Світлані Кузьмінській обрали запобіжний захід: громадськість обурена

#розслідування

19 грудня НАБУ нарешті повідомило колишній керманичці «Черкасиобленерго» Світлані Кузьмінській підозру. Її звинувачують у заволодінні майном та зловживанні службовим становищем, яким заподіяно понад 313 млн грн (!) збитків ПАТ «Черкасиобленерго» та ДП «Енергоринок».

І от вчора, 26 грудня, детективи НАБУ подали клопотання до суду про обрання запобіжного заходу Кузьмінській у вигляді застави 20 мільйонів гривень. Зважаючи на колосальні суми, які були виведені з «Черкасиобленерго» за часів правління Кузьмінської, розмір такої застави цілком виправданий. Однак, суд чомусь так не вважає –  його рішення шокувало всіх і поставило під велике питання неупередженість суду в цій резонансній справі.

Трохи передісторії.

Як показували у своїх розслідуваннях «Схеми: корупція в деталях», у фільмі «П. дав добро», Світлана Кузьмінська та її колишній коханець Дмитро Крючков за вказівкою колишнього гаранта та його посіпак протягом декількох років розкрадали кошти енергоринку. Поки за їх спинами стояли впливові оліграхи, вони почувалися спокійно, але з приходом нової влади все змінилося. Про брудні схеми виведення коштів відразу з декількох обленерго дізналася вся країна, як наслідок – Крючков втік з країни, а проти Кузьмінської було відкрито цілу купу кримінальних справ.

Про те, як здійснювалося розслідування та як активісти змушували правоохоронців працювати і не давали зам’яти цю справу, ми вже писали. Очевидно, що грошей, які ділки вивели з підприємства вистачало, аби наймати кишенькових правоохоронців та суддів. Однак, громадський контроль та прикута увага ЗМІ до цієї історії дали свої результати –  ось нарешті Кузьмінській оголосили підозру. Дізнавшись про це, усі полегшено зітхнули, сподіваючись, що зовсім скоро вона опиниться на лаві підсудних і відповість за свої оборудки.

Та чи справді Кузьмінська отримає по заслугам?

Вчорашнє засідання у Вищому антикорупційному суді України, на якому Кузьмінській обирали запобіжний захід, продемонструвало, що це ще далеко не кінець. Адже позиція суду в цій справі є дуже сумнівною.

Так, на подив та обурення громадськості суддя не задовольнив клопотання детективів НАБУ про обрання Кузьмінській запобіжного заходу у вигляді застави 20 мільйонів гривень. Детективи, крім іншого, обґрунтували розмір застави й тим, що наразі Кузьмінська витрачає на різноманітні бутики мільйони гривень щомісячно, так що сплатити ці 20 мільйонів їй під силу. Суддя ж доводи детективів проігнорував і вирішив, що у справі про розкрадання сотень мільйонів гривень з обленерго, головній підозрюваній вистачить застави 3 мільйони 783 тисяч гривень. Присутні на судовому засідання представники «Черкасиобленерго» та активісти назвали цю суму смішною, і це дійсно так.

Крім цього, з невідомих причин суддя відмовив «Черкасиобленерго» у залученні до справи в якості потерпілого. Представники «ЧОЕ» хотіли дати пояснення та докази про те, що, Кузьмінська вже порушувала свої зобов’язання і буде це робити в подальшому. Однак, суд у клопотанні адвокатів «Черкасиобленерго» відмовив. А на їх запитання «Чи суду не цікава думка потерпілого у справі?» суддя демонстративно промовчав.

Не дивно, що після такої поведінки судді та оголошення його рішення, усі присутні (звичайно, крім Кузьмінської) були розчаровані та обурені. Найвірогідніше, Кузьмінська та її політичні покровителі і цього разу знайшли «спосіб», як переконати представників Феміди закрити очі на правду. Побачимо – які наслідки буде мати скандальне рішення Вищого антикорупційного суду для «Черкасиобленерго» та держави загалом. Але вже очевидно, що у випадку несправедливого покарання для Кузьмінської та інших розкрадачів обленерго, реакція суспільства буде жорсткою та миттєвою.

Далі буде…

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *