Убивчий кисень: генпрокуратура, СБУ та МВС кришують спритника Защенкова?

#резонанс

Нашій редакції стало відомо, як Сергію Защенкову всього за декілька років вдалося «захопити» понад 90% ринку медичного кисню та заполонити небезпечним фальсифікатом медичні заклади по всій країні. Не обійшлося без «підтримки» корумпованих чиновників, які, найвірогідніше, й самі захотіли нагріти кишені на українських пацієнтах

Так, з надійних джерел ми дізналися, що головним «покровителем» Защенкова є Сергій Семочко, якого журналісти та громадські активісти неодноразово звинувачували у корупційних злочинах та численних зловживаннях. Відомо, що саме за часів перебування Семочко на посаді керівника СБУ міста Києва та Київської області, а пізніше першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України – компанія Защенкова «Кріогенсервіс» практично стала монополістом на ринку медичного кисню.

Усе вказує на те, що Семочко вирішив отримати свою частку від так званого «бізнесу» Защенкова, а натомість пообіцяв «головному спритнику країни» свою всебічну підтримку та допомогу з боку правоохоронних органів. Як наслідок – усі кримінальні провадження, розпочаті проти Защенкова, зависли та цікаві хіба що активістам, які систематично виходять на акції протесту, вимагаючи від влади та контролюючих органів зупинити поставки технічного кисню в лікарні.

Втім, достукатися до чиновників громадянам не вдається. І навряд чи вдасться. Адже немає сумнівів, що і правоохоронці, і контролюючі органи, і міністерства не зацікавлені зупинити цю аферу, тому що мають у цій справі власний, фінансовий інтерес.

Днями нам стало відомо, що, найвірогідніше, Сергій Семочко «опікується» безпекою Защенкова та його «бізнесом» не один, а разом зі своїм добрим приятелем – генеральним прокурором України Юрієм Луценко. Ми дізналися, що дружні стосунки між Семочко та Луценком зародилися ще в 2005-2006 роках, коли Луценко був міністром МВС України, а Семочко – його радником. З доброго благословення Луценка Семочко потрапив на службу до УСБУ Криму, де, за інформацією ЗМІ, завдяки «кришуванню», корупції та рейдерству збільшував свої особисті статки. А статки у пана Семочко немалі. За інформацією журналістів, незважаючи на відсутність значних доходів в останні роки, сім’я Семочко володіє елітними будинками під Києвом загальною вартістю близько 8 млн доларів. Сам Семочко живе в Козині в будинку площею 333 кв. м, придбаному на ім’я його дружини Тетяни Лисенко, яка має російський паспорт. Так само, як її діти від попереднього шлюбу – Анастасія Котон і Станіслав Лисенко. Два будинки в Козині має також Анастасія Котон. І це при тому, що загального доходу і майна сім’ї Семочко не вистачило б навіть на половину одного такого будинку в Козині.

ЗМІ стверджують, що в 2014 році, очолюючи Департамент по боротьбі з економічною злочинністю АР Крим, Семочко допоміг Защенкову відкрити компанію «Кріоген-ЮГ», яка наразі постачає кисень на окупаційні військові підприємства Російської Федерації, зокрема 13-му судноремонтному заводу Чорноморського флоту МО РФ «Море». Таким чином, з 2014 року і по цей день Защенков фактично здійснює торговельні відносини з агресором, але навіть це не спонукає українських правоохоронців нарешті запроторити Защенкова до в’язниці.

Натомість Защенков спокійнісінько продовжує втілювати свої оборудки. І за останньою інформацією, за допомогою «прозорих тендерів» мера Києва Віталія Кличка, компанія «Кріогенсервіс» вже захопила майже 100% столичного ринку медичного кисню. І це при тому, що компанія ніколи не була виробником кисню і вказувала в тендерній документації установку,  яка насправді є лише купою металобрухту. Цей факт навіть було встановлено правоохоронцями під час обшуку на скандальному підприємстві. Встановлено, і додано до всіх інших матеріалів справи, що припадають пилом в столах байдужих чиновників.

Сьогодні справа Защенкова знаходиться в Генеральній прокуратурі України, і, усе вказує на те, що розслідувати її ніхто не збирається. Після призначення в липні 2019 року на посаду заступника начальника Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних ДБР, Юрія Коваленка, – розслідування завмерло взагалі. За інформацією з надійних джерел, Коваленко отримав відповідну вказівку від свого керівництва.

Про «подвиги» старої влади ми вже начиталися, тож не дивно, що такі Защенкови останні 5 років паплюжать державні інтереси та знущаються над громадянами. Зараз нова влада, і українці прагнуть до неї достукатися. Люди виходять на акції протесту, виносять цю проблему на обговорення. Тож побачимо, як нова влада на це відреагує і чи будуть реальні зрушення.

Ми продовжуємо слідкувати за ситуацією. Далі буде.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *