Про феномен криптовалюти і як на ній заробляти

#біткойн

Як влаштована кухня найпопулярнішої криптовалюти біткойн, як на ній заробляють і чому спадає інтерес майнерів

Сьогодні вартість біткойна сягає понад $4000, хоча йому менше 10 років

2008-го року на сайті bitcoin.org з’явився опис механізму роботи валюти з відкритим кодом. Кілька років криптовалюта не викликала уваги, тим паче, до визнання її офіційною грошовою одиницею також було далеко. Сьогодні біткойн — найбільш знана серед світових криптовалют.

Транзакції з біткойнами засновані на технології блокчейн. Це своєрідна база даних, що зберігає всю інформацію у публічно доступних блоках про раніше здійснені транзакції. Алгоритм пов’язує ці блоки між собою та зберігає на пристроях учасників системи. При цьому внести зміни ззовні неможливо — система забезпечує цілковитий захист від хакерських атак.

Особливістю біткойна є те, що заробляти як традиційні валюти не вдасться. Його потрібно здобувати — майнити.

Як здобувати/купляти біткойни: про майнінг

Перше, що роблять майнери, — заводять біткойн-гаманець. Він безкоштовний, а завантажити його можна з офіційного сайту. Після цього потрібно генерувати адреси, на які вам перераховуватимуться валюту. Туди ж криптовалюту надсилатимуть й інші майнери.

В Україні біткойни купують на біржах типу Kuna. Достатньо зареєструватися, ввести гроші і взяти участь у торгах, орієнтуючись на поточний курс. Майнінгом професійно займаються на так званих криптофермах.

У процесі здобуття валюти від майнера мало що залежить. Усі операції здійснює система. Завдяки важкій криптографії вона постійно вирішує складні завдання. Саме від цього залежить успіх майнінгу. Завдання увесь час ускладнюються, що чимось схоже на підбір паролів. Однак процес складний лише для машини — простий користувач може збагатитися біткойнами навіть не володіючи технічними знаннями.

Чому біткойн може не бути одним із основних джерел інвестицій в майбутньому

Заробити на цій валюті щодня стає важче. Саме тому звичайні користувачі перестають майнити, адже задля цього доводиться вкладати гроші в потужні відеокарти і сплачувати за електроенергію.

Суттєвими перевагами таких валют є їхня захищеність. Також на криптовалюти ніхто не здійснюватиме тиску, виключений варіант інфляції. Щоправда, якщо ви перерахували свої біткойни комусь помилково, — повернути їх не вдасться. Жодної централізації система не передбачає.

Здобуття криптовалюти — чиста математика. А тримається вона на довірі до неї з боку зацікавлених. Чим більше людей нею цікавиться, тим дорожчим стає він по відношенню до долара.

Максимальна кількість валюти вже закладена системою — 21 мільйон. Сьогодні видобуто понад 16,4 мільйона біткойнів. Кожні 210 тисяч блоків нагорода зменшується вдвічі. Коли біткойни тільки з’явилися в 2009 році, винагорода за відкриття блоку становила 50 біткойнів. За прогнозами, емісія нових монет завершиться до 2140 році.

Поступово інтерес майнерів перемикається на менш популярні криптовалюти. Такі як Litecoin чи Ethereum. В Україні статус біткойн досі невизначений.

Фото Національний банк України.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *