5 важливих порад того, як швидко приймати рішення в бізнесі

#бізнес

Ми зібрали п’ять важливих порад, які допоможуть стати рішучішим і почати діяти відразу

#1. Вивчіть факти

Навіть швидкі рішення завжди потрібно приймати обдумано. Адже від цього залежить чимало. І якщо вас просять дати відповідь у найближчі кілька годин, це не означає, що ви не повинні підготуватися й ознайомитися з потрібною інформацією.

Попросіть колегу або клієнта надати вам усю інформацію. До того ж зберіть додаткові відомості з відкритих джерел і розпитайте в партнерів чи інших колег якнайбільше.

 Не бійтеся того, що хтось може подумати, ніби ви тягнете час. Бути об’єктивним можна лише в тому разі, якщо ви не приймаєте рішення на порожньому місці.

#2. Обміркуйте всі варіанти

У книзі Нельке Матіоса «Вчимося приймати рішення. Швидко, точно, правильно» йдеться про те, що дуже часто, потрапивши під тиск часу, людина намагається використовувати ті можливості, які в неї уже є. Але дуже важливо, навіть в умовах дефіциту часу, вийти за вузькі межі мислення й розглянути альтернативні варіанти.

Саме проаналізувавши всі можливі рішення та їх наслідки, ви зможете зупинитися на тому варіанті, від якого отримаєте максимальну вигоду.

#3. Відмежуйтеся від емоцій

Засновник і виконавчий директор програми із турботи про здоров’я домашніх улюбленців Whistle каже, що успішні підприємці ніколи беруть до уваги емоції, оскільки це може завдати шкоди репутації та бізнесу:

Якщо приймати рішення тільки на основі емоцій, – неважливо, негативні це емоції, на кшталт страху, злості, розчарування, або позитивні, – ви будете занадто гостро реагувати на те, що трапилося, або занадто сильно підлаштовуватися під ситуацію в кризові моменти

Банальний, але дієвий едвайс – не приймати рішення у стресовому стані. Адже об’єктивно оцінити ситуацію, а отже, й вирішити її правильно, буде неможливо.

#4. Не відкладайте на потім

Маєте сумніви, що зможете вирішити ситуацію в обмежені терміни та відкладаєте рішення? Сподіваючись, що через якийсь час, що правильне рішення виникне саме собою або ситуація вирішиться, ви прокрастинируете.

У книзі «Прийняти рішення. Але як?» Еммануеля Наумана сказано, що для прийняття важливого рішення людині потрібен мінімальний відрізок часу, далі починається «самокопання» й «ходіння думок по колу»:

Рішення, які ви відсуваєте на нескінченні відрізки часу, скидаються на тривалу хворобу. Дійти правильного рішення стає аж ніяк не легше, а знайдене насамкінець рішення видається далеко не найкращим, – пише Еммануель Науман

Тому краще зосередьтеся на ситуації, візьміть на себе відповідальність і почніть діяти негайно.

#5. Ризикуйте

Не дарма кажуть: «Ризикуйте. Якщо ви переможете – будете щасливі, а якщо програєте – отримаєте довід». У бізнесі це однозначно працює. Тому навіть якщо рішення, яке ви обдумали, проаналізували й, як наслідок, прийняли, не призвело до очікуваних результатів – не переймайтеся. Адже головне – зробити висновки й рухатися далі.

Ви можете думати, що знаєте, до чого призведе ваш наступний крок, але насправді поразку ніколи не можна передбачити. Лише зазнавши невдачі, ви зрозумієте, що стоїть між вами й успіхом, — стверджує Маттіас Лепп, засновник американських проектів Click і Grow

Тренуйте свою рішучість і цінуєте свій час – це одні з найбільш важливих складових успіху, як особистості, так і бізнесу.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *