Як оформити землю під багатоквартирним будинком

#земля

Чи так просто оформити землю під багатоквартирним будинком в Україні? І які труднощі чатують на охочих до цього? Розповідає юрист Адвокатського бюро «Ципін і партнери» Тетяна Журавель

Хто й навіщо може оформити право на землю під будинком?

Оформлене право власності чи користування землею під багатоквартирним будинком дає його мешканцям низку переваг. Якщо ви зацікавилися цим питанням, то, мабуть, знаєте, що завдяки оформленню такого права, ви зможете побудувати у дворі дитячий майданчик, здавати частину землі в оренду та отримувати від цього прибуток абощо.

І надважливо спершу оформити землю під будинком, ніж розпочати будівництво, а вже опісля вирішувати бюрократичні моменти. Тим паче, що узаконення самочинного будівництва в Україні – це дуже складна процедура.

Переваги оформлення права власності чи користування землею під багатоповерхівкою очевидні для українців. Але водночас без дотримання вимог законодавства та встановлених правил здобути це право непросто.

По-перше, Закон України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» визначає, що всі власники житлових і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку є співвласниками спільного майна. Тобто всі вони можуть спільно оформити земельну ділянку в постійне користування.

Водночас у Законі йдеться, що виділити частину землі для кожного співвласника неможливо.

Мешканці таких будинків отримали право на оформлення права власності на землю ще 2015-го року. Тоді до 42-ої статті Земельного Кодексу України внесли уточнення про те, що земельна ділянка багатоквартирного будинку передається безоплатно у власність або постійне користування співвласникам будинку. При цьому співвласники, які оформили право на землю, самі визначають, як використовуватимуть ділянку, – зауважує юрист Адвокатського бюро «Ципін і партнери» Тетяна Журавель

Але порядку, який би пояснював, як саме отримати землю саме у власність, Кабінет Міністрів так і не розробив. Тож зробити це майже неможливо. Можна лише оформити земельну ділянку в постійне користування.

Стаття 42 Земельного кодексу України

За словами юриста, до земельної ділянки багатоквартирного будинку відносять землю, на якій розміщено житловий будинок, землю, на якій розташовані будівлі й споруди, що стосуються цього будинку, а також прибудинкову територію.

А от розміри й конфігурації земельної ділянки, на якій розташований багатоквартирний будинок, визначають на підставі відповідної землевпорядної документації.

Мені потрібно оформити право користування земельною ділянкою. Що далі?

Право користування землею в Україні реєструють на загальних підставах. Вони прописані у статті 123 Земельного кодексу України.

Так, щоб оформити право на земельну ділянку багатоквартирного будинку, представник ОСББ має направити до місцевої ради клопотання про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. А до документа додати графічні матеріали, на яких зазначено розмір земельної ділянки. Отримати такі матеріали можна через районне або міське управління земельних ресурсів.

Після того як органи місцевої влади отримують документи від заявника, вони протягом місяця розглядають клопотання та вирішують, чи можна реєструвати право співвласників на земельну ділянку.

Справді, органи місцевої влади мають право дозволити або заборонити розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Якщо вони відмовляють, то мають обов’язково надати письмове обґрунтування свого рішення.

Чому в реєстрації можуть відмовити?

Земельний кодекс України визначає, що причиною заборони на розробку проекту землеустрою може бути невідповідність місця розташування об’єкта вимогам: законів і нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів, схем землеустрою тощо, –  пояснює юрист

Якщо ж ви дотрималися всіх вимог, місцева влада дозволить розробку проекту землеустрою.

Тоді уповноважений від ОСББ звертається до землевпорядної компанії, яка не більше ніж за 6 місяців від дати підписання договору на виконання робіт має розробити відповідний проект.

Де та як зареєструвати земельну ділянку?

Далі земельну ділянку слід зареєструвати в Державному земельному кадастрі. Після цього ділянка отримує кадастровий номер, а замовник – відповідний документ.

Проект землеустрою треба обов’язково погодити з територіальним органом Держгеокадастру, а також із місцевим органом містобудування та архітектури.

Коли ви отримаєте погоджений проект, орган місцевого самоврядування приймає рішення про його затвердження та надання земельної ділянки у власність або постійне користування, – розповідає Тетяна Журавель

За реєстрацією зверніться до центру адміністративних послуг або місцевого органу самоврядування з такими документами:

  • витяг із Державного земельного кадастру
  • рішення відповідного органу про надання земельної ділянки у власність або постійне користування
  • документ, що підтверджує повноваження представника заявника, і документ, що посвідчує особу представника
  • документ про сплату адміністративного збору

Зазвичай державну реєстрацію прав здійснюють протягом п’яти робочих днів. А за результатами реєстрації ви отримуєте витяг із державного реєстру прав, який і підтверджує набуття права на землю та керування нею, – підсумовує юрист

Матеріал підготовлено за інформаційною підтримкою юристів та адвокатів АБ «Ципін і партнери», фахівців із земельного права.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *