Білл Гейтс бере двотижневі перерви, аби просто подумати. І так може кожен

#кар'єра

Досить складно звільнити свої думки, перебуваючи в потоках інформації та постійно перевіряючи свої повідомлення. Ось уже багато років поспіль Білл Гейтс тбере двотижневі щорічні перерви для глибоких роздумів. Інші підприємці наслідували його приклад і перейняли цей ритуал

Оригінал статті англійською мовою: Business Insider

Сенс такої перерви не в тому, аби просто відпочити, а в тому, щоб добре помізкувати. Якщо вам не вдається відпочити від роботи протягом семи днів, задумайтеся про те, щоб узяти вихідні для роздумів або хоча б день.

Одна з найбільших скарг на сучасне життя полягає в тому, що під спопеляючим потоком інформації, спрямованим на нас щомиті, нам неймовірно важко знайти час для того, щоб позбутися від шуму і справді поміркувати.

Сьогодні існує безліч прогресивних рішень — від цифрових шабашів до медитації та технологічних інструментів. Вони створені для того, щоб угамувати нашу технологічну залежність. Але, безперечно, їх користь незначна.

Та й постійні спроби знайти час для глибоких роздумів посеред щоденної рутини — це не найкраще рішення. Може бути, краще рішення — це якщо ми будемо нехтувати виділеним часом для того, аби повністю зануритися в глибокі роздуми.

Це те, до чого так чи інакше приходить більшість супер-успішних підприємців і віце-президентів компаній. Білл Гейтс — родоначальник цієї тенденції, з його давньою й добре розрекламованою звичкою брати двотижневі щорічні “розумові відгули” для глибокого пізнання й роздумів. Але в той час, коли інтригуючий ритуал Гейтса ставав загальновідомим, безліч менш відомих засновників стали наслідувати його.

“Раніше цього місяця мій хороший приятель Майкл Карнянапракорн, засновник та головний виконавчий директор компанії Skillshare, зупинився у нас в Катскілл на кілька годин”, — ділиться Стів Шляфман, фахівець із розвитку бізнесу та капіталовкладень із Нью-Йорка. — “Він тільки відходив від свого сьомого так званого тижня роздумів. За ланчем Майкл пояснив суть свого натхнення після цього щорічного ритуалу й окреслив основну структуру, якої він дотримувався протягом багатьох років”.

Наприкінці 90-х Гейтс на тиждень вдало поринув у роздуми про зародження тенденції інтернету

Що роблять засновники стартапу, який динамічно розвивається, аби подолати застій під час посилених роздумів і пізнання? Точні цілі варіюються від людини до людини.

Одного разу, в кінці 90-х, Гейтс вдало використав свій тиждень для того, щоб стрімголов поринути у зародження тенденції інтернету. Але всі критики, схоже, зійшлися на тому, що такий досвід — це великий шлях до започаткування свого власного напрямку.

Таким чином, коли ви повернетеся й почнете працювати на повну потужність, ви справді будете рухатися в правильному напрямку.

Працювати заради правильної мети, можливо, більш важливо, ніж просто багато працювати. Між спалюванням себе на роботі, успіхом і максимізацією вашого особистого щастя й благополуччя може бути суттєва різниця

Подібним чином Стів Шляфман підтвердив, що, провівши свій тиждень у відчуженні, він зрозумів: “Зараз у мене є чітке розуміння, як мені слід проводити свій час, чому мені потрібно сказати “ні”, які сфери я б хотів вивчити у майбутньому, зміни, які я б хотів здійснити, і найважливіше, — куди я прямую на наступному етапі моєї кар’єри”.

Але тільки через те, що “тиждень роздумів” може багато роз’яснити, не думайте, що він ще й розслабляє. Метою щорічної “втечі” є не відмова, а з’ясування для себе важливих моментів. Досвід стає корисним тільки як величезні зусилля, вкладені в нього. І якщо ви все-таки докладете тонну зусиль, то останнім, що ви відчуєте, буде дзен.

Тиждень був важчим, ніж я очікував. У кінці кожного дня я був морально виснажений від багатогодинного читання й письма. НА кінець тижня мій мозок закипів

Щоб ефективно скористатися тижнем роздумів, його потрібно структурувати

Водночас із тим, що сенс тижня роздумів може полягати в тому, щоб звільнитися від звичної рутини, люди, які спробували це, запропонують вам, ймовірно, не слідувати жодній структурі. Але для того, щоб максимально використовувати свій час, вам варто проробити кілька основних кроків і підготуватися як слід. Ось ці кроки:

  1. Встановіть основні принципи зв’язків. Ваша мета — відключитися від зовнішнього світу й освіжитися. Але існують чималі шанси того, що у вас є обов’язки, які перешкоджають вашому проведенню часу без телефону в будиночку в лісі. Коли ви перевірите свій імейл і скільки це займе у вас часу? Як ви будете користуватися пошуковиками? А щодо телефонних дзвінків? Чітко визначте, від чого можна відмовитися, щоб розірвати шаблони.
  2. Сформулюйте ваші завдання. Ось, наприклад, думка Стіва Шляфмана: “Першим завданням був розвиток трьох особистісних і трьох професійних цілей протягом наступних дванадцяти-п’ятнадцяти місяців. Другим завданням було визначити зони концентрації протягом наступних дванадцяти-п’ятнадцяти місяців, щоб точно знати, як проводити свій час. Третє завдання — це задоволення моєї інтелектуальної цікавості. Четверта мета — вести записи й шукати натхнення для майбутніх блог-постів. П’яте і вже остаточне завдання полягало в тому, щоб конспектувати прочитане і, таким чином, фіксувати нові знання”.
  3. Зберіть матеріали. Ви збираєтеся наситити свій розум за тиждень, але чим саме ви будете його наповнювати? Якщо ви заздалегідь підготуєте список літератури, ви не тільки будете зосереджені на споживанні інформації, але також зможете уникнути марної трати часу на пошук відповідних статей і заголовків.

Використовуючи ці прості рекомендації, ви зможете освоїти досвід, адаптований спеціально під вас, який перезавантажить ваш вектор розвитку і дасть вам важливі ідеї для покращення рівня життя.

Я настійно рекомендую виділити час для “тижня роздумів”, якщо ви хочете заглибитися в певну сферу, прийняти серйозне рішення та / або пережити трансформацію свого життя, — робить висновок Стів Шляфман, підкреслюючи, що не слід відчувати себе прив’язаними до будь-якої конкретної тривалості процесу або місцезнаходження

Майте на увазі, що не обов’язково це має бути тиждень. Якщо ви не можете відпочити від роботи й піти на п’ять-сім днів, розгляньте варіант узяти “розумові вихідні” або хоча б день. Понад того, ви можете робити це де завгодно — це не принципово має бути десь у лісі, — але за умови, що ви створите оптимальне середовище для пізнання й роздумів.

Оригінал статті англійською

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *