Афера століття: “Кріогенсервіс” відмиває бюджетні гроші, продаючи замість медичного кисню небезпечний фальсифікат?

#розслідування

Нашій редакції стало відомо, що до громадської організації «Рух за чесну медицину» звернулися громадяни, які постраждали від сумнівної афери компанії «Кріогенсервіс» – одного з найбільших постачальників технічних газів в Україні. Правозахисники почали своє розслідування і викрили цілу шахрайську схему з постачання небезпечного фальсифікату в медичні установи, яку, найвірогідніше, вигадав єдиний акціонер підприємства Сергій Защенков

Громадським активістам стало відомо, що компанія “Кріогенсервіс” була створена ще в далекому 1993 році і займалася виключно монтажем обладнання для медичних установ. Але криза в економіці наштовхнула Защенкова на “геніальну” думку – купувати газові балони як металобрухт, переробляти їх і потім продавати, як нові. Дешевими цінами на свою так звану продукцію він усунув всіх конкурентів і його бізнес почав процвітати.

Але врешті-решт покупці зрозуміли, що їх обманюють, і продажі у Защенкова різко впали. Тому він почав міркувати, як з найменшими вкладеннями (а краще – взагалі без них) налагодити бізнес і повернути свої колишні доходи. І тут його осінила ще одна “геніальна” ідея, як “робити гроші з повітря”. Суть її полягала в тому, щоб продавати технічний кисень під виглядом медичного, адже останній в два рази дорожче.

Слід зазначити, що середня ціна за тонну медичного кисню сьогодні становить приблизно 12000 грн, Защенков же продає його в два рази дешевше – близько 6000 грн. Жоден поважаючий себе виробник не може собі дозволити виробляти медичний кисень за такі “копійки”, тому з 2014 року донині Защенков виграє тендери на поставки медичного кисню по всій країні.

Ця афера стала найгеніальнішою в житті Защенкова. Тому що технічний кисень досить чистий. Імовірність того, що людина після контакту з ним впаде у важкий стан, дуже мала. А якщо це і трапиться, то навряд чи пацієнт або його лікарі зв’яжуть це із вдиханням кисню, швидше спишуть на якусь хворобу, яка супроводжується подібними симптомами. А наслідки після тривалого контакту з технічним киснем можуть бути плачевними, через домішки, які він містить. Подразнення слизової оболонки, пневмонія, порушення діяльності серця, дихальна недостатність – це лише частина побічних ефектів, до яких може призвести контакт з цією речовиною. А уявіть, що буде з пацієнтом, який, наприклад, підключений до апарату штучної вентиляції легенів.

Але, схоже, Защенкова подібні “дрібниці” особливо не хвилювали.

Виникає закономірне питання: як Защенкову вдалося продавати медичний кисень, якщо він не є виробником? З’ясувалося, що серед документів, які підприємство надавало у складі тендерних пропозицій, є відомості про використання в якості обладнання для виробництва медичного кисню станції СКДС-70М. Але провідні технічні експерти стверджують, вона не здатна виробляти медичний кисень в значних обсягах і може представляти хоч якийсь інтерес тільки для приймальників металобрухту. Однак для отримання ліцензії цього обладнання вистачило, оскільки переконати чиновників виявилося легше, ніж виробляти медичний кисень. На жаль, корупція перемогла.

Потрібно враховувати, що більшості медичних установ просто плювати, продукцію якої якості вони купують, лише б на балон була наклеєна етикетка “медичний кисень”. Так, десятки лікарень по всій країні з радістю беруть за копійки небезпечний фальсифікат і навіть не здогадуються, що труять своїх пацієнтів. В основному це – діти, онкохворі та вагітні.

Варто відзначити, що в підсумку про аферу Защенкова дізналася вся країна. Так, правоохоронці викрили брудну і цинічну схему відмивання грошей в одеській філії “Кріогенсервіс”. За попередніми розрахунками, загальна сума збитку, тобто бюджетних коштів, які за договорами сплатили місцеві лікарні за технічний кисень, склала майже 3 млн грн. Звичайно, такі зухвалі і масштабні махінації викликали хвилю суспільного невдоволення. «Під шумок» поліція затримала директора філії та водія, який нібито допомагав своєму керівнику збувати фальсифікат у лікарні. Зараз обидва фігуранти справи перебувають під домашнім арештом. Але якимось дивним чином до власника «Кріогенсервісу» Сергія Защенкова одеським правоохоронцям чомусь зовсім не було діла. Так, головний організатор всієї цієї афери на здивування громадськості вийшов чистим з води. Подібні справи проти компанії Защенкова були порушені в Миколаєві, Запоріжжі та інших регіонах. Підробка документів, тендерні махінації, поставки фальсифікату – це тільки частина справ, які були відкриті щодо компанії Защенкова. Але не дивлячись на те, що доказів у правоохоронців було предостатньо, до кінця ці справи так ніхто і не довів. І невідомо – чи доведе. Все вказує на те, що правоохоронці навмисно не чіпають ключового фігуранта авантюри, тому що мають в цій справі фінансовий інтерес, як часто відбувається в нашій країні. 

Так чи інакше, але факт залишається фактом – Защенков продовжує провертати свою аферу по всій країні і, за інформацією наших джерел, скуповує елітну нерухомість за вкрадені бюджетні гроші. Таким чином, імперія Защенкова, побудована виключно на обмані і цинізмі, успішно процвітає.

Реальність невтішна: поки головний орагнізатор цинічної афери рахує в своєму особняку поцуплені гроші, тисячі українських пацієнтів продовжують ризикувати здоров’ям – дихати технічним киснем і боротися з “невидимим ворогом” за своє життя.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *