Як і чим ми торгуватимемо з Канадою: про перепони та перспективи

#торгівля

Стало відомо, що Україна повністю готова до ратифікації Угоди про зону вільної торгівлі з Канадою. Тепер черга канадської сторони. Сенат Канади має затвердити торговельну угоду, а найвищий посадовець країни — підписати її. Кажуть, що держбюджет України втратить через це кошти, а наші товари не витримають конкуренції з іншими експортерами

Угода про ЗВТ призведе до зниження доходів до держбюджету, але це не біда

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, торговельний представник України Наталія Микольська стверджує, що Угода про ЗВТ відкриває для українських імпортерів 98% канадського ринку, а для експортерів — безмитний доступ до нього.

експорт до Канади

В Мінекономрозвитку прогнозують, що цей договір призведе до незначних втрат доходів до держбюджету. Зокрема внаслідок скасування цих самих ввізних мит майже на 1,2 мільйона доларів першого ж року.

У середньостроковій перспективі недонадходження до держбюджету компенсуватимуть за рахунок ПДВ, а також збільшення притоку прямих іноземних інвестицій. Загалом, Угода про ЗВТ Україна-Канада відкриває нові можливості для українського бізнесу і для нашої країни, — переконана Наталія Микольська

Які ще проблеми можуть виникнути в українсько-канадських стосунках?

В Угоді вже закладені вигідніші для нас умови експорту товарів. У цьому документі також закладено квотування за певними групами товарів (молочна продукція, яйця, м’ясо), однак обмеження за ними застосовуються Канадою не лише стосовно України, — юрист ЮК «Центр Конфліктології і Права» Тетяна Журавель

Умови Угоди про вільну торгівлю з Канадою, якщо її можна порівняти з угодою з ЄС, є більш вигідними. Наприклад, для ринків Канади та США властивий високий ступінь захисту від сировинних, продовольчих та деяких інших груп товарів, що імпортуються з-за кордону.

Тож для країн, які не підписали Угоди про ЗВТ з Канадою, експортувати до неї ці товари вкрай невигідно. Адже там працюють дуже високі мита. І чимало країн світу жаліються на Канаду саме в цьому сенсі.

Чи не стане на заваді географія та як це вирішити

Існує скептична думка, що експортувати з України до далекої Канади немає економічного сенсу. Начебто така торгівля не є рентабельною і прибутковою.

Старший експерт із торгівлі та інвестиційної політики проекту CUTIS Олександр Бровко запевняє, що технологічний прогрес дозволяє нам не звертати уваги на чималі відстані:

Подивіться на полиці наших магазинів. Ви побачите там груші з Китаю, вино з Чилі. А поміж тим, всі ці товари продаються в Україні за дуже доступними цінами. Між іншим, ЗВТ України з Китаєм та Чилі просто не існує

Але середні зарплати, а також інші витрати на створення одиниці товару в його собівартості в Чилі і, тим більше, в Китаї є набагато меншими, ніж у розвиненій Канаді. Тому казати про рівноцінність канадських та китайських товарів не можна. Груші з Китаю однозначно вартуватимуть значно менше, ніж імпортований фрукт із Канади.

Натомість логістичні й судноплавні компанії світу пропонують персоналізовані рішення доставки вантажів куди завгодно повітряним, морським і автомобільним транспортом. Для експорту до Канади свіжих фруктів та овочів існує авіатранспорт чи морські перевезення з температурним контролем.

Навіть якщо неможливо заповнити весь контейнер своїми товарами, можна приєднатися до збірних вантажів.

Канадські товари можуть бути задорогими для українців

Що ж до нас можуть завозити з Канади? Чимало товарів звідти конкурентоздатні, якісні та екологічно чисті, проте доступні вони для споживачів високорозвинених країн, які мають можливість купувати таку продукцію.

Передусім це — хімічна, деревообробна та рибна промисловість. Однак на перспективу, коли рівень життя українців буде значно кращим, ці товари вповні знаходитимуть свого покупця.

А чим може торгувати Україна? На експорт підуть навіть вироби машинобудування (обладнання для ГЕС, сільськогосподарські машини тощо).

Канада потребує і сільгоспсировини та харчів, які вона наразі закуповує передовсім у США. Тобто українські бізнесмени конкуруватимуть з американським імпортом до Канади. Але ми гідно витримуємо конкуренцію, борючись, наприклад, за постачання до країн Євросоюзу.

Юристи наголошують, що для цього мають бути розроблені сучасні стандарти якості продукції, які дали б змогу підвищити конкурентоздатність наших товарів на світовому ринку.

Є ймовірність, що підписання Угоди про ЗВТ з Канадою дасть не стільки торговельний, як інвестиційний ефект. І друге тут є кращим та перспективнішим, ніж перше:

Це канадські інвестиції в нашу державу для роботи канадських компаній на європейському ринку, який до цього часу є найбільшим та найплатоспроможнішим ринком світу.

Українська продукція, що реалізовується на канадському ринку, — сировинна, що має дуже мало доданої вартості. Чогось нового висококонкурентному та вибагливому канадському ринку українські виробники надати не можуть. Все, що ми можемо постачати, — метали, деревину, деякі елементи вагонобудування (в незначних обсягах). Інша справа — інвестиції в Україну. Додамо так званий великий іміджевий фактор для нашої держави, — Андрій Новак, голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук

Проблему повернення ПДВ майже вирішили

Спільно з Канадою ми можемо співпрацювати у підкоренні «третіх» ринків Африки та Азії.

Проте бізнесмени щораз наголошують на найбільшій проблемі для експортерів — невчасному поверненню ПДВ після вивезення товарів за кордон.

За словами юриста Тетяни Журавель, щодо повернення ПДВ реально можуть виникнути проблеми:

Та це не залежить тільки від підписання Угоди з Канадою. Неузгодженість стосується всіх товарів, що експортуються. Але з початком роботи Реєстру відшкодування ПДВ, який нещодавно запрацював, ситуація може змінитися

Канада не зустрічатиме український бізнес із розпростертими обіймами. Цей ринок, як і ринок ЄС, доведеться завойовувати з нуля. По-перше, слід зробити ще вибагливішими стандарти для нашої продукції. По-друге, варто віднайти нові ніші на канадському ринку. І по-третє — плекати входження канадського капіталу та бізнесу до українського ринку задля створення спільних підприємств та спільного експорту по всьому світі.

Ігор Гонта

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *