Чим користуватися замість забороненого: про збитки, 1C, покарання і відповідальність

#санкції

Указ Президента про блокування російських соціальних мереж і програм застав українців зненацька. Подекуди спостерігалися навіть панічні настрої суспільства. За останні кілька днів матеріали про те, як обійти заборону, набрали мільйони переглядів. Зараз паніка вщухла, але чимало питань про те, чим замінити санкційне, що робити тим, хто не може від нього відмовитися, залишається без відповіді. Ми вирішили відповісти на найпоширеніші з них

Куди українцю тепер зась?

Під заборону підпала 481 російська компанія, з яких 81 працює в IT. Найвідоміші: “Лаборатория Касперского”, “Доктор Веб”, “Яндекс”, “Яндекс.Украина”, Mail.ru, “Вконтакте”, “Одноклассники” та “Парус”. Дочірні компанії цих груп в Україні також підпадають під заборону.

Коли ці заборони наберуть сили — в Указі не зазначено. Деякі провайдери і мобільні оператори вже взялися за його виконання.

А що буде, якщо продовжувати користуватися?

За словами, юриста ЮК «Центр Конфліктології і Права» Тетяни Журавель, Указ Петра Порошенка не містить положень про міру відповідальності для фізичних та юридичних осіб за його порушення:

Громадянам, які продовжать використовувати заборонені в Україні сервіси, з юридичної точки зору, нічого не загрожує

То хто ж постраждає від цього Указу?

Під дію Указу підпадають передусім державні органи і провайдери електронних мереж. Однак, на думку юриста Тетяни Журавель, документ ще не остаточний, там ще не прописано, як саме на мережі та провайдерів впливатиме РНБО:

Провайдерам заборонено надавати доступ до російських мереж. Якщо вони порушуватимуть заборону, на них накладатимуть штрафи

Проте зараз у мережі дуже популярні добірки способів обходження заборони. Й ці хитрощі дозволяють не зважати на те, чи “перекрив” провайдер доступ до заборонених мереж, чи ні. А ті, хто обходить заборону, не несуть жодної юридичної відповідальності.

Також від Указу постраждає російський бізнес. Згідно з рішенням РНБО, на перелічені російські ресурси чекатиме блокування рахунків та обмеження на розпоряджання майном, обмеження торговельних операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України, припинення надання телекомунікаційних послуг, заборона передання технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності тощо.

А український бізнес щось втратить?

Так, український бізнес від також зазнає збитків. За підрахунками ресурсу Watcher, у березні 2017 року “ВКонтакте” був другим за відвідуваністю веб-сайтом в Україні з 71% охоплення аудиторії. “Одноклассники”, “Яндекс” і Mail.ru продовжували цей перелік та охоплювали кожен понад половину української аудиторії.

Передусім, постраждає рекламний ринок. Українські інтернет-магазини охоче використовують російські соціальні мережі як інструмент для роботи з клієнтами та партнерами. Часто буває так, що малий бізнес не має власного сайту, а всю бізнес-діяльність здійснює за допомогою сторінки чи групи в соціальній мережі.

Фахівці підрахували, що в короткостроковій перспективі (за травень) фінансовий збиток від блокування для української компанії складатиме  $4500-5000. У довгостроковій перспективі цифра може перевалити за десятки тисяч (усе залежить від обороту бізнесу).

Окрім того, мусить змінюватися індустрія інтернет-маркетингу. Багато компаній можуть залишитися без рекламних замовлень, а їхні співробітники — без роботи. Тож тепер українським підприємцям, які орієнтуються на продажі в соцмережах, доведеться переглянути стратегію взаємодії з аудиторією.

Виграти в цій ситуації зможе хіба що український ІТ-сектор, адже попит на заборонені продукти тепер буде незадоволений, тож тут є чимало перспектив.

1С заборонили, що ж тепер робити бухгалтерам?

Указом Президента заборонено використовувати 1С лише в державних установах. Юридичні особи можуть і надалі використовувати це програмне забезпечення

Щоправда, це якщо ви вже придбали ліцензію. А якщо ж лише збиралися, можете не встигнути. 

Проте з 1С не все так просто. За останні 20 років ця програма набула такого поширення в Україні, що стала фактично монополістом на ринку. За даними «Єврософтпром», продуктами «1С: Підприємство» в Україні користується близько 300 тис. компаній, зокрема й державних установ.

Існують, звісно, західні альтернативи, але вони суттєво програють за простотою у використанні, а ліцензії на них коштують в рази дорожче.

А це взагалі законно — забороняти щось у демократичній країні?

Найчастіше противники документа посилаються на Конвенцію про права людини (особливо на статтю про свободу слова) та ст. 15 Конституції України, де йдеться про заборону цензури.

Стаття в Конвенції з прав людини справді забороняє утиски свободи слова. Але в частині другій цієї статті йдеться про те, що в цілях національної безпеки свобода слова може бути обмеженою. Те саме із забороною цензури в Україні, яку гарантує 15 стаття Конституції України, — юрист Тетяна Журавель

Як заборона вплинула на життя українців?

Згідно зі статистичними даними, відвідуваність одного з найпопулярніших в українському сегменті сайту “Вконтакте” трохи “просіла”. Однак вже за 5 днів майже повернулася до попереднього рівня. Це при тому, що доступ до заборонених російських мереж вже обмежили найпотужніші українські мобільні оператори і провайдери.

Графік: www.liveinternet.ru. Статистика Вконтакті

Експерти запевняють, що кількість відвідувачів санкційних мереж із часом усе ж скоротиться. Щоправда, на це знадобиться чимало часу та грошей.

Заборона вже привела до позитивних змін. Так, наприклад, український програміст створив програму, яка дозволяє прослуховувати музику в соцмережі Facebook. Досі такої можливості ця мережа не надавала. Також канадці заявили про готовність створити українську соціальну мережу, яка стане альтернативою російським.

Заборона використання російських інформаційних продуктів потягне за собою втрати в українського бізнесу, проте може й чимало йому принести. Так, відкриються нові ніші, відбудеться певна революція на рекламному ринку, потрібно буде шукати нових шляхів розвитку бізнесу і роботи з аудиторією, що стане новим етапом для розробників на внутрішньому ринку.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *