Нульова ставка для бізнесу і квоти від ЄС. 4 графіки про головне

#квоти

Європарламент ухвалив нове зняття бар’єрів для українських промислових товарів. Тепер наші аграрії отримали ще більший обсяг сільськогосподарських квот для продажу продукції до країн Європи. З’ясовуємо, яким товарам збільшили квоти на продаж, а яких узагалі позбавили митних бар’єрів

Українська нульова ставка для ЄС коштує €50 млн на рік

Із 4 липня стартувало розширення преференцій для нашого бізнесу, запроваджених підписанням і тимчасовою дією Угоди про асоціацію України з ЄС.

Такий реверанс ми отримали в межах підтримки Євросоюзом демократії, прав людини, основних свобод і принципів верховенства закону. Якщо наша влада утримає імідж демократичної та прогресивної, то й подальше розширення преференцій і зняття торговельних мит можливе.

В Угоді зазначений попередній розрахунок втрат Європи від запровадження цих преференцій. Ціна скасованих мит або запровадження більшого обсягу квот, тобто нульова ставка, складає близько €50 млн на рік.

За нульовою ставкою продаватимуть добрива, фарби, взуття і відеотехніку

До чималого переліку безмитної торгівлі з країнами Євросоюзу додали список нових товарів, що можуть ввозитися за нульовою ставкою. Тобто оподаткування податком на додану вартість відбувається за ставкою 0%.

Добрива: сульфат амонію, нітрат амонію з карбонатом кальцію, нітрат натрію, мінеральні та хімічні добрива, які мають фосфор, азот, калій; добрива з нітратами та фосфатами
Фарби на основі діоксиду титана
Взуття практично всіх різновидів (з гуми, пластмас , шкіри)
Вироби з міді (латунні, мідні дроти окремих діаметрів)
Алюміній та вироби з нього: «сирий» прокат з алюмінію+вироби, профілі та алюмінієві сплави
Відеокамери
Відеотюнери
Апаратура для телебачення

Зараз в Україні відроджують Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат, повернений після невдалої приватизації. Після тривалого конфлікту, коли було ліквідовано частину потужностей, ливарні та прокатні цехи, виробництво вже налагоджено.

У 2017 році підприємство планує отримати 50 мільйонів гривень прибутку. Потужність комбінату складає 1500-1700 тон на місяць. Тож, якщо європейці відкрили цей ринок, потенційно комбінат може скласти серйозну конкуренцію на ринку алюмінію в ЄС.

Джерело: Мінекономрозвитку

Власне виробництво телевізійного обладнання в Україні представлене київським «Квант-Ефіром» і одеською Videosolutions Group, чиє обладнання може конкурувати з європейським.

Щодо хімічної промисловості, то ми виробили хімічної продукції, добрив і азотних сполук за п’ять місяців 2017 року майже на 14 млн грн. З цього майже чверть було продано за межі країни.

Виробництво взуття за 5 місяців цього року сягнуло показника в 1 мільярд гривень. Менше половини (41,9%) ми експортували — на 431 мільйон.

Значно менше ми виробили промислової продукції, що отримала необмежені експортні преференції, електронної апаратури для приймання, записування і відтворювання звуку й зображення.

На суттєву суму вироблено фарб – 1,7 млрд грн. Проте цей ринок мало використаний для експорту – лише 4,5%.

Якщо дія нульових ставок збережеться, а вітчизняні виробники адаптують продукцію до вимог ЄС, вони отримають швидкий і безмитний доступ до ринків Європи.

Джерело: Мінекономрозвитку

Аграрні квоти: мед і пшениця

Суттєво збільшені для українських виробників аграрні квоти. І це при тому, що вони менші, ніж було запропоновано спочатку:

  • виноградний сік – 500 тонн
  • мед – 2,5 тис. тонн
  • томати оброблені – 3 тис. тонн
  • пшениця – 65 тис. тонн
  • ячмінь – 325 тис. тонн
  • овес – 325 тис. тонн
  • кукурудза – 625 тис. тонн

Нові можливості поза квотами

Дискусії навколо квот заважають поглянути на ще одну можливість для українського бізнесу. Ми можемо постачати згадану в нових квотах та іншу сільськогосподарську і промислову продукцію поза межами квот, але вже за встановленим рівнем мита:

Ринок не закритий, якщо вичерпана квота. Просто експорт буде відбуватися за встановленим рівнем мита. А ще варто звернути увагу й на експорт української переробленої харчової продукції, яка має відповідати вимогам якості HACCP,  — прес-аташе ЄС в Україні Давид Стулік

Джерело: Мінекономрозвитку

Сертифікація якості продукції за показниками HACCP дозволить виробникам швидко і без зусиль вийти на ринок ЄС. Але поки що лише деякі українські виробники пристали на виконання вимог європейської сертифікації.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *