Раціональне зерня: як стати лідером у виробництві агрокультур

#стратегії

Сьогодні «Бета-Агро-інвест» – одна з найбільших бізнес-корпорацій Чернігівщини. Але ще кілька років тому, до початку АТО, — невелике аграрне підприємство на Донбасі

Євгеній Іщенко-Гіллер, «Бета-Агро-інвест»

Як дрібне господарство перетворилося на регіональну компанію з новітніми технологіями виробництва? Як підприємство не втратило своїх позицій на ринку через воєнні дії, а навпаки – вийшло на світовий ринок? Розповідає засновник «Бета-Агро-інвест» Євгеній Іщенко-Гіллер.

Checkpoint: Ви на українському ринку з 2000 року. Як усе починалося?

Євгеній Іщенко-Гіллер: Ми взяли невеличке господарство на Донбасі — лише 700 гектарів землі. Ця земля була «убита», там нічого не було. Потихеньку почали налагоджувати виробництво та роботу.

Завдяки ентузіазму та клопіткій праці колективу компанія досить швидко стала на ноги та почала активно розширюватися. Вже до 2012 року ми мали понад 28 тисяч гектарів землі.

Тоді ми вирішили, що нам необхідно мати свої представництва й в інших регіонах країни. У Ріпкинському районі Чернігівської області ми побачили господарство, яке нам підходить, і вирішили його придбати.

Checkpoint: Воєнні дії на Сході почалися невдовзі після того, як підприємство почало виходити на український ринок. Як це вплинуло на компанію?

Євгеній Іщенко-Гіллер: До початку війни ми обробляли близько 40 тисяч гектарів землі. Але з початком воєнних дій підприємство втратило близько десяти тисяч — вони залишилися на непідконтрольній території. Ми втратили вітряний комплекс, елеватор, офіс, бази й техніку. Це 80% усіх наших активів.

Але колектив підприємства не склав руки, а аграрії удосконалювали методики й технології виробництва, тому за 3 роки ми змогли на 90% відновити колишні потужності підприємства. Ми побудували новий елеватор, придбали нову сучасну техніку для обробки землі та догляду за сільськогосподарськими культурами.

Сьогодні ситуація кардинально інша – ми впевнено себе почуваємо як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку та постійно експериментуємо з новими сортами рослин.

Checkpoint: «Бета-Агро-інвест» загалом вирощує пшеницю, кукурудзу соняшник та сою. У чому ви експериментуєте?

Євгеній Іщенко-Гіллер: Цьогоріч ми спробували вирощувати рапс. Виявилося, це теж дуже перспективний напрямок. Сортів використовуємо справді багато –  декілька десятків кожної культури. Вирощуючи озиму пшеницю, ми використовуємо сорти іноземної селекції, із кращими показниками врожайності у порівнянні з іншими.

Checkpoint: Ваше господарство є рекордсменом в Чернігівському регіоні з урожаю сільськогосподарських культур. Який врожай видався цього року?

Євгеній Іщенко-Гіллер: Пшениця вродила на 55 центнерів з гектара. А це на 30-40% більше, ніж у сусідніх господарств. Для наших земель це дуже непогані показники, які дають можливість рентабельно вести бізнес, розширюватися, модернізувати виробництво. Цього року ми також очікуємо високих показників врожаю.

Checkpoint: Як вам вдається значно випереджати конкурентів із приблизно такими ж землями під сівбу? Що ви робите такого, чого не роблять інші?

Євгеній Іщенко-Гіллер: Щороку ми сіємо демо-ділянки для перевірки різних сортів на вирощування в нашій зоні. Дивимося, які сорти мають найкращі показники, і відбираємо для вирощування на наших землях.

Щоб отримати хороший урожай, не можна шкодувати якісних добрив та коштів для захисту рослин. Ми застосовуємо найкраще, тому й отримуємо найкращий результат.

Checkpoint: Але земля можна втомлюватися від такого активного використання.

Євгеній Іщенко-Гіллер: Тому ми постійно проводимо аналіз ґрунту. Якщо виявляємо, що землі не вистачає якогось мікроелемента, наприклад, заліза, то додаємо його у вигляді мінеральних добрив. Якщо хоч одного мікроелементу не вистачає, це суттєво впливає на весь урожай.

Checkpoint: Які новітні технології використовують зараз у вирощуванні агрокультур?

Євгеній Іщенко-Гіллер: Уся наша техніка обладнана  GPS-трекерами. Ми контролюємо весь цикл сільськогосподарських робіт, усі операції, які наша техніка здійснює в полях.

Так ми прогнозуємо терміни сівби, обробки та збору врожаю. А ще так ми можемо вчасно реагувати на будь-які форс-мажори на полях. Адже, якщо раптом трактор або комбайн зламався, наші оператори відразу можуть це побачити та проінформувати техніків.

Checkpoint: За три роки компанія «Бета-Агро-інвест» з нуля побудувала унікальний елеватор.

Євгеній Іщенко-Гіллер: Наш елеватор працює на біопаливі. Як енергію ми використовуємо тепло від спалювання тріски. Її ми також виготовляємо власноруч.

Наш комплекс приймає зерно, чистить його, доводить до потрібних кондицій, сушить та впорядковує насіннєве зерня.

Checkpoint: Тобто ви переробляєте зерно на теренах України, не вивозячи за кордон, як інші?

Євгеній Іщенко-Гіллер: Так, на жаль, в Україні практично немає власних зернових переробних підприємств. Тому понад 90% зерна експортують. Там його переробляють на борошно та комбікорм.

Кукурудза теж переважно йде на експорт. Соняшник, зазвичай, переробляють у нас.

Checkpoint: Але зерно в «Бета-Агро-інвест» усе одно купляють іноземні компанії?

Євгеній Іщенко-Гіллер: На ринку як українському, так і європейському нас знають та нам довіряють. Запорукою цього є довгострокові, довірчі відносини з транснаціональними компаніями, корпораціями та переробниками всередині країни. Порядність та відповідальність за якість продукції – для нас головне.

Checkpoint: Ваше виробництво виходить з українського села. Ваш колектив — мешканці навколишніх селищ. Чи піклуєтеся ви про розвиток місцевої інфраструктури?

Євгеній Іщенко-Гіллер: Цього року ми відремонтували дорогу від смт Ріпки до села Малий Листвин, де розташований наш елеватор. Дорога перебувала в жахливому стані.

Крім цього, в нас є спеціальна програма для працівників. Тих, хто був змушений покинути свої домівки та переїхати на Чернігівщину з Донбасу, ми забезпечуємо власним житлом. Торік ми допомогли половині таких працівників. До кінця цього року плануємо забезпечити будинками й решту колективу.

Checkpoint: Чого ще ви прагнете найближчим часом?

Євгеній Іщенко-Гіллер: Нафта й газ не безкінечні, й рано чи пізно нам доведеться опановувати альтернативні джерела енергії. Тому ми рухаємося в напрямку біоенергетики. Тому наразі готуємося до будівництва біогазового заводу. Він перероблятиме відходи тваринництва, елеваторного виробництва та очищення зерна й виробляти енергію.

Напевно, ми й відрізняємося від інших тим, що постійно шукаємо нових шляхів для розвитку, вдосконалення. Потрібно весь час рухатися, бути єдиною командою та йти до спільної мети. У «Бета-Агро-інвест» це виходить.

Checkpoint: А от як керівник чим ви пишаєтеся найбільше?

Євгеній Іщенко-Гіллер: Ми не боїмося нового. Ми не боїмося перешкод. Ситуація, яка склалася на Донбасі, нас випробувала і загартувала, адже ми стали сильнішими й кращими. Так, підприємство багато втратило, але завдяки власним зусиллям, вірі та наполегливості воно змогло відновитися та відкрити для себе нові напрямки. Я пишаюся тим, що ми такі, які ми є: сильні, цілеспрямовані, сучасні, відкриті для експериментів. Без цього не буває успіху.

Checkpoint: У чому сила вашого підприємства?

Євгеній Іщенко-Гіллер: Це вміння досягати своїх цілей і всупереч проблемам не збиватися з курсу. Наша ціль – не лише добиватися власних успіхів, а й розвивати галузь загалом, сприяти розвитку країни. Це не просто наша робота, це наше життя. Це усвідомлення того, що ми займаємося тією справою, яка приносить користь людям, приносить користь нашій Україні.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *