Замах на журналіста у Києві: зламали ногу та знищили відеодокази

#резонанс

Нам стало відомо про черговий напад на журналіста в Києві, який фіксував рейдерське захоплення майнового комплексу екс-регіонала Дмитра Святаша. Журналісту зламали ногу та знищили його камеру з відеодоказами.

Нещодавно в Києві відбулась спроба масштабного рейдерського захоплення автосалону “Автодім Столиця” на Балтійському провулку. Близько сотні тітушок розтрощили парадний вхід будівлі, закидали охоронців автосалону світло-шумовими і газовими гранатами та влаштували справжній погром. Серед постраждалих – двоє журналістів, одному з яких тітушки зламали ногу та пошкодили відеокамеру.

Ми поспілкувалися з головним постраждалим, журналістом Ярославом Терженелем, який став свідком цих подій, та з’ясували усі подробиці.

Але спочатку розповімо, що наразі відомо про об’єкт, який намагаються захопити, а також кому і навіщо це потрібно.

Як повідомляють ЗМІ, за цим свавіллям стоїть скандальний «Альфа-Банк Україна» та Дмитро Святаш – довірена особа Віктора Януковича, екс-регіонал і автомобільний магнат.

За інформацією журналістів, Святаш, який є власником найбільшого в Україні автомобільного бізнесу — групи компаній «АІС», намагається повернути собі заарештовані комерційні будівлі і «кинути» кредиторів за допомогою російських олігархів.

«Колись Святаш заклав нерухомість під кредит в «УкрСибБанку», а потім від імені підставних компаній – під кредит в «Альфа-Банку». У 2018 році за мільйонні борги перед банками-кредиторами все майно «АІСу» було заарештовано через кримінальну справу про шахрайство. Наразі майно передано до АРМА», – пише інтернет-видання VIP ЗЛО.

Журналісти впевнені, що «Альфа-Банк Україна», прекрасно усвідомлюючи, що все це майно закладено під кредит в «Укрсиббанку», вирішив «поживитися» І «змовився» зі Святашем. Так, після отримання чергового кредиту проти сумлінних кредиторів став “грати” не ділок Святаш, а цілком солідний, здавалося б, банк.

Ярослав Терженель розповів нам, що того дня він з колегою отримав інформацію про можливе рейдерське захоплення автосалону. Тож вони приїхали на об’єкт, щоб зафіксувати «чергове свавілля тітуханів».

Те, що відбулося згодом, було схоже на кадри з фільмів про 90-ті – газові гранати, потрощені вікна, кривава штовханина. Близько сотні молодиків спортивної статури в балаклавах увірвалися в будівлю і почали зносити все на своєму шляху, включаючи журналістів з камерою. За словами Ярослава, було очевидно, що у цих людей було чітке завдання – захопити об’єкт будь-якою ціною.

Журналіст встиг зняти на відео обличчя молодиків, які вчиняли розгром. Але як тільки він почав рухатися в бік свого автомобіля, близько 8-10  кремезних чоловіків наздогнали Ярослава, повалили на землю та почали гамселити. У якийсь момент він відчув сильний удар гострим предметом по нозі. У цей же час молодики трощили його камеру, аби знищити докази своїх злочинів.

Частину тітушок затримала поліція. Ярослав написав заяву про напад та поїхав до травмпункту, де дізнався, що в нього серйозний перелом ноги і попереду його чекають чотири тижні лікарняного та лікування.

Дуже хотілося б написати, що після цього організатори та виконавці рейдерського захоплення опинилися за гратами, Ярославу відшкодували лікування зламаної ноги та ремонт відеокамери. Хотілося б, але це не про наші правоохоронні органи і не про нашу країну. «Хепі енду» в цій історії, на жаль, немає.

Майже місяць пройшов з того дня, а поліція досі не квапиться розслідувати справу про напад на журналіста. Тітушок, яких в той день заарештували, майже відразу відпустили. Скоріш за все, замовники рейдерського захоплення як завжди «вирішили» це питання. 

Ось що з’ясували колеги Ярослава: «…Молодиків, які трощили майновий комплекс, найняли з харківських приватних охоронних структур. Номінальним засновником «охоронних компаній» виступає такий собі Сергій Павлушко. З надійних джерел журналістам стало відомо, що він близький друг та партнер Сергія Вербицького – начальника управління фізичної охорони «Альфа-Банку України» та одного із кінцевих бенефіціарів вищезгаданих охоронних структур. Керує цим шабашем Віктор Крайтор – полковник СБУ, якого відсторонили за розстріл майданівців у Хмельницькому».

Ось так руками судимого СБУ-шника та харківських тітушок «Альфа-Банк Україна» сьогодні примножує свої мільярдні капітали.  

Цікаво, що в Законі «Про банки та банківську діяльність» написано, що люди, які займаються банківською діяльністю мають мати бездоганну репутацію. А в нашій ситуації, не дивлячись на те, що «Альфа-Банк Україна» свою репутацію повністю заплямував, його реклама висить у всіх куточках нашої країни. І ніхто на це не реагує.

Так само ніхто не реагує на напади на журналістів.

Скільки ще бандити на замовлення олігархів будуть калічити журналістів? Доки поліція буде закривати на це очі та спускати на гальмах подібні справи? Коли нарешті наше суспільство зрозуміє, що журналісти, які не бояться і говорять правду, є невід’ємними для демократії, і важливо, аби влада їх захищала?

Лише за офіційною статистикою за минулий рік було здійснено 75 нападів на журналістів, більшість з яких скоєно тітушками. Зважаючи на це, про побудову сильної, демократичної, правової України годі й говорити. Адже не може називатися могутньою країна, в якій знищують свободу слова та знецінюють людські життя.

Далі буде…

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *