Втрата нюху та смаку – чи обов’язково це коронавірус?

#коронавірус

Якщо раніше втрата нюху або смаку була для нас незначною неприємністю, то з приходом коронавірусу, це стало одним із загрозливих симптомів, що викликає неабияку тривогу. Як розрізнити втрату чуттєвості при коронавірусі та звичайну нежить? 

Згідно з даними науковців, нюх втрачають до 85% хворих на коронавірус, однак це захворювання не є єдиною причиною такого стану. Порушення смаку та запаху часто зустрічаються у дорослих і можуть бути пов’язані з низкою причин, включаючи порушення обміну речовин та ендокринної системи, неврологічні розлади, запальні стани носових шляхів та навколоносових пазух, травми голови та хірургічні втручання, інфекції, хімічні впливи, ліки і навіть нормальне старіння. 

Так, десь після 50 років здатність розрізняти запахи і смаки зменшується, так як мембрани у носі тоншають і сухішають, а нервові закінчення зношуються. З віком розрізнити тонший смак та запах стає важче. Однак, звичайно, це стається не водночас. Що ж робити, якщо ще вчора ви розрізняли улюблені смаки, а сьогодні раптом перестали?

Втрата нюху при простуді

Якщо у вас закладений ніс або сильна нежить з виділеннями з носу, втрата нюху є цілком логічною. Адже через закладені носові проходи запахи не можуть досягти нюхових рецепторів. Рецептори розташовані на слизовій оболонці, що вистилає ніс, і схожі на відростки-вії, що виявляють запахи. У випадку застуди молекули запаху, що переносяться по повітрю, просто не можуть потрапити на них.

До речі, більшість людей, які звертаються до лікаря, оскільки вважають, що втратили почуття смаку, з подивом дізнаються, що натомість у них спостерігається розлад запаху. Вся справа в тому, що наші смакові клітини мають рецептори, які реагують на одну з лише п’яти основних смакових якостей: солодке, кисле, гірке, солоне та умамі, або чабер – смак, який ми отримуємо від глутамату, що міститься в курячому бульйоні, м’ясних екстрактах та деяких сирах. Тобто смак – це лише один із способів відчути певну їжу. Коли ви їсте, відчуття від п’яти смакових якостей разом із поєднуються з відчуттями тепла, холоду, текстури та з ароматом їжі, створюючи відчуття смаку. Саме аромат дозволяє зрозуміти, їсте ви грушу чи яблуко.

Відповідно вирішення проблем із нюхом, який в середньому вертається за тиждень, поверне вам і радість смакових відчуттів.

Втрата відчуттів при коронавірусі

Коли нюхові рецептори пошкоджуються коронавірусом, втрата нюху настає миттєво. При цьому людина вільно дихає носом, у неї немає вираженої нежиті. Втрата смаку у випадку коронавірусу є більш повною, оскільки можуть пошкоджуватися і смакові рецептори. Це означає, що людина не відрізнятиме навіть основні смаки, приміром, солоне чи гірке.

До речі, деякі дослідження вказують, що втрата нюху при коронавірусі є обнадійливим симптомом, адже зазвичай у таких пацієнтів хвороба протікає у легкій формі. Так, втрата нюху спостерігається тільки у 10−15% тяжкохворих, тоді як цей показник серед легко хворих склав 70%, а серед хворих середньої тяжкості — 85%.

Цікаво, що в 10% випадків втрата нюху при коронавірусі відбувається ще до появи інших симптомів, що може слугувати приводом для ранньої діагностики.

Незважаючи на те, що коронавірус ймовірно руйнує клітини, що допомагають відчувати запахи, клітини відновлюються. У 20% пацієнтів нюх відновлюється вже протягом тижня, а загалом 80% починають повністю відчувати запахи протягом місяця.

Якщо нюх пропав надовго

 Не варто ставитися до тривалої втрати нюху, як до чогось несуттєвого. Адже не відчуваючи смаку їжі, ми втрачаємо апетит, неповноцінно харчуємося та недоотримуємо необхідні для імунітету вітаміни і мікроелементи. В деяких ситуаціях втрата нюху може стати загрозливою для життя, приміром, під час витоку газу чи пожежі.

Лікарі радять тренувати нюх сильними запахами – часником, корицею та іншими спеціями, улюбленими парфумами. Існують навіть спеціальні набори одораторів для тренування нюху, які можна придбати в аптеці. А ось лікуватися фармакологічними препаратами у цьому випадку лікарі не радять, краще частіше зволожувати ніс, а також запобігати надмірній сухості у роті.

Готуйте продукти з різноманітними кольорами та фактурами, використовуйте ароматичні трави та гострі спеції, щоб додати більше смаку. Однак однак уникайте додавання в їжу більше цукру або солі, а також комбінованих страв, таких як запіканки, які можуть приховувати окремі смаки. Головне – не втрачайте смак до життя та позитивний настрій, і повноцінність відчуттів неодмінно повернеться.

Читайте також: 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *