Чи стане Україна європейським криптолідером? Підсумки обговорень на Blockchain & Bitcoin Conference Kyiv

#криптовалюта

19 вересня в Києві пройшла щорічна Blockchain & Bitcoin Conference Kyiv. За даними організаторів, компанії Smile-Expo, цього року конференцію відвідали 800 осіб, а у фокусі уваги опинилися ініціативи уряду щодо регулювання блокчейна і криптовалют

Біля мікрофона побували 40 спікерів із восьми країн: України, Росії, Грузії, Чехії, Швейцарії, Австрії, Німеччини, США. До програми події увійшли доповіді експертів, дискусійні панелі та виставка продуктів блокчейн-індустрії.

Склад спікерів показує, як змінюється сприйняття блокчейна в Україні і всьому світі. Кілька років тому експертами Blockchain & Bitcoin Conference Kyiv були власники успішних IT-компаній, а також розробники, маркетологи, юристи. Тепер значну частину спікерів склали чиновники: депутат Верховної Ради Олексій Мушак, члени державних агентств і комітетів Костянтин Ярмоленко, Олександр Риженко, Вишньов Віктор та Олексій Вискуб.

Із заробітку на криптовалюті і блокчейні фокус уваги перемістився на законодавство, еGovernment і практичне застосування розподілених реєстрів.

Доповіді на конференції розділилися на два потоки. Перший, Innovation Hall, був присвячений впровадженню блокчейна в різні сфери — від держуправління до рітейлу. Основна аудиторія — власники бізнесу. Другий потік, Tech Hall, зібрав розробників, маркетологів та інвесторів. Тут обговорювали технічні рішення на блокчейні, просування проектів і ICO.

У фокусі уваги

Blockchain & Bitcoin Conference Kyiv відкрив модератор Артем Афян, який висловив своє бачення сучасного стану індустрії. На його думку, негативні новини важливі в тій же мірі, що і позитивні, адже вони залучають до блокчейну увагу інвесторів.

Далі народний депутат України Олексій Мушак виступив з поясненнями до закону про криптовалюту, нещодавно поданому на перше читання в парламент. Він сказав, що держава буде регулювати тільки обмін криптовалют на фіат, щоб не допустити відмивання грошей. Також депутат зробив акцент на значенні документа: закон покликаний утримати відтік молодих фахівців з країни, створюючи умови для легальної роботи на батьківщині.

Віктор Вишньов, генеральний директор ДП “СЕТАМ ” OpenMarket (Державний аукціон на блокчейні), нагадав, що регулювання криптовалют – питання неоднозначне:

Криптовалютное співтовариство, з одного боку, не хоче регулювання, але з іншого — хоче легалізації

Про значення законопроекту для країни висловився і Сергій Калінін, директор із інвестицій BlockBit Capital Management:

Якщо хоча б частина з того, що в цьому документі написано, буде реалізовано – ми станемо однією із провідних країн в області блокчейна, —  переконаний спікер

Перспективи блокчейн-індустрії в Україні оцінив і Кир Келевра, відомий трейдер і засновник аналітичного ресурсу WhitepaperZ:

Кріптоіндустрія – одна із найперспективніших сфер, найбільш швидкозростаюча і найприбутковіша. Україна може стати топовою країною на карті блокчейна вже за кілька місяців, – підкреслив він

Альтернативну думку висловив Назар Поливка, співзасновник і партнер Axon Partners:

Спроби регулювання крипторынку в Україні орієнтовані на пошук золотої середини між бізнесом і споживачем. А більшість країн роблять це так, щоб залучати закордонні інвестиції і вписуватися в світовий контекст, — переконаний спікер

Дискусії на Blockchain & Bitcoin Conference Kyiv

Дискусійні панелі на конференції були жвавими та інформативними. У потоці Innovation Hall пройшла дискусія «Впровадження Blockchain в Україні» за участю Георгія Гівішвілі, CMO Bitfury Group, і представників держструктур України. Учасники сконцентрувалися на практичному застосуванні блокчейна і плюсах технології. Так, член ради директорів Bitcoin Foundation Ukraine Костянтин Ярмоленко заявив, що українці щорічно витрачають близько мільярда доларів США на хабарі. Він переконаний, що впровадження блокчейна допоможе в боротьбі з тіньовою економікою.

А В Tech Hall говорили про блокчейн і криптовалюту як засоби, здатні оживити традиційні фінансові ринки. В обговоренні брав участь експерт з США Тоні Вейс, трейдер, консультант з блокчейну і криптовалюти.

Демозона: від картин до криптоматів

Традиційна виставкова зона в межах Blockchain & Bitcoin Conference Kyiv об’єднала більше 40 компаній. Гості побачили диво техніки: обладнання для майнінгу Hotmine з функцією обігріву приміщень, криптоматы «Bitcoin» від Paytion, які працюють за принципом платформи.

Розробники софту представили краудфандингову платформу Icoyard, Litenett  та інші додатки на блокчейні.

Незвичайними експонатами стали арт-об’єкти: галерея картин на тему блокчейна, що розташувалася в просторі виставки.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *