Загроза техногенної катастрофи: на Південмаші знаходиться 95 тон небезпечного ракетного палива, яке не надійно зберігається

#новини

В зоні можливого хімічного забруднення наразі перебуває 100 тисяч осіб, заявляють на підприємстві

ДП “Виробниче об’єднання машинобудівний завод ім. О.М.Макарова” (Південмаш), що знаходиться в Дніпрі, заявляє, що на його території в ненадійних умовах зберігається 95 тон рідкого ракетного палива – гептилу. Про це йдеться у листі гендиректора підприємства Сергія Войта до Міністерства стратегічних галузей промисловості України.

Як повідомляється у листі, гептил у 2016 році підприємство отримало від Міністерства оборони для тимчасового зберігання з подальшою утилізацією. Однак жоден захід програми утилізації палива, яка була розрахована до 2020 року, не було профінансовано, а нову програму Мінстратегпром так і не підготував.

«Строк експлуатації резервуарів, де зберігається гептил, вичерпано, – зазначається у листі. – Умови зберігання погіршуються і вже не можуть надійно забезпечити необхідний рівень безпеки працівників підприємства та громадян міста в оточуючих житлових районах». Гендиректор також повідомив, що вже мали місце випадки випаровування високотоксичних агресивних хімічних речовин.

Наразі на підприємстві зберігається 95 тон гептилу, в тому числі 37 – некондиційного. На Південмаші заявляють, що в зоні можливого хімічного забруднення внаслідок розгерметизації однієї цистерни ємністю 40 тон з некондиційним компонентом гептану можливо перебування до 100 тисяч осіб.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *