Депутати зі “Слуги народу” стали на захист київського озера “Вітовець”

#новини

Відбулася виїзна нарада робочої групи з вивчення ситуації в Бортничах навколо конфлікту компанії “Гідромеханізація” та місцевої громади

Під час виїзної наради щодо незаконного намиву піску з озера Вітовець компанією “Гідромеханізація”, депутат ВР Леся Забуранна і депутат Київрада Микола Конопелько заявили, що ретельно вивчать документи і в разі виявлення порушень ініціюють розрив договорів оренди із здобувачем піску. Про це повідомила прес-служба громадської організації “Геть ВІП-Зло”.

20 вересня відбулася виїзна нарада робочої групи з вивчення ситуації в Бортничах навколо конфлікту компанії “Гідромеханізація” та місцевої громади. Причина даної ситуації, на думку місцевих жителів і активістів, в незаконному видобутку піску на озері Вітовец в Бортничах компанією “Гідромеханізація”. У зустрічі взяли участь народний депутат ВР, голова київської міської організації партії “Слуга народу” Леся Забуранна і депутат Київради Микола Конопелько. Вони ініціювали проведення ретельного розслідування з перевірки наявності всіх дозвільних документів на видобуток піску та дотримання екологічних норм. До обговорення проблеми долучилися депутати Київради, заступник голови Дарницької районної адміністрації Калашник, представники Громадської ради при РДА, керівник Дарницького управління поліції, керівництво контролюючих органів, керівники АТ “Гідромеханізація”, громадські активісти та мешканці мікрорайону.

Місцеві жителі розповіли про катастрофічні наслідки діяльності з видобутку піску на озері Вітовец: в приватному секторі зникає вода з криниць, руйнуються огорожі та будівлі, погіршилась якість питної води, розбиті дороги, ночами через шум постійно курсуючих камазів неможливо спати. Люди скаржилися, що вода вже підбирається до їхніх домівок, що глибина озера становить близько 35 метрів, що вкрай небезпечно. Свого часу порушувалося питання про виділення ділянок для благоустрою території саме мікрорайону Бортничі, а не для видобутку і продажу піску в інші райони м.Києва та області. Місцеві жителі акцентували увагу депутатів на те, що при такій нелегальній і безконтрольній діяльності з видобутку надр в надзвичайно великих обсягах, наноситься значної шкоди екології і природних ресурсам. А відсутність ряду дозвільних документів, на думку активістів, робить подібну діяльність неприпустимою.

Відповідаючи на звинувачення місцевих жителів, директор підприємства Гідромеханізація Юрій Колодзян заявив, що близькість проживання до кар’єру і незручності, заподіяні видобутком піску, не є проблемою господарюючого суб’єкта. На питання щодо дозвільних документів на видобуток і участі його підприємства у благоустрої району, Юрій Колодзян виразної відповіді не дав.

У свою чергу, Микола Конопелько зазначив, що днями очікується висновок екологічної інспекції про вплив діяльності АТ “Гідромеханізація” на навколишнє середовище. Він повідомив, що направив ряд депутатських запитів до відповідних органів щодо правомірності видобутку, екологічний вплив на навколишнє середовище і перевірку цільового використання ділянки надрокористувачем АТ “Гідромеханізація”. Депутат Київради підкреслив, що рішення даної ситуації буде проходити в правовому полі. “І якщо експертиза покаже, що видобуток піску завдає непоправної шкоди навколишньому середовищу і руйнує екологію, я буду особисто наполягати на розірванні договорів оренди”, – заявив депутат.

Депутат Верховної ради Леся Забуранна пообіцяла сприяти об’єктивній і комплексній перевірці, відреагувати на всі порушення законодавства і заподіяння шкоди навколишньому середовищу. Відповідні звернення були направлені до Держекоінспекції, Госгеонадра і Госгеокадастр. У зв’язку з відсутністю вагового контролю, депутат запропонувала встановити ваговий комплекс прямо на місці, при виїзді на дороги Бортничів.

Місцеві жителі і активісти закликали компанію АТ “Гідромеханізація” дослухатися до їхніх вимог, а КМДА і поліцію не закривати очі на незаконні дії підприємців, а наводити порядок і захищати права киян. За попередньою домовленістю, наступне засідання відбудеться вже через тиждень. До цього часу контролюючі органи і Дарницька РДА підготують свої висновки про діяльність компанії. Місцеві жителі почали вимагати в представників КМДА та Дарницької РДА, щоб вони вжили заходів щодо зупинки процесу видобутку піску на час розслідування.

Пізніше, їх також підтримав голова фракції “Слуги народу” в Київраді Владислав Трубіцин, який заявив на своїй сторінці в Facebook , що “пора покласти край екологічно небезпечним діям компанії, яка видобуває пісок в Бортничах”. Перша інформація з’явилася вже на наступний день після виїзної зустрічі. Як повідомляє прес-служба ГО “Геть ВІП-Зло” надійшла відповідь від Управління екології та природних ресурсів КМДА про те, що висновок з оцінки впливу на навколишнє середовище (державна екологічна експертиза) у АТ “Гідромеханізація” відсутній. Це означає, що видобуток піску здійснювати не можна , – відповідно до ч. 4 ст. 3 Закону України “Про оцінку впливу на навколишнє середовище”, зазначається у відповіді міськадміністрації. Також Управління КМДА повідомило, що в даний момент займається питанням винесення Київським міським радою постанови про призупинення дії спеціального дозволу на користування надрами даного добувача.

Місцеві жителі висловили надію, що “увагу до проблеми з боку депутатів змусить підлеглих мера Києва Віталія Кличка піти назустріч інтересам киян і врятувати озеро від варварської експлуатації”.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *