особам рядового та керівного складу згідно закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», то страховий стаж нараховується на підставі довідки про проходження військової служби та про сплачені суми страхових внесків.

Період отримання допомоги з безробіття після 01.01.2004 року може бути зарахований на підставі записів у трудовій книжці та довідки служби зайнятості, але лише до 01.01.2010 року. З початку 2010 року – лише за даними персоніфікованого обліку.

Як зараховується до стажу підприємницька діяльність

До 01.01.2004 року підприємницька діяльність зараховується  на підставі  довідки Пенсійного фонду про сплату страхових внесків, а з 01.07.2000 року підтверджується даними персоніфікованого обліку згідно інформації відділу персоніфікованого обліку. Період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності за спрощеною системою податкового обліку до 01.01.2004 року підтверджується спеціальним торговим патентом або свідоцтвом про сплату єдиного податку.

Після 01.01.2004 року підприємницька діяльність зараховується за даними персоніфікованого обліку, виходячи з суми сплачених внесків.

Чи зараховується навчання у стаж

До 01.01.2004 року до стажу зараховується лише період з денною формою навчання, який підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, які видані на підставі архівних даних і містять відомості про період навчання.

Після 2004 року періоди навчання в училищах, вищих, середніх та інших навчальних закладах не зараховуються до страхового стажу.

Якщо не вистачає стажу, ви можете одноразово докупити собі його. Це може мати сенс, якщо вам не вистачає буквально кілька місяців стажу. Однак загалом такий варіант не є дешевим, тому що за кожен місяць стажу, якого вам не вистачає, треба буде заплатити подвійний мінімальний розмір внеску. А мінімальний розмір внеску – це 22% від мінімальної зарплати. При цьому з часом внесок стає ще дорожчим через збільшення рівня мінімальної зарплати.

«Часто трапляються випадки, коли виникає необхідність оскаржити дії органів Пенсійного фонду України щодо призначення чи перерахунку пенсії, – говорить Анна Бичкова. – Слід зазначити, що оскарження фізичними особами рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень щодо обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат відповідно до п. 5 ст. 12 Кодексу адміністративного судочинства України здійснюється адміністративними судами та є справами незначної складності, що дозволяє розглядати їх у порядку спрощеного позовного провадження, значно пришвидшуючи момент отримання рішення та поновлення порушених прав чи інтересів».

Читайте також: Обережно, фішинг! – як вберегтися від інтернет-шахрайства

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *