Будівельна афера в Ірпені: забудовники в бігах, справу хочуть «повісити» на їх колишню співробітницю

#розслідування

Нашій редакції стало відомо про гучну будівельну аферу в Ірпені

ЗМІ повідомляють, що забудовники трьох житлових комплексів – «Фрешсіті», «Панорамний 2» і «Княжий двір» – організували шахрайську схему, в результаті якої постраждало 1,5 тисяч сімей. Прихопивши з собою понад 80 мільйонів гривень, головні організатори афери втекли за кордон. А поліція, замість того, щоб їх знайти і покарати, схоже, вирішила піти найлегшим шляхом і зробити крайнім когось тут, в Україні. 

Так, 19 вересня правоохоронці оголосили підозру колишньому директору фірми, яка займалася рекламою цих житлових комплексів – Валентині Матюшинець. При тому, що вона звільнилася ще задовго до цих подій і навіть не підозрювала про кримінальні плани своїх роботодавців.

Відомо, що забудовниками злощасних комплексів були три фізичні особи – Кіраковский, Зібарєв і Дяковский. А головний організатор афери, як стверджують джерела, – Вишняков.

За словами Матюшинець, ці люди цинічно її використовували у своїх брудних цілях.

Так, спочатку її запросили на роботу кошторисницею, потім просили виконувати різні доручення з будівництва, як інженера (Матюшинець була інженером за освітою). Матюшинець розповідає, що її постійно хвалили, платили хорошу зарплату, а потім видали нотаріальну довіреність і попросили працювати з інвесторами, в тому числі – брати з них гроші на будівництво. Водночас до витрачання грошей Матюшинець не допускали. Безпосередньо будівництвом і його фінансуванням займалися інші підрозділи і фірми забудовників.

Матюшинець згадує, що ще пізніше їй підвищили зарплату, а потім і зовсім призначили директором фірми, яка рекламувала комплекси. У підсумку – забудовники зробили Матюшинець обличчям рекламної компанії.

Валентина Матюшинець розповідає, що матеріали закуповувалися, комплекси нібито будувалися. Але в якийсь момент вона помітила, що гроші від інвесторів надходять стабільно, а ось будівництво йде дуже повільно. Про те, що так не робиться і потрібно обговорювати це питання з інвесторами, Матюшинець повідомила своєму керівництву. Але у відповідь Матюшинець почула, що «це не її справа і нічого пхати свого носа». 

Будучи вкрай відповідальною і порядною людиною, Валентина Матюшинець вирішила не йти проти своєї совісті і піти від таких безвідповідальних роботодавців. Вона звільнилася з великим скандалом, а через півроку дізналася шокуючу новину – її колишні керівники втекли з країни, прихопивши із собою 80 мільйонів чужих грошей.

Наступним потрясінням для Матюшинець став візит правоохоронців, які, не розібравшись до кінця в справі, провели у неї обшук і відразу оголосили підозру – звинуватили в крадіжці грошей інвесторів і змові з шахраями.

23 вересня відбулося судове засідання, на якому Матюшинець мали обрати запобіжний захід. Прокурор наполягав на заставі більше мільйона гривень або взятті під варту. У свою чергу, адвокати Матюшинець нагадали суддям, що будь-яких доказів її провини немає, тому вимоги прокурора є безпідставними.

Очевидно, розуміючи абсурдність ситуації, судді прийняли єдине правильне в цьому випадку рішення – відмовили прокурору в його вимогах і призначили Матюшинець домашній арешт строком на два місяці.

А тим часом виникає питання: невже організатори афери, які обдурили більше тисячі сімей, залишаться на волі? Невже відповідальність понесе ні в чому не винна людина, яку шахраї використовували в своїх брудних цілях?

Ошукані інвестори сподіваються, що правоохоронці все ж згадають – їхнє завдання не просто закрити справу, а знайти головних організаторів афери і повернути людям гроші. Інвестори запевняють, що будуть тримати ситуацію під контролем і не заспокояться, поки справжні злочинці не опиняться за ґратами.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *