Винні у дефіциті медичного кисню в Україні мають понести відповідальність – адвокат Денис Ципін

«Рішенням Окружного адмінсуду міста Києва відкрито шлях до покарання посадовців, які винні у дефіциті медичного кисню в Україні. Скільки це коштувало людських життів ми, напевно, так ніколи й не дізнаємося. Але виникнення в Україні такої ситуації було цілком прогнозованим», – адвокат Денис Ципін.

Адвокатське Бюро «Ципін та партнери» вибороло рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, яким було задоволено скаргу на дії Держлікслужби. Так, 28 квітня 2020 року клієнт Бюро звернувся до Міністра охорони здоров’я зі скаргою, в якій вимагав притягнути до відповідальності Голову Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (ДЛС). Адвокатами були надані суду докази щодо порушення посадовцями Держлікслужби законодавства під час здійснення передліцензійної, планової та позапланової перевірок.

«Зокрема, ДЛС під час перевірок не виявляла невідповідність ліцензійним умовам провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів. Ліцензія на виробництво була видана на підставі недостовірних даних у відомостях суб’єкта господарювання про стан матеріально-технічної бази, необхідної для провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів та про наявність працівників відповідного кваліфікаційного рівня, необхідного для зазначеної господарської діяльності. ДЛС було порушено вимоги законодавства при видачі ліцензії ТОВ Фірма «Кріогенсервіс» (компанія володіє ліцензією на виробництво кисню і неоднаразово стверджувала, що його виробляє), оскільки суб’єкт господарювання повинен був відповідати ліцензійним умовам, а перевірка цієї відповідності без сумніву якраз і покладена на Держлікслужбу. Згідно ст. 16 Закону України “Про ліцензування видів господарської діяльності” орган ліцензування на плановій і позаплановій перевірці мав виявити порушення ліцензійних умов та зупинити дію ліцензії допоки ліцензіат не буде продавати якісний кисень, а у разі неусунення порушення – анулювати ліцензію. Однак, норми законодавства ДЛС було проігноровано», – стверджують у Адвокатському Бюро «Ципін та партнери».

«Оскільки Голова ДЛС призначається на підставі пропозицій Міністра охорони здоров’я, саме Міністр здоров’я мав би розглянути скаргу та задовольнити її або відмовити у задоволенні. Будь-яке рішення має бути обґрунтованим і базуватись на доказах. Так, для відмови у задоволенні скарги Міністр мав би спростувати всі порушення, викладені у ній, проте МОЗ проігнорував скаргу, чим і порушив законодавство. Після розгляду наданих доказів,  Окружний адмінсуд міста Києва  задовольнив позов – відтепер Міністр охорони здоров’я має розглянути скаргу та за відсутності доказів, що спростовують доводи скарги – порушити перед Кабінетом Міністрів України питання щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності Голови Держлікслужби. Цей прецедент може стати точкою відліку для системного розгляду правоохоронними органами та судами можливої корумпованості посадовців України в їх діяльності чи бездіяльності з регулювання ринку медичного кисню в Україні, що призвела до його штучного дефіциту у лікарнях», – наголосили адвокати.

За повідомленнями у ЗМІ, саме компанію ТОВ Фірма «Кріогенсервіс» журналісти звинувачують у завищенні цін на транспортування благодійного кисню від промислових підприємств. Так, один з операторів ринку кисню звернув увагу  на те, що значну частину лікарень України було залишено без кисню. У своїй заяві компанія вказала, що чиновники «зруйнували системну дистрибуцію, яка була сформована ще за першої хвилі COVID-19 і яка забезпечувала киснем всі медичні установи України в повному обсязі. Міністерство зробило ТОВ Фірма «Кріогенсервіс» монополістом з логістики».

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *