Чи безпечно відкривати ескроу-рахунки в Україні: пояснює адвокат

#гроші

Наскільки безпечні та вигідні ескроу-рахунки для українського бізнесу? Пояснює адвокат, директор Адвокатського бюро «Ципін і партнери» Денис Ципін

Що таке ескроу-рахунки та як це працює

Минулого року в Україні запровадили нову банківську послугу – відкриття рахунку умовного зберігання, або ескроу-рахунку. У країнах з розвиненими економіками цей механізм спрацював вдало.

По суті ескроу-рахунок – це умовний депозит грошових коштів, який одна сторона угоди передає в тимчасове володіння банку до настання конкретно визначеної договором умови та пред’явлення банку визначених договором документів. До цього моменту банк зобов’язується зберігати кошти ескроу-рахунку.

Далі – за настання підстав банк повністю або частинами перераховує суму з вашого ескроу-рахунку бенефіціару. Якщо ж визначена обставина не настає, кошти повертаються власнику.

Пояснимо на простому прикладі. Ви хочете придбати щось, але гроші за товар потрібно сплатити наперед. З іншого боку, продавець хоче продати цей товар, але не впевнений, що, коли він його привезе, ви віддасте йому гроші. Саме для цього в банку відкривають ескроу-рахунок. Ви кладете туди гроші й даєте банку завдання: за настання обставин (тобто постача товару) передати ці гроші продавцю.

Важлива ознака ескроу-рахунку: ані його власник, ані бенефіціар не можуть розпоряджатися цими коштами. І це абсолютно виправдано. Адже так і власник рахунку, і бенефіціар, впевнені, що їхні інтереси захищені.

Чи варто відкривати ескроу-рахунки в Україні

Адвокат Денис Ципін переконаний, що така схема розрахунку абсолютна безпечна, а тому українські підприємці можуть спокійно її використовувати:

Навіть якщо в покупця виникають якісь проблеми, і на його гроші будуть накладені стягнення, то на гроші, які знаходяться на ескроу-рахунку, стягнення розповсюджуватися не буде. І продавець у будь-якому випадку їх отримає за умови виконання всіх вимог, які були зазначені в договорі купівлі-продажу. Запровадження такої фінансової операції – справжній прорив для України. Адже ескроу є водночас і способом здійснення розрахунків, і гарантією безпеки коштів, і забезпеченням зобов’язань сторін за договором

Як відкрити такий рахунок

Денис Ципін пояснює, що алгоритм відкриття такого рахунку досить зрозумілий і простий.

Так, ви, як власник рахунку, звертаєтесь до ескроу-агента (банку) із заявою.

Разом із заявою потрібно надати паспорт, ідентифікаційний код для фізичних осіб-резидентів і документи, що підтверджують повноваження, якщо звертається представник юридичної або фізичної особи.

Якщо ви вже маєте відкриті рахунки в цьому банку, то цих документів буде достатньо. Якщо ж ні – потрібно додатково надати:

  • для юридичних осіб – копію установчого документа (статуту, засновницького договору тощо);
  • для фізичних осіб – копії документів, які підтверджують право на здійснення незалежної професійної діяльності, взяття на облік в контролюючому органі, взяття на облік в органі Пенсійного фонду України.

Тож запровадження ескроу-рахунку відкриває для українського бізнесу нові можливості. І найголовніше – дає можливість здійснювати фінансові операції безпечно.

Часто угоди зриваються, бо між продавцем і покупцем немає довіри. Хтось має дати гроші наперед чи товар без попередньої оплати, і це заводить переговори у глухий кут. Відкриття ескроу-рахунку – це цивілізована можливість зробити з цього тісного кута пейзажну алею спокою та довіри – підсумовує адвокат

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *