Атака на «Черкасиобленерго» триває: Кузьмінська та Крючков «підключили» САП?

#резонанс

Нещодавно Спеціалізована антикорупційна прокуратура України заявила, що розпочала слідство щодо нинішнього керівництва «Черкасиобленерго» та ПАТ «Азот». Мовляв, коли вони підписували мирові угоди про реструктуризацію боргу, перевищили свої службові повноваження. Цікаво, що сталося це відразу після зустрічі одіозного очільника САП Назара Холодницького та колишнього власника компанії «Енергомережа» Дмитра Крючкова — фігуранта злочинних схем з розкрадання міль’ярдів гривень декількох обленерго країни.

Черкаські енергетики спростовують безпідставні закиди на свою адресу та запевняють — усе вказує на те, що правоохоронці виконують замовлення зацікавлених осіб, мета якого — довести підприємство до банкрутства та за безцінь віддати його в приватні руки одного з енергетичних олігархів.

Тепер докладніше про те, що ж антикорупційна прокуратура так старанно намагається «повісити» на нинішнє керівництво «Черкасиобленерго».

Ми розповідали, що в період з 2015-2016 рр. ПАТ «Азот» заборгував «Черкасиобленерго» за спожиту електроенергію чималу суму — 1 млрд 700 млн гривень. Як наслідок, найбільший постачальник електроенергії опинився в критичній ситуації: в підприємства виник борг за куповану електроенергію в ДП «Енергоринок», тисячі працівників залишилися без заробітних плат, почалися страйки.

У цей самий час стало відомо, що, найвірогідніше, цей величезний борг — результат брудних схем керманички обленерго Світлани Кузьмінської та ії співмешканця, власника компанії «Енергомережа» Дмитра Крючкова. Все вказувало на те, що ці кошти вони роздеребанили зі своїми «кураторами» з вищих ешелонів влади. А кінцевою метою було довести підприємство до банкрутства, щоб їхні політичні покровителі придбали його в держави за безцінь.

Так чи інакше, а з 2016 року підприємство фактично залишилось без керівника та грошей. Втім, Кузьмінська не полишала спроб повернути собі директорське крісло і всіляко блокувала зміну керівництва компанії. Тітушки, рейдери, інформаційні атаки — задля досягнення своєї мети вона не гребувала жодними методами.

Та попри усі перешкоди, у лютому 2017-го року акціонерам «Черкасиобленерго» нарешті вдалося обрати нового керівника — Олега Самчука. Він переконав колектив припинити страйки, за короткий час зумів перезавантажити роботу підприємства. Та найголовніше — новим керівництвом було розроблено та підписано мирову угоду з ПАТ «Азот» про реструктуризацію боргу, за якою лише за два місяці поточного року «Азот» перерахував «Черкасиобленерго» 18,8 млн грн. Усі кошти, стягнені з ПАТ «Азот» за мировою угодою, миттєво надходять в ДП «Енергоринок» в рахунок погашення заборгованості «Черкасиобленерго». Таким чином, підприємство, яке було доведене до занепаду, почало не тільки впевнено підводитися з колін, а ще й виплачувати борги.

Очевидно, що відновлення підприємства не входило в плани колишнього керівництва «Черкасиобленерго», тому воно вирішило задіяти підконтрольні державні структури, щоб цьому завадити. І, схоже, головною маріонеткою, яка з радістю погодилася підіграти олігархам, виявилася антикорупційна прокуратура.

Скоріше за все, в кулуарах домовившись про «вигідні умови співпраці», Холодницький та Крючков вирішили вигадати будь-яку причину, за якою можна було б «усунути» незручного для себе нового керівника «Черкасиобленерго». І єдине, що їм спало на думку – це визнати неправомірними нещодавно підписані мирові угоди між підприємствами та звинуватити керівництво «Черкасиобленерго» у неіснуючих зловживаннях.

У всій цій історії найбільше дивує те, що нікому немає діла до тих, хто вивів з підприємства мільйони і намагається його наразі знищити. Не дивлячись на колосальні суми, які були вкрадені, та суспільний резонанс, ці особи досі перебувають на волі, продовжують втілювати свої оборудки та давати вказівки правоохоронцям.

Крючков, надавши покази проти екс-президента Петра Порошенка та Ігоря Кононенка, сплатив лише 7 млн гривень застави і спокійно поїхав відпочивати на курорти Німеччини. А головна фігурнатка справи Світлана Кузьмінська не лише вільно пересувається державою, а навіть успішно будує свою політичну кар’єру – наразі балотується в депутати Черкаської області від «Батьківщини».

Не важко спрогнозувати, яку позицію по відношенню до нинішнього керівництва «Черкасиобленерго» займатимуть інші державні структури, які досі виконують вказівки політичних діячів епохи Порошенка. Але вони не врахували одного – за стінами підприємства знаходяться люди, які налаштовані боротися до кінця.

Не дивлячись на політичну заангажованість правоохоронних органів та неприхований інтерес політичних діячів у цій справі, трудовий колектив підприємства впевнений – перемога за ними. Люди згуртувалися і готові захищатися, тому що на кону не лише їхнє рідне підприємство, а їхня честь та гідність.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *