ТОП -10 природних засобів для лікування екземи

Домашні засоби та природні методи лікування можуть заспокоїти суху шкіру і навіть допомогти при екземі. У цій статті ми зібрали для вас 10 найкращих засобів, якими можна полегшити симптоми цього захворювання.

Природні засоби не можуть вилікувати екзему, але вони можуть допомогти подолати симптоми та запобігти спалаху. Одні речовини здатні зволожувати суху, пошкоджену шкіру, інші можуть боротися із запаленням і шкідливими бактеріями. Тож пропонуємо найкращі природні засоби від екземи.

  1. Дієта

Деякі продукти харчування можуть викликати запалення і почервоніння шкіри. Це, зокрема, молочні продукти, яйця, соя, пшениця. Спробуйте виключити окремі з них з раціону, щоб визначити, чи можуть вони бути причиною проблеми.

  1. Правильні ванни

Часте миття може висушити шкіру і погіршити екзему. Це може статися, якщо:

  • використовувати занадто гарячу або холодну воду
  • користуватися неправильним милом
  • не зволожуватися

Загалом слід обмежити купання до 10-15 хвилин, відмовитись від скрабів і використовувати м’які миючі засоби замість мила. Тривалий, гарячий душ може видалити натуральні олії та вологу зі шкіри. Після купання висушіть шкіру рушником і нанесіть зволожуючий крем на масляній основі до повного висихання. 

  1. Гель алое вера

Можна купити гель алое вера в магазині або придбати рослину алое вера і використовувати гель безпосередньо з її листя. Він має антибактеріальні та антимікробні властивості, а також сприяє заспокоєнню екземи. Почніть з невеликої кількості гелю, щоб перевірити чутливість шкіри. Іноді алое вера може викликати зуд. Але, як правило, він безпечний та ефективний для дорослих та дітей.

  1. Яблучний оцет

Яблучний оцет має високу кислотність. Шкіра від природи кисла, але багато миючих засобів є лужними. Вони можуть порушити кислотність шкіри, що робить її вразливою до пошкоджень. Вважається, що люди з екземою можуть мати менш кислу шкіру, ніж інші. А застосування розведеного яблучного оцту може допомогти збалансувати рівень кислотності.

Оцет можна використовувати  у вологих обгортаннях. Для цього слід змішати 1 склянку теплої води і 1 столову ложку оцту, нанести розчин на вату або марлю, покрити пов’язку чистою бавовняною тканиною та залишити на потрібній ділянці на 3 години.

  1. Кокосова олія

Кокосова олія містить корисні жирні кислоти, які додають шкірі вологу. Крім того, вона може захистити шкіру, допомагаючи боротися із запаленням. Наносіть олію холодного віджиму безпосередньо на шкіру після купання до декількох разів на день. Використовуйте її перед сном, щоб на ніч зволожити шкіру. Кокосова олія, як правило, тверда при кімнатній температурі, але тепло тіла людини перетворює її на рідку. 

  1. Мед

Мед є природним антибактеріальним і протизапальним засобом, який люди використовували для загоєння ран протягом століть. Мед може зміцнити роботу імунної системи, а це означає, що він може допомогти організму боротися з інфекціями. Нанесений безпосередньо на екзему, мед може запобігти інфекціям, одночасно зволожуючи шкіру та прискорюючи загоєння.

  1. Олія чайного дерева

Виробники отримують олію чайного дерева з листя дерева Melaleuca alternifolia. Люди часто використовують цю олію для лікування шкірних проблем, включаючи екзему. Протизапальні, антибактеріальні та ранозагоювальні властивості олії можуть допомогти зняти сухість шкіри і свербіж, а також запобігти інфекціям. Завжди розбавляйте ефірні олії перед їх використанням на шкірі. Спробуйте змішати олію чайного дерева з мигдальним або оливковим маслом, а потім нанесіть розчин. 

  1. Правильні засоби для прання

Перехід на більш м’який, без запаху та кольору засіб для прання може допомогти зменшити симптоми екземи. Відмовтесь також і від пом’якшувачів тканин, які залишаються на одязі й часто містить ароматизатори та хімікати, що можуть викликати подразнення шкіри.

  1. Уникнення перегрівання

Сидіти біля каміну або вогнища може й приємно, але це може погіршити симптоми екземи. Гаряче сухе повітря зневоднює шкіру та посилює свербіж. Використовуйте зволожувачі повітря в сухі зимові місяці та уникайте надмірного наближення до обігрівачів.

  1. Уникнення охолодження

Холодний, суворий зимовий вітер може висушити шкіру та викликати спалах екземи. Тримайте шкіру покритою при низьких температурах. 

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *