Як інвестору знайти свій діапазон комфорту: формула успіху

#інвестиції

У кожного успішного інвестора є свій діапазон комфорту. І в цьому перекладі ми розповідаємо, як знайти свій власний діапазон, використовуючи просту формулу Дона Андерса, співзасновника американської компанії Anders & Anders Financial Group

За матеріалами Business Insider

  • Інвестування грошей не має бути високо ризикованим
  • Є три складові будь-якої вдалої інвестиції: зростання, стабільність і ліквідність
  • Ключ до вдалої інвестиції – це пошук такого балансу, за якого вам було б комфортно

Щодня ми приймаємо фінансові рішення для досягнення певного рівня комфорту: кондиціонер повітря, транспортні засоби, їжа, напої, пристосування для дому, подорожі — все це дає нам певний додатковий комфорт.

Так чому ж не застосувати такий підхід до інвестицій? Багато професійних фінансистів та інвесторів обирають тільки “найкращу” інвестицію, коли дають рекомендації. Але іноді людям потрібна саме “найкомфортніша” інвестиція.

Для всього є свій так званий діапазон комфорту. Наприклад, для транспорту: одна крайність — старий велосипед, інша — спорткар. У цьому сенсі інвестиції нічим не відрізняються й не менш важливі.

Загалом, існують три різних діапазони комфорту, на які слід звернути увагу, приймаючи інвестиційні рішення:

Діапазон комфорту інвестора: Стабільність/рівень ризику (“під матрацом”, немає ризику/немає прибутку; спекулятивні інвестиції, високий ризик, потенційно високий прибуток). Ліквідність (готівка, доступна в будь-який момент/немає прибутку; довгострокові депозитні сертифікати/облігації займу/щорічні ренти, пенсії (обмежений доступ до коштів)/більш високий прибуток). Зростання (спекулятивні інвестиції, високий ризик/потенційно високий прибуток; “під матрацом”/немає ризиків/немає прибутку)

“У вас може бути швидка, надійна чи дешева машина. А тепер оберіть два з трьох критеріїв”. Той же принцип працює з інвестиціями. Застосовуючи ту ж формулу “вибору двох”, ось що залишиться:

Стабільність + Ліквідність = Відсутність зростання

Ліквідність + Зростання = Відсутність стабільності

Стабільність + Зростання = Відсутність ліквідності

Якщо вважаєте, що знайшли таку інвестицію, яка й безпечна, й ліквідна, й буде рости, обміркуйте це ще раз.

Не забувайте, що це – діапазон. Немає потреби дотримуватися крайнощів будь-яких діапазонів, інвестуючи всі ваші засоби. Вся річ у тому, щоб відшукати баланс, за якого ви відчували б себе комфортно.

Якщо ви не впевнені в тому, чи вдалося вам знайти вашу зону комфорту, зверніться до фінансового фахівця, якому ви довіряєте, і він допоможе знайти зону комфорту, яка підходить саме вашим інвестиціям.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *