Наскільки покращиться життя у країні — прогноз від Мінекономрозвитку, НБУ і МВФ

#прогноз

Міністерство економічного розвитку, НБУ і МВФ оприлюднило Прогноз економічного та соціального розвитку на 2017 рік. Яким буде ВВП, чи зменшиться рівень безробіття та чи стане стабільнішою гривня? Усе це спробували спрогнозувати наші можновладці. Ми перевірили прогнози і виокремили основне

Автори документа розробили традиційно два можливих сценарії розвитку подій в українській економіці в цьому році — “позитивний” (якщо всі реформи спрацюють успішно) та “не дуже” (якщо всі реформи спрацюють не так, як хотілося б).

Розглянемо детальніше, яке майбутнє чекає українську економіку за двох імовірних варіантів розвитку подій, передбачених Міністерством економіки і торгівлі, Національним банком та Міжнародним валютним фондом. Цікаво, що кожна установа розраховувала показники за своєю методологією, тому вони подекуди різняться.

ВВП може зрости на 3% у порівнянні 2016 роком

Гірший зі сценаріїв передбачає 1,5% зростання за рік. А от минулого року пожвавлення валового продукту відносно рівня 2014-2015 років склало 1,8%. НБУ прогнозував 3% пожвавлення, МВФ — 2,5%. Зрештою, консенсусним визначили рівень 2,5%, який передбачає, що в 2017 році номінальний ВВП в Україні складатиме близько 2,6 млрд гривень.

Рівень річного зростання ВВП на 3-4% характерний для більшості розвинутих економік світу. Однак Україна поки не належить до когорти таких, тому нам слід нарощувати принаймні по 5-8% ВВП на рік, щоб хоча б за чверть століття наздогнати економіки на кшталт польської, чеської чи навіть болгарської.

Головним рушієм зростання української економіки чиновники бачать інвестиції

Як зазначено в документі: “Інвестиційна складова ВВП (ВНОК) зростатиме найбільш динамічно з усіх компонентів попиту”. Щоправда, думки експертів про те, скільки ж інвестицій нам слід чекати у 2017-му, розділилися.

МВФ прогнозує річне зростання на рівні 7,5%, але урядовий позитивний прогноз — майже 10% (за негативного сценарію — 5,6%). Зрештою, зійшлися на річному інвестиційному “покращенні” в розмірі 8,9% за рік.

Один із прогнозів уже не збувся — український експорт перевищує імпорт

Як за позитивним, так і за негативним сценарієм зовнішньоторговельне сальдо української економіки прогнозувалося нижче нульової позначки. Але реальність виявилася дещо іншою за прогноз. Так, ще в 2016 році український експорт перевищив імпорт аж на  337,3 млн доларів.

Однак це не слід пояснювати значними покращеннями в економіці. Просто населення збідніло й не може собі дозволити багато імпортної продукції.

А така похибка з боку чиновників пояснюється доволі банально — пропоновані прогнози робили ще в червні 2016 року.

Зарплатня повинна вирости на 4-5%, а безробіття зменшитися до рівня 8,7% на рік

Прогноз передбачає, що станом на 2017 рік середня заробітна плата в Україні повинна бути на рівні 6 тис. грн без урахування податків. Однак уже станом на березень цього року цей показник складав 6,75 тис. грн. Тобто прогнозовані показники 2018-19 років уже нерелевантні.

Та якщо зростання зарплатні понад прогнозовану норму ще можна вважати приємністю, то прорахунки в прогнозованому рівні безробіття не тішать зовсім. Так, чиновники вважають, що рівень безробіття повинен впасти до 8,7% на рік (8,8 % у гіршому випадку), але вже зараз він перевищує 10%.

Усе змінилося через різке підвищення мінімальної зарплатні, яку деякі підприємці не в стані виплачувати всім працівникам, тож декого довелося звільнити.

Де безробіття, там й інфляція — ІСЦ зросте на 8-10%

Головними факторами зростання Індексу споживчих цін вважають збільшення транспортних і комунальних тарифів.

Схожий прогноз стосується й виробників — ІЦВ обіцяють на рівні 8,5-11,1% на рік. Причини: підвищення тарифів, подорожчання сировини та збільшення витрат на оплату праці.

Інфляцію прораховувати не стали. Та попри все Національний банк обіцяє здійснювати політику інфляційного таргетування.  На жаль, поки хороших результатів її не видно — інфляція у країні до кінця року може сягнути 9,1%.

Основні локомотиви української економіки зростуть не більше, ніж на 3%

Дещо дивним виглядає прогноз в основних галузях економіки — агросекторі та промисловості. Сільське господарство за 2017 рік може зрости на 2,7% за кращого сценарію, або майже не зрости за гіршого (0,1%). Небагато, як для сектору, що складає третину експорту країни.

 

Промисловість має шанс розвинутися на 1,5-3%.

 

У документі також ідеться про ключові ризики для української економіки, через які позитивний сценарій не спрацює. Серед них: загострення військового протистояння, падіння світових цін на сировинні товари і попиту на них внаслідок можливого розвитку повномасштабного військового конфлікту на Близькому Сході, розширення торговельних обмежень з боку РФ, посилення девальваційних тенденцій на валютному ринку та збільшення інфляції в Україні, збереження низької кредитної активності комерційних банків, недоотримання запланованого фінансування від МВФ.

Чи встигне прогноз від урядовців збігтися з нашими реаліями до кінця 2017-го року, адже з моменту обчислень минув майже рік, — побачимо.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *