Новий скандал у Львові: лабораторії перевозять аналізи у звичайних маршрутках

#резонанс

Нещодавно ми розповідали про резонансне розслідування львівських активістів, під час якого з’ясувалося, що деякі медичні лабораторії викидають відпрацьовані матеріали після аналізів прямо у сміттєві баки львів’ян. Як нам стало відомо, розслідування продовжилося, і це далеко не єдине, чим грішать лабораторії «Медіс» та «Ескулаб»

За словами громадського активіста Едуарда Синяговського, його розслідування викликало справжній резонанс. Мало не щодня він отримує купу листів від людей, які так чи інакше стикалися з непрофесійністю та свавіллям медичних лабораторій у Львові.

Із одного такого листа він дізнався, що вже відомі йому лабораторії «Ескулаб» та «Медіс» перевозять аналізи хворих людей – з вірусами кору, вітряної віспи, ВІЛу – у звичайних міських маршрутках.

Щоб підтвердити або спростувати цю інформацію, Едуард попрямував до вказаних медичних закладів та зафільмував, як вони транспортують біоматеріали. Те, що йому вдалося зняти на свій телефон та викласти в мережу, відверто жахає:

Я побачив, як працівники лабораторії «Медіс» аналізи хворих людей – смердючі, брудні та небезпечні – перевозять у звичайних львівських маршрутках! Уявляєте? Проїхавшись у маршрутці, ви можете підчепити якусь заразу, і навіть не знати про це – написав Едуард на своїй сторінці в Фейсбук

На відео, яке розмістив активіст, чітко видно, як медсестра «Медісу» виносить аналізи в звичайному пакеті та передає їх водію маршрутки. А водій, без жодних докорів сумління, забирає невідомо чим заражені біоматеріали та за якихось 20 гривень наражає пасажирів на, можливо, смертельну небезпеку. Додамо, що працівник поліції, який був викликаний на місце події, підтвердив, що в пакеті, який працівниця «Медісу» передавала водію, були саме аналізи.

Як вдалося з’ясувати, таку ж брудну схему транспортування аналізів практикує й лабораторія «Ескулаб».

Активіст наголошує, що біоматеріали перевозяться в маршрутках без дотримання будь-яких температурних режимів. Тож правдивість результатів аналізів після того, як пробірки протряслись під палаючим сонцем на гарячому двигуні автобуса, – дуже сімнівна. Та, схоже, що здоров’я пацієнтів – це останнє, що хвилює керівництво та працівників «Медісу» та «Ескулабу».

Здавалося б, оборудки лабораторій розкрито, відеодоказів достатньо, громадськість вимагає покарати винних і зобов’язати медичні заклади працювати по закону. Що залишається місцевій поліції? Зібрати до купи те, що вже за них зробили активісти, і навести лад у місті. Але чомусь цього не відбувається.

Не дивлячись на очевидні порушення лабораторій і те, що історія набула неабиякого розголосу в суспільстві, правоохоронці поки з розслідуванням не квапляться. Едуард розповідає, що задля того, щоб його заяву хоча б зареєстрували, йому довелося звертатися до суду і особисто принести відповідну ухвалу в відділок поліції. Не квапляться з реакцією на гучний скандал і місцеві державні органи.

Тим часом, кожен день їхньої бездіяльності погіршує і без того сумну статистику захворюваності в регіоні. Адже, скільки львів’ян через оборудки лабораторій «Медіс» та «Ескулаб» стали жертвами неправильних діагнозів або підчепили страшну хворобу, можна тільки уявити…А скільки їх ще буде, якщо закривати очі на свавілля та безкарність лабораторій, для яких життя людини, напевно, нічого не варте?

Далі буде…

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *