Про тих, хто захищає бізнес. Як одеський стартап став охоронцем бізнесу в Європі

#стратегії

З усіх запатентованих розробок в Україні реалізовують лише 3%. Тобто з тисячі проектів стають затребуваними лише п’ять. Але одеська компанія молодих розробників Gofer іде проти статистики і завойовує світ

Сергій Дігол, директор Gofer

Компанія Gofer — це молоді українські винахідники, які не лише розробили низку приладів для оптимізації та безпеки бізнесу, а й запустили процес їхнього виробництва з нуля. Про те, як невеличке одеське підприємство створює розробки, що не мають аналогів у світі, розповідає директор компанії Сергій Дігол.

Checkpoint: Чому саме «Гофер»? Адже це назва дерева.

Сергій Дігол: Це дерево, з якого Ной збудував свій Ковчег. Ноїв Ковчег допоміг продовжити життя людства, врятувавши людей від вируючого океану. А безпека червоною ниткою проходить через усю нашу роботу.

Checkpoint: Сьогодні «Гофер», як і всі молоді компанії, прогресивна та амбітна. Ви увірвалися на український ринок розробок, а зараз про вас знають за кордоном. Коли та як усе почалося?

Сергій Дігол: Ми існуємо майже шість років. Зібралася група однодумців: вчених, доцентів вишів Одеси, які вирішили втілювати власні наукові розробки в життя. Починали ми з невеличкого підвалу в центрі міста. Це були романтичні часи.

Кожен із нас приходив після своєї основної роботи та часто затримувався до глибокої ночі. Нас об’єднала спільна мета – на власному прикладі довести, що українські вчені здатні робити великі відкриття, втілювати свої ідеї в життя, і тим самим сприяти розвитку вітчизняної науки та країни загалом. Сьогодні нас працює десятеро. Це кандидати наук, програмісти, інженери. Іноді ми залучаємо інших фахівців.

Checkpoint: Це все одно невелика кількість працівників. Але ви досить швидко розробили низку інноваційних приладів.

Сергій Дігол: Економія енергії цікавить багатьох і багатьох хвилюють сучасні рішення цього. Тому наш перший проект — імпульсний перетворювач електричної напруги, який не має аналогів у світі. Перетворювач не впливає на освітлення у приміщенні, проте заощаджує до 350 кВт/год. А працює він при цьому лише 8 годин. Він не навантажує мережу і трансформаторні станції. Тобто паралельно можна підключати більше стабілізаторів.

За власні кошти ми створили лабораторію та організувати повний цикл виробництва приладу.

Checkpoint: На сайті є й інші прилади, окрім перетворювачів. Це система охорони. Причому вона призначена загалом для власників підприємств, будівель, офісів.

Сергій Дігол: Питання особистої безпеки та безпеки бізнесу є першорядним поряд із частотними кібератаками і зламами. Ми розробили унікальну сейсмічну систему охорони. Нині це єдина сертифікована сейсмічна система охорони в Україні.

Прилад є своєрідним сейсмоприймачем. Він реєструє рух земної кори та відображає структуру земної поверхні. Порівняно невелика вартість і універсальність дає можливість використовувати його по-різному.

Такими системами можуть похвалитися лише кілька країн у світі – Великобританія, США, Ізраїль, Японія.

Checkpoint: Чим унікальна саме ваша система охорони?

Сергій Дігол: За такими системами майбутнє, адже ті системи охорони, що існували раніше, за технічними характеристиками значно відстають від нашої розробки. Вона може з вірогідністю у 95% визначити, що на територію об’єкту потрапила саме людина. Жодна інша система безпеки не здатна цього зробити. За допомогою спеціальних датчиків ми контролюємо коливання земної поверхні, і таким чином фіксуємо факт незаконного проникнення на територію.

Checkpoint: Ви кажете, що своїм коштом підтримуєте виробництво приладів. На відміну від закордону, в Україні відкриття та винаходи рідко втілюються у прибуткові розробки. Чому так відбувається?

Сергій Дігол: Справді, якщо взяти 100% зареєстрованих патентів в Україні, то з них на практиці реалізовують від сили 3%. З них лише до 3% бувають затребуваними. Тобто з тисячі зареєстрованих патентів тільки 5 входять у наше життя.

Інноватори та вчені не отримують належної підтримки від держави. Державні чиновники кажуть про інновації, технології, розвиток виробництва і ринку, але все, що відбувається зараз, поки свідчить про рух нашої країни у бік аграрної держави, а не технологічної.

Жодна держава світу за останні сто років не змогла зробити економічний ривок без нових технологій. Тільки нові технології можуть дозволити нам збільшити експортні позиції нашої країни. Всі ринки сьогодні зайняті. Тому ми повинні створювати продукти, які будуть привабливіші для споживача з економічної і технічної точки зору. Всі зусилля повинні зводиться саме до цього.

…майже всі розробки, які існують сьогодні, — це винятково приватні ініціативи (кошти) і непублічні теми

Checkpoint: Що потрібно змінити на законодавчому рівні, щоб новітні технічні ідеї та проекти таки реалізовували?

Сергій Дігол: Наведу один приклад. Будь-яка розробка — це роки фінансових витрат. При цьому фінансовий результат від цих витрат у разі досягнення поставленої мети можна буде отримати тільки після того, як продукт буде виготовлено та реалізовано. А це в кращому випадку 5 років, а то й більше.

А тепер питання: як це все відобразити в податковому звіті? Спробуйте протягом 3-5 років подавати декларацію зі збитками у своїй діяльності. Завтра вас звинуватять у всіх гріхах та не повірять, що ви розробник. Перевіряльників буде стільки, що з розробників ви перетворитеся на компанію по дачі пояснень контролюючим структурам. Звідси й наслідок — майже всі розробки, які існують сьогодні, — це винятково приватні ініціативи (кошти) і непублічні теми.

Checkpoint: Тобто ви стали тими трьома відсотками. Як ви перетворили свої ідеї на прибутковий бізнес? Що сприяло цьому?

Сергій Дігол: …Правильно сформульовані завдання, аналітична робота, розподіл обов’язків, колективне обговорення проблем, нестандартне рішення технічних запитань і відповідальність за результат розробки — складові успіху. Ми долаємо будь-які перешкоди, тому що йдемо до спільної цілі.

Checkpoint: Ви берете участь у національних та міжнародних виставках, у вас є численні перемоги на конкурсах стартапів. Що це для вас означає? Чим ви пишаєтеся у своїй роботі?

Сергій Дігол: Наша компанія — це живий організм. Ми живемо своєю справою, наукою, винаходами. Ми щодня розвиваємося самі й допомагаємо у цьому один одному. Ми на власному прикладі довели, що в української науки велике майбутнє, і наша гордість — це наші люди: креативні, небайдужі, творчі та сповнені натхнення і любові до своєї країни. Ми послуговуємося чесністю, відкритістю, справедливістю та взаємодопомогою.

Наша місія — допомагати людям, робити їхнє життя безпечнішим та щасливим нашими продуктами та нашими послугами. Ми віримо у майбутнє української науки та українських фахівців. Тому ми продовжимо реалізовувати власні проекти та допомагати це робити іншим українським стартаперам.

Checkpoint: Які ваші плани на майбутнє?

Сергій Дігол: Наша мета — зробити все можливе, щоб зберегти наукову базу та передати її наступним поколінням. Ми прагнемо закріпити цю базу реальними результатами та реалізованими проектами, а також об’єднати усіх вітчизняних розробників та просувати українську продукцію на іноземні ринки.

Checkpoint: Що вас стимулює рухатися вперед?

Сергій Дігол: Оптимізм і віра в майбутнє нашої держави. Ми вважаємо, що це і є справжній патріотизм. Усі знають відому фразу: «Не питай, що країна зробила для тебе, скажи, що ти зробив для своєї країни». Не дивлячись на всі труднощі, ми завжди сповідували цей принцип.

Що стимулює? Ми група однодумців, об’єднана спільними цілями. Саме злагоджена робота команди дозволила нам за відносно короткий період часу від наукових гіпотез перейти до реально працюючих систем. Ми завжди говоримо: дайте талановитій українській молоді можливість створювати якісний, інноваційний продукт, і про Україну дізнається весь світ.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *