Загроза COVID-19: поради для людей з гіпертонічною хворобою від Всесвітньої Ліги гіпертензії

#коронавірус

Новий коронавірус вражає легені і викликає грипоподібні симптоми і пневмонію. Перші повідомлення про цю хворобу надійшли з Китаю в кінці 2019 року. З того моменту захворювання поширилося по всьому світу і його спалах набув масштаби пандемії

Основними симптомами хвороби є:

  • лихоманка
  • кашель
  • утруднене дихання
  • біль у грудях

Вірус передається повітряно-крапельним шляхом при кашлі та чханні людей і при контакті з «забрудненими» вірусом предметами. В даний час немає доступних противірусних препаратів або вакцин для боротьби або запобігання хворобі COVID-19. Саме тому основною стратегією щодо стримування її поширення є запобігання контактів між здоровими та хворими людьми, або тими, хто може бути носієм вірусу. Молоді, здорові люди, уражені вірусом, зазвичай хворіють легко. Проте літні люди (старше 60 років), а також люди з супутніми захворюваннями, знаходяться в зоні ризику важкого перебігу захворювання і навіть смерті.

Читайте також: Навчання дітей на карантині: поради від експертів

В усьому світі урядові установи та інші авторитетні організації ведуть освітню роботу про те, як найкраще захистити себе від зараження. Всесвітня Ліга гіпертонії підтримує цю ініціативу та прагне інформувати пацієнтів з гіпертонічною хворобою про COVID-19.

Близько третини дорослих страждають на гіпертонічну хворобу, яка проявляється підвищеним артеріальним тиском. Це серйозне захворювання, яке значно збільшує ризик інсультів, інфарктів і хвороби нирок. Лікування гіпертонії полягає в постійному прийомі ліків, які знижують артеріальний тиск. Контроль тиску завдяки регулярному застосуванню ліків суттєво знижує ризик небезпечних, життєзагрозливих ускладнень гіпертонічної хвороби.

Важливо знати:

Натепер немає ґрунтовних доказів того, що люди з гіпертонічною хворобою мають вищий ризик несприятливого перебігу інфекції COVID-19, ніж люди, які не страждають на гіпертонію. Частка пацієнтів з гіпертонією серед хворих на COVID-19 не вища, ніж у загалом у людей також віку. Крім того, в даний час немає доказів того, що препарати, які використовуються для лікування гіпертонічної хвороби, можуть змінювати шанси захворіти на COVID-19 або впливати на важкість перебігу цієї інфекції. Тому пацієнтам з гіпертонією не потрібно міняти препарати, які вони використовують для контролю артеріального тиску, якщо для цього немає інших причин і це не рекомендують зробити їх лікуючі лікарі.

Люди з гіпертонічною хворобою повинні дотримуватися загальних правил захисту від коронавірусу:

  • Часто мийте руки з милом (не менше 20 секунд) або якщо миття рук неможливе – використовуйте дезінфікуючий засіб для рук на спиртовій основі
  • Не торкайтеся  свого обличчя (очі / ніс / рот)
  • Якщо ви кашляєте або чхаєте, зробіть це в серветку (а потім викиньте) або всередину
  • рукава
  • Використовуйте побутові спреї або серветки для чищення предметів, з якими часто стикаєтеся (наприклад – Ваш мобільний телефон!)
  • Уникайте хворих людей з ознаками вірусної інфекції (лихоманка / кашель / задишка)
  • Якщо у вас є ці симптоми, самостійно залишайтеся якомога довше ізольованими; якщо можливо, зв’яжіться з Вашим сімейним лікарем або з будь-яким інше джерелом медичної допомоги, перш ніж особисто звертатися
  • Підтримуйте соціальну дистанцію (близько двох метрів) навіть від людей, які здаються здоровими
  • Уникайте людних місць. Це включає в себе автобуси і поїзди, хоча іноді може бути
  • важко знайти альтернативу, коли потрібно дістатися до роботи або забезпечити догляд за іншою людиною

Читайте тмкож: Психогігієна карантину або як не стати жертвою «епідемії страху»

Крім загальних запобіжних заходів, людям з гіпертонічної хворобою додатково рекомендується:

  • Продовжуйте приймати ліки від артеріального тиску, як прописано лікарем
  • За можливості, вимірюйте артеріальний тиск у домашніх умовах. Якщо тиск став вище, або нижче, ніж зазвичай, не міняйте лікування самостійно, зверніться до Вашого лікуючого лікаря.
  • Пийте вдосталь рідини. Багато людей, особливо літніх, не вживають достатню кількість рідини. Іноді низький тиск може бути результатом малої кількості рідини, що поступає в організм. Складіть графік , щоб нагадати собі про необхідність вживання рідини протягом дня.
  • Не забувайте про важливість фізичної активності, навіть за умов карантину та ізоляції. Знайдіть можливість для виконання фізичних вправ і підвищення фізичної активності у Вашому домі.

Особливої уваги вимагають пацієнти з гіпертонічною хворобою, які:

  • Старші 60 років – вони мають підвищений ризик важкого перебігу COVID-19. Таким пацієнтам треба бути особливо пильними і дотримуватися наведених рекомендацій. Не вагайтеся і не соромтеся звертатися за медичною допомогою, якщо у вас з’являться симптоми.
  • Мають захворювання серця, перенесли інсульт або мають захворювання нирок – будьте обережні, не забувайте приймати всі Ваші прописані ліки, дотримуйтесь всіх рекомендацій і будьте готові при необхідності активно звертатися за медичною допомогою.

Матеріал надано ДУ Національний науковий центр Інститут кардіології імені академіка М.Д.
Стражеска НАМН України

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *