Чому в Україні міцнішає корупція та як із нею покінчити

#корупція

Україні час відкривати другий, антикорупційний фронт. Незважаючи на зусилля держави й суспільства, боротьба з корупцією залишається однією з головних проблем країни

Як іноземці оцінюють рівень корупції в Україні

Практично всі організації, що оцінюють перспективи й ризики економічного розвитку в різних державах, підтверджують, що Україна — країна з надзвичайно високим рівнем корупції.

На думку експертів організації Freedom House, корупція в Україні, всупереч усім спробам, пронизує державу. А політичної волі на найвищому рівні недостатньо для демонтажу старої системи. Так і військові дії на Донбасі, й ситуацію з Кримом чиновники використовують як виправдання, аби не проводити глобальні реформи.

Європейський портал протидії корупції зазначає, що іноземних інвесторів у нашій країні лякають поєднання нестримної корупції, волатильність ринку та політична нестабільність.

Але найсерйозніші бізнес-ризики для інвесторів — це хабарництво й відмивання грошей. А реєстрація бізнесу та торгові процедури для міжнародних компаній серйозно ускладнені. Від розповсюдженої корупції страждає економіка, державні закупівлі, а обтяжливі правила й фаворитизм зводить нанівець конкуренцію.

Незважаючи на те, що корупція, вимагання, відмивання, підкуп та інші подібні дії вважаються злочинами, слабка судова система обмежує виконання антикорупційних законів.

Рівень корупції в бізнесі в Україні

А державний секретар США Рекс Тіллерсон у відповідь на конфлікт між НАБУ й представниками інших силових відомств заявив, що боротьба з корупцією та звільнення окупованих територій — рівноцінні завдання: «Для України недоцільно боротися за своє тіло на Донбасі, якщо воно втрачає свою душу від корупції».

Корупційний податок — на що можна витратити ці гроші?

У листопаді 2017 року представник Міжнародного валютного фонду в Україні Йоста Люнгман розповів, що країна втрачає до 2% зростання економіки. Нагадаємо, що в 2017 році за даними НБУ зростання ВВП становив 2,1% і досяг 2,93 трлн грн, а в 2016 році ВВП був нижчим — 2,38 трлн грн.

Тим не менш однозначної оцінки, скільки економіка втрачає через корупцію, немає. Різні джерела називають різні суми. Так, у листопаді 2017 року експерт Юрій Романенко, засновник «Українського інституту майбутнього» заявив, що корупційний податок становить 20 млрд доларів або 540 млрд гривень. Для порівняння — вся програма матеріальної допомоги МВФ економіці України становить 17,5 млрд дол.

За даними ДФС України, військовий збір в 2017 році склав 15,067 млрд гривень. Військовий бюджет — 86,014 млрд гривень, або 3,2 млрд дол.

Та й судячи з даних про видатки бюджету на 2018 рік, чимало секторів економіки можна було б суттєво посилити «корупційними» доходами:

Показники бюджету-2018

Що потрібно зробити, щоб побороти корупцію

Усе досить просто й очевидно — необхідна політична воля та послідовність дій. Існують приклади різних країн, які за достатньо короткий термін змогли побороти корупцію, незважаючи на те, що вона вважалася непереможною або частиною менталітету, як, наприклад, у Швеції або Сінгапурі.

Антикорупціні суди. Світова практика

Як заявили в MONEYVAL (спеціальний комітет по боротьбі з відмиванням доходів), головна вразливість перед корупцією — широке використання в економіці готівкових грошей. А в Україні поширені так звані конвертаційні центри, де відмивання грошей за допомогою різних банків відбувається в промислових масштабах.

Інша проблема — відсутність спеціального Антикорупційного суду. Про це заявляє й Міжнародний валютний фонд. Звичайні суди не в змозі повноцінно розбирати корупційні справи, а недосконалість законодавства призводить до того, що виникають прості способи максимально затягнути розгляд справи, і як наслідок звільнити обвинуваченого за формальними ознаками.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *