Засідання Комітету з електронних комунікацій: Ізраїль запрошує українські IT-компанії до співпраці

Ізраїль готовий поділитися своїми інноваційними розробками, аби допомогти Україні вирішити проблеми, що стосуються сфери цивільного захисту та екології. Про це заявили учасники ізраїльської делегації під час зустрічі з представниками вітчизняних IT-компаній.

Зустріч відбулася в межах засідання Комітету з електронних комунікацій при Торгово-промисловій палаті України 14 лютого. Участь у заході взяли: комерційний аташе Посольства Ізраїлю в Україні Елізабет Соловйова, голова Комітету з електронних комунікацій при ТПП України Володимир Коляденко, перший заступник голови Державної екологічної служби України Ігор Яковлев, керівники департаментів Державної служби України з надзвичайних ситуацій та представники вітчизняного бізнесу у сфері інформаційних технологій.

За словами комерційного аташе Посольства Ізраїлю в Україні Елізабет Соловйової, на сьогоднішній день ізраїльський бізнес вкрай зацікавлений у кооперації з українськими компаніями в сфері IT. Ба більше, ізраїльські розробки та інноваційні рішення можуть допомогти вирішити в Україні низку проблем, пов’язаних з кібербезпекою, та як наслідок, позитивно вплинути на розвиток економіки та усіх її галузей окремо.

До нашого офісу звертається дуже багато компаній з Ізраїлю, які хочуть налагодити співпрацю з українським бізнесом. Ізраїльські підприємці  беруть участь у виставках, які проходять в Україні, а також активно запрошують бізнес України ознайомитись з їхніми розробками, а також визначитись, які рішення їм потрібні, які новації можна застосувати в Україні. Я хочу наголосити, що українська IT-галузь дуже швидко розвивається та прогресує. Ми це бачимо, тому розуміємо перспективи, які відкриваються перед нами в разі співробітництва та обміну досвідом у цій сфері. Я хочу підкреслити, що наш офіс збирає інформацію про ізраїльські технології у сфері безпеки, кібербезпеки, у сфері моніторингу навколишнього середовища, ефективного використання енергоресурсів. Тому ті українські компанії, які зацікавлені у співпраці з ізраїльським бізнесом, можуть дізнатись усю необхідну інформацію через Торгово-промислову палату, або безпосередньо звернувшись до нас, – наголосила Елізабет Соловйова.

Вона додала, що ізраїльські технології базуються на більш ефективному використанні ресурсів в IT-індустрії. Це дозволяє скоротити витрати та, як наслідок – отримати більший прибуток. За словами Елізабет Соловйової, ізраїльський досвід та інноваційні розробки можуть допомогти Україні також вирішити нагальні питання, пов’язані з попередженням надзвичайних ситуацій та захисту населення.

Ми знаємо, як іноді важко знаходити ефективні рішення, які до того ж мають бути якісно застосовані на державному рівні. Тому ізраїльтяни готові запропонувати вже готові рішення, які показують результат тривалий час та свою ефективність. Це дозволить скоротити для української IT-індустрії довготривалий шлях інноваційних розробок у сфері цивільного захисту. Окрім цього, українці та ізраїльтяни зможуть створювати спільні проекти та виходити з ними на глобальні ринки, що позитивно плине на розвиток підприємництва в обох країнах, – підкреслила пані Соловйова.

Слід відмітити, що в Ізраїлі створений досить сприятливий клімат для розвитку IT-галузі. Так, держава протягом тривалого часу надає податкові та інші пільги інноваційним компаніям. В країні існує програма технологічних інкубаторів, діє підтримка компаній в процесі науково-технічних досліджень. Тому не дивно, що Ізраїль сьогодні займає перше місце у світі за інноваційним потенціалом, і друге – у науково-дослідній роботі. Тож найважливіший висновок з досвіду Ізраїлю полягає в тому, що держава має надавати підтримку новим розробкам і водночас не зв’язувати руки дослідникам. Ще 60 років тому Ізраїль експортував в основному цитрусові, а на сьогоднішній день 11% ВВП Ізраїлю – це продукція хай-тек. До речі, із 70 млрд. доларів експорту Ізраїлю більше половини припадає саме на високотехнологічні товари. При цьому в країні працює більше 4-х тисяч стартап-компаній, що називають «ізраїльським дивом».

Ще одна особливість ізраїльської IT-індустрії полягає в тому, що вони відкриті всьому світу. До того ж при всіх ізраїльських університетах постійно діють компанії, які займаються просуванням патентів викладачів та співробітників закладу. Ці патенти реєструються не лише в Ізраїлі, а і в інших країнах, де це необхідно.

Елізабет Соловйова розповіла, що головну роль для розвитку цієї галузі в Ізраїлі відіграють Міністерство оборони та Міністерство промисловості і торгівлі. В країні існують спеціальні підрозділи – офіси Головного вченого. Саме вони відповідають за інноваційну політику, сформовані фонди для підтримки нових розробок тощо. Окремо слід зупинити увагу на фондах підтримки. Загалом частина коштів з цих фондів розподіляється за конкурсом, тобто кожен, хто бажає отримати гроші на свій проект, подає заявку. Далі фонд розглядає кожне звернення та приймає рішення, чи надавати грошову підтримку. Слід відмітити, що такі конкурси організовуються прозоро та на професійному рівні. Водночас  є такі фонди, де відбір може проходити без конкурсу. У такому випадку, також кожен бажаючий має подати заявку, але є одна умова – у претендента на отримання фінансування обов’язково має бути бізнес-партнер.

Одне із найважливіших місць в системі розвитку інновацій Ізраїлю займають інкубатори. Кожен з них може одночасно розвивати близько 10 стартапів. Кожен проект може перебувати в інкубаторі протягом 2-3 років. Важливо відмітити, якщо проект виявиться успішним, підприємець повертає гроші за допомогою роялті, зазвичай це 4% від суми продажів. Якщо ж проект не приносить доходу та не реалізовується належним чином – жодної відповідальності перед державою підприємець не несе. Звичайно, відбір заявок здійснюється дуже ретельно та уважно, але, у будь-якому разі, IT-бізнес в Ізраїлі відчуває ефективну підтримку та потенціал.

Окрім цього, офіс Головного вченого кожного року виділяє близько 500 млн. доларів у вигляді стипендій на різні дослідження та інноваційні розробки. Іноді це покриває до 60% загальної вартості кожного проекту. Водночас близько 100 млн. доларів щороку складають компенсації Міністерства промисловості і торгівлі у вигляді процентних відрахувань, якщо проект був успішно реалізований.

Щороку більше сотні ізраїльських компаній підписують договори з інвесторами з різних країн. Зазвичай суми контрактів починаються від декількох десятків тисяч до десятків мільйонів доларів на кожен зі стартапів.

До того ж Інвестиційний центр Міністерства торгівлі та промисловості надає молодим та талановитим підприємцям, що прагнуть реалізувати себе у сфері інформаційних технологій, субсидії для створення нових підприємств. Міністерство також підтримує розширення існуючих компаній у сфері IT-технологій. Розмір позики у такому випадку може залежати від регіону. До прикладу,  компанії, які розташовані в периферійних зонах, мають право претендувати на більш вагомі субсидії. Хоча фірми хай-тек-направлення, як правило, не є особливо капіталомісткими, тож вони обирають іншу форму заохочень – податкові пільги.

В Ізраїлі також діють інвестиційні фонди, які охоче вкладають кошти у створення інноваційних компаній. Щороку не менше 3 млрд. доларів інвестується ізраїльським та міжнародним венчурним капіталом в ізраїльські інноваційні проекти з підвищеним ступенем ризику, що можна порівняти з об’ємом венчурних інвестицій. Якщо такі тенденції збережуться, то вже зовсім скоро Ізраїль може стати новим інноваційним центром світу.

Все це свідчить про те, що Ізраїль – це дуже перспективний ринок для українського бізнесу. І налагодження тісних взаємозв’язків між вітчизняними та ізраїльськими IT-компаніями може стати початком нових, більш прогресивних,  торгово-економічних  відносин між обома країнами.

Під час зустрічі у Торгово-промисловій палаті України вітчизняні та ізраїльські представники бізнесу особливо на цьому наголошували. Окрім цього, вони обмінялися досвідом використання IT-технологій у сфері екології, зокрема у питаннях захисту навколишнього середовища. Тож, можливо, що вже зовсім скоро вирішувати екологічні проблеми в країні будуть за допомогою перевірених ізраїльських технологій.

У нас є декілька серйозних проблем загальнодержавного рівня в сфері екології. Це організація моніторингу стану навколишнього природнього середовища та результатів усіх змін, які відбуваються в країні у цій сфері. Тому було б дуже цікаво вивчити досвід застосування в Ізраїлі на державному рівні нових технологій та подивитися, як ми їх можемо застосувати в Україні, – підкреслив  перший заступник голови Державної екологічної служби України Ігор Яковлев.

Посольство Ізраїлю спільно з ТПП України планують провести низку заходів для підприємців обох країн. Переконують, що це дозволить не лише покращити співпрацю в IT-сфері, а й стимулювати взаємні інвестиції у цей сектор.

Для нас дуже важливе співробітництво з Торгово-промисловою палатою України. Я вважаю, що такі бізнес-асоціації, які об’єднують під своїм дахом дуже велику кількість представників бізнесу, якраз можуть більш влучно описати ті потреби, які є у бізнесу. Заходи, які проводить ТПП України, можуть стати однією з тих платформ, на яких ізраїльські компанії можуть презентувати себе та поділитися своїм досвідом з представниками як малих, так і великих українських компаній, – наголосила Елізабет Соловйова.

Своєю чергою, голова Комітету з електронних комунікацій при Торгово-промисловій палаті України Володимир Коляденко наголосив, що Комітет буде налагоджувати співпрацю з Посольством Ізраїлю в Україні та додав наступне:

Ми будемо активно співпрацювати з посольством Ізраїлю, адже це зможе дати поштовх розвитку передових технологій в Україні. Ми об’єднаємо наші зусилля по підтримці наших стартаперів, по підтримці наших молодих перспективних українців, які за допомогою кращих міжнародних практик зможуть отримати можливість себе репрезентувати на міжнародній арені. Ми також запросили ізраїльських партнерів відвідати Міжнародний IT-форум, який Торгово-промислова палата України буде проводити 28 квітні в Одесі. Захід стане майданчиком для обговорення перспектив вітчизняної IT-індустрії, долучення України до економіки 4.0, а також можливих шляхів співробітництва між українськими та іноземними партнерами. Інформаційні технології сьогодні дуже стрімко розвиваються та рухаються вперед, тому ми не маємо права відставати, потрібно вивчати досвід інших країн та обмінюватися знаннями, – сказав він.

Про те, як досвід Ізраїлю допоможе розвивати український туризм, читайте тут.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *